Creix el nombre de persones aturades de llarga durada de més de 45 anys que ja suposen el 60,22% del total. En el cas del Baix Llobregat, segons les últimes dades del 1r trimestre de 2012, 47.537 persones rebien algun tipus de prestació per desocupació

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]D[/dropcap]e les 615.576 persones aturades que Catalunya tenia al mes de juny, el 37,58% eren de llarga durada, és a dir, que portaven més de 12 mesos a l’atur, i d’aquestes, gairebé el 90% ja no cobraven cap tipus de prestació. Així ho apunta un informe del sindicat UGT que assenyala a l’Estat com el culpable d’aquesta realitat per optar per unes reformes, com la laboral, i per aplicar unes retallades que no estan contribuint a sortir de la crisi. L’informe assenyala també que el 60,22% de les persones aturades de llarga durada són majors de 45 anys, un col·lectiu que amb les darreres mesures de l’Estat com ara la reducció de les prestacions contributives del 60% al 50%, corre, segons UGT, un greu risc d’exclusió social.  La secretària d’anàlisi i recerca d’UGT a Catalunya, Adela Carrió, que ha estat l’encarregada de presentar l’informe, ha acusat l’Estat de fer pagar als treballadors els efectes de la crisi econòmica, i ha advertit que amb les actuals retallades i reformes, com la laboral, l’única cosa que s’aconseguirà és empitjorar la situació.

D’aquesta manera, Carrió ha denunciat que dels més de 600.000 persones aturades registrades a Catalunya el passat mes de juny, 231.000 ho eren de llarga durada, el 37,58% del total i un 10,54% respecte el mateix mes de l’any anterior.

Carrió també ha destacat que d’aquest nombre de persones treballadores amb més de 12 mesos a l’atur, el 29,57% tenien edats compreses entre els 45 i els 54 anys, i un 30,65% més de 55 anys.

En aquest sentit, Carrió ha ressaltat que aquestes persones tenen molts anys d’experiència però no la tenen reconeguda o tenen una formació amb estudis de nivell molt baix, aspectes que els fan molt difícil tornar al mercat laboral.

L’informe també demostra que l’increment de l’atur, que va ser del 6,80% respecte el juny de 2011, no ha anat acompanyat d’un increment del nombre de persones receptores de prestacions per desocupació, que va ser del 2,33%.

Així, el nombre de persones registrades a les Oficines de Treball que no cobren cap tipus de prestació s’ha incrementat un 14,30% en un any, situant en 207.414 les persones incloses en aquest col·lectiu, el 33% del total d’aturats a Catalunya.

Carrió també ha alertat que, a banda de les persones que no perceben cap prestació, la reducció per part de l’Estat de la quantia per prestació contributiva del 60% al 50% a partir del sisè més d’atur, que afectarà a gairebé el 90% dels aturats, situarà en una situació d’indefensió a moltes persones.

Per tot això, Carrió ha reclamat al Govern que impulsi amb fons propis polítiques actives d’ocupació que compensin la retallada de 1.500 milions en aquesta partida per part de l’Estat, per tal de donar una oportunitat de reinserció laboral als aturats, especialment als de llarga durada i als que tenen un baix nivell d’estudis.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here