S’han destruït uns 50.000 llocs de treball a la comarca i un total de 4.279 empreses han tancat a l’Hospitalet de Llobregat i el Baix Llobregat des de principis de 2008, quan es va iniciar la crisi

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]questa xifra representa un 14’2% del conjunt d’empreses de la zona, segons es desprèn de l’Informe de Conjuntura Econòmica del Fòrum Empresarial del Llobregat corresponent al segon trimestre del 2012, elaborat amb la col·laboració del Servei d’Estudis de Catalunya Caixa. Això vol dir que s’han destruït uns 50.000 llocs de treball i que el sector més castigat és la construcció, amb 2.454 tancaments. Tot i les males notícies, les transaccions immobiliàries han augmentat prop d’un 20% respecte a l’any passat.

Segons l’estudi, la construcció és la branca d’activitat que encapçala el nombre de tancaments, 2.454 en concret, l’equivalent al 46’8% de les empreses existents al començament del període. A continuació segueix la indústria, amb 938 empreses menys, un 21’8% de les companyies existents, mentre que en el camp dels serveis, amb un descens menys pronunciat, han deixat d’operar 887 societats, un 4’3% de les que hi havia.

Igualment negatives són les dades sobre ocupació, ja que les afiliacions a la Seguretat Social d’aquesta àrea (règim general i especial dels treballadors autònoms) durant el primer trimestre de l’any van caure en 4.830 persones, xifra que significa un retrocés de l’1’4%.

En termes interanuals, la caiguda va ser del 3’3%, quan en el trimestre anterior s’anotava un 3’0%. Així, es confirma l’empitjorament gradual des de principis del 2011, que va arrencar amb una millora del 0’3% el primer trimestre i continuà amb un 0’0% el segon, un -1’4% el tercer i un -3’0% el darrer.

Per sectors, el terciari és el que va perdre un major nombre d’afiliats en el primer trimestre, concretament 3.439 efectius (un 1’3% menys), seguit de la indústria (993 afiliats, un 1’7% menys) i la construcció, (361, un 1’7% menys). El sector primari, finalment, va perdre 37 afiliats (un 6’6% menys). Des del començament de la crisi s’han perdut uns 50.000 de llocs de treball.

En contrast amb les dades negatives sobre ocupació i empreses, les transaccions immobiliàries estan registrant un moment de recuperació, ja que en el primer trimestre es van comptabilitzar 1.101 a la zona, el que representa un increment interanual del 19’7 per cent després que en el darrer trimestre de 2011 es produís una caiguda del 43’5 per cent en les operacions, segons dades del ministeri de Foment recollides a l’informe.

L’Hospitalet, Cornellà, Sant Boi, El Prat de Llobregat i Castelldefels concentren la totalitat d’aquest increment: es tracta de poblacions on l’estoc d’habitatge nou en venda era ja molt reduït a finals del 2011 i on, amb l’excepció de Castelldefels (amb poc més del 2%), se situava per sota del 2% del total del parc d’habitatge. Per la seva banda, les poblacions de Vallirana, Corbera, Pallejà i Abrera van superar l’any passat la mitjana espanyola de transaccions.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here