Sindicats, col·lectius de pares i mares i d’estudiants criden a participar en la vaga de l’ensenyament de demà, que qualifiquen “d’històrica”, i critiquen que l’augment de ràtios afectarà a 2.000 professionals

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]quests diferents col·lectius han recordat que estan convocats a la vaga, tots els nivells de l’educació, a nivell estatal i  de manera unitària, i per això l’han qualificat “d’històrica”. Aquests membres de la comunitat educativa denuncien que l’augment de fins a un 20% de la ràtio d’alumnes, junt amb altres mesures que el Govern vol aplicar com l’augment d’hores lectives del professorat, la reducció de substitucions o la reducció dels pressupostos  a les universitats afectarà a un mínim de 2.000 professionals de l’ensenyament, una xifra superior als 500 interins que ha xifrat el departament.

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) ha fet una crida a tot el col·lectiu educatiu de Catalunya a que participi a la vaga de demà 22 de maig.

“Si les retallades continuen, les mobilitzacions continuaran” han volgut advertir.

D’aquesta manera, sindicats d’ensenyament, associacions d’estudiants i de pares d’alumnes han mostrat unitat a l’entorn d’aquesta convocatòria de vaga i han recordat que serà el primer cop que implicarà a tots els nivellsde l’educació, des de les escoles bressol fins a les universitats.

Segons un estudi que ha presentat el MUCE, el 67% dels centres públics d’infantil i primària de Catalunya, tenen al menys un grup amb ràtios superiors a les establertes, en el cas de secundària la xifra és del 73% dels centres amb unitats per sobre de la ràtio. Això, junt amb l’augment d’hores lectives, la reducció de grups i l’augment de fins un 20% d’alumnes per aula, entre altres mesures, provocarà, segons el MUCE una nova reducció de plantilles valorada en un mínim de 2000 professionals, superior a la que el Departament reconeix per l’any que ve.

El mateix estudi també critica mesures com la retirada de la sisena hora, el tancament d’aules d’acollida, la retirada de les subvencions a AMPAs, la reducció d’un 23% de la partida de funcionament corrent de centres, la reducció d’un 61% en dos anys del pressupost de la Generalitat destinat a les escoles bressol municipals o la reducció aproximada del 50% del pressupost destinat a beques entre altres.

Entre aquestes mesures, la més criticada pels sindicats, pares i estudiants ha estat l’augment de la ràtio d’alumnes per aules, un factor que segons diuen, no només provocarà el tancament d’escoles públiques i el manteniment de les escoles concertades sinó que afectarà a un mínim de 2000 professionals de l’ensenyament.

Serveis mínims

Els serveis mínims per la vaga d’ensenyament hauran de garantir un docent per cada quatre grups a Infantil i Primària. Tots els centres hauran de disposar de com a mínim un membre de l’equip directiu i un auxiliar administratiu durant tota la jornada.

La Generalitat ha fixat aquests serveis mínims per tal de garantir l’atenció dels estudiants que vagin a l’escola. Es recomana també que els treballadors que compleixin aquests serveis mínims siguin els treballadors que no exerceixin el dret de vaga. El departament d’Empresa i Ocupació ha fixat els serveis mínims per la vaga d’ensenyament convocada aquest dimarts en un membre de l’equip directiu del centre, que pot ser el director, el coordinador pedagògic, el cap d’estudis o el secretari; i un auxiliar administratiu o un subaltern en els centres en què el personal docent també estigui afectat per la vaga. Aquests serveis els hauran de complir tots els centres escolars, mentre que els d’educació Infantil i Primària també hauran de disposar d’un docent per cada quatre grups.  A les escoles bressol per la seva banda, un terç de la plantilla haurà de treballar.

A través de la publicació d’aquests serveis mínims al Diari Oficial de la Generalitat, es recomana als afectats que els serveis mínims siguin coberts majoritàriament per a treballadors que no vulguin exercir el seu dret de vaga.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here