Avui és el 25è aniversari de la declaració de les Reserves Naturals Parcials del Delta del Llobregat, gràcies a la que es va preservar el nucli principal dels Espais Naturals de Delta, que amb el pas del temps han ampliat la seva protecció

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l 9 de juny de 1987 es va aprovar el primer decret de protecció dels espais naturals del Delta, en aquell cas, com a Reserves Naturals Parcials, amb 296.7 hectàrees. Aquesta figura, la de reserva natural parcial, està recollida en la Llei d’Espais Naturals de l’any 1985. Des d’aquella primera data de la protecció d’una part del Delta, s’han produït molts canvis, territorials i també legals. A aquell primer decret s’han afegit altres figures de protecció, com la de PEIN (espais inclosos en el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya), ZEPA (Zones d’Especial Protecció per a les Aus), LIC (Lloc d’Interès Comunitari) i Xarxa Natura 2000; consolidant així la protecció del Delta, de manera que avui dia hi ha 923 hectàrees protegides.

Amb l’aprovació del primer decret de declaració de les Reserves Naturals Parcials del Delta del Llobregat, va començar el camí de la protecció i la gestió d’aquests espais naturals, avui dia desenvolupada pel Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, organisme públic format per la Generalitat i els ajuntaments del Prat, Viladecans, Gavà i Sant Boi.

El Delta del Llobregat destaca avui pel seu gran valor botànic, faunístic i paisatgístic i també pel seu gran ús social, lúdic i educatiu. Durant tots aquests anys s’ha progressat molt en el coneixement faunístic i botànic dels espais protegits del Delta. Igualment, a mesura que s’ha anat consolidant l’equip gestor de les zones protegides, també s’ha pogut avançar en l’ordenació i el control  dels usos, especialment de l’ús públic, i s’han realitzat cada vegada més actuacions de gestió dels hàbitats. La progressió a l’alça de gran part de l’avifauna aquàtica es va veure molt negativament afectada durant la realització de les grans obres d’infraestructures de la zona; però, les contínues actuacions de gestió realitzades, han possibilitat la recuperació de gran part de la fauna, i moltes de les obres han tingut mesures compensatòries que han generat noves oportunitats per a altres espècies.

 A nivell d’ús públic les dades són molt eloqüents: l’any 1994 es calcula que els espais protegits del Delta rebien uns 20.000 visitants a l’any, dels quals 10.000 eren escolars. L’any 2011, amb nous espais oberts al públic i tot un seguit d’activitats organitzades pensades per al públic familiar, però també per a l’especialitzat, i gràcies a una bona tasca de difusió; la xifra assolida és de 130.000 visitants a l’any, i d’aquests 20.000 han estat escolars.

En definitiva el que trobem després de 25 anys són uns espais naturals consolidats, que alberguen una biodiversitat cada vegada més reeixida i un ús públic creixent i respectuós amb la natura. Segons la gerent del Consorci dels espais naturals del Delta del Llobregat, María José Albaladejo, “Ara que ha arribat la calma a aquest territori i un cop superada la fase d’obres de les grans infraestructures del Pla Delta, ha arribat el temps de la inversió per al correcte funcionament dels Espais Naturals, com la millora de la qualitat de l’aigua o la creació de centres d’informació i de recepció de visitants. Tanmateix cal garantir els recursos ordinaris per a la gestió” .

I és que el Consorci, malgrat les retallades que ha aplicat la Generalitat en tots els espais naturals de Catalunya, confia en implicar a bona part dels agents econòmics del territori i seguir comptant amb la col•laboració dels ajuntaments, per superar aquest període de crisi i continuar oferint al públic una vista de qualitat en un espai de qualitat. El que hi ha avui al bell mig de l’àrea metropolitana de Barcelona, a menys de mig hora de camí del 80% de la població de Catalunya pot considerar-se un miracle i una conquesta social.

“Des del Consorci del delta del Llobregat volem expressar el nostre compromís amb la societat per continuar protegint aquests espais i posar-los a l’abast de tothom, tot fomentant la investigació i l’educació ambiental, i el seu gaudi de manera ordenada i compatible amb la conservació de la natura”, ha dit la Albadalejo.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here