Els republicans recorden que el PP, que des de l’any passat governa la ciutat i organitza l’ofrena, no assistia als actes quan era a l’oposició

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]RC no assistirà avui a l’acte oficial que commemorarà la Diada Nacional a Castelldefels. Els republicans faran una ofrena pròpia a les onze del matí al mateix indret on, una hora després, està previst que se celebri l’oficial. L’any passat ja ho van fer així. La del 2011 va ser la primera Diada després de la victòria del PP a les eleccions municipals del maig d’aquell any, en què ERC va perdre la seva única regidora. Els republicans recorden que quan era a l’oposició el PP no va assistir mai a l’ofrena que ara, al govern, organitza.

Enguany, l’Ajuntament torna a titllar la Diada de ‘nacional’ (l’any passat va prescindir del qualificatiu) però ha fet molt poca publicitat dels actes. El PP “fins que no va arribar al govern mai havia fet ofrena floral al monument a la senyera de la nostra ciutat que tants esforços va costar aconseguir”, ha declarat el partit en un comunicat. En efecte, el grup municipal popular no participava en els actes mentre era a l’oposició. El maig del 2011, però, va guanyar les eleccions i el juny d’aquell any Manu Reyes va esdevenir el nou batlle, posant fi a 32 anys de governs socialistes.

El setembre va participar com a batlle per primer cop en els actes de commemoració de la Diada a Castelldefels, que no van estar exempts de polèmica. No només per l’absència dels independentistes: els cartells que anunciaven els actes, com a Badalona, l’altra gran ciutat metropolitana governada pel PP, ometien el qualificatiu ‘nacional’.

L’ofrena, amb tot, va servir perquè PP i CiU ultimessin un pacte de govern: un dia després, l’alcalde Reyes i la cap de CiU al consistori, Anna Pérez, anunciaven que la federació entrava a l’executiu, format des de llavors (i malgrat una crisi enguany) pel PP, CiU i una agrupació d’independents.

Avui el consistori torna a titllar la Diada de ‘nacional’, com també fa el badaloní. Però ha publicitat l’ofrena d’una manera molt discreta: no hi ha banderoles als carrers, i al web municipal costa trobar el ‘banner’ que, a la dreta i molt a baix de la plana, anuncia l’ofrena floral. A la carta enviada a les entitats, s’explica l’ofrena primer en castellà i, en segon terme, en català.

Així les coses, ERC farà el seu acte particular a les onze. En un comunicat, els republicans acusen el PP de voler “convertir els actes de la diada en una simple celebració d’un dia més d’una comunitat autònoma”, “despullant-lo de qualsevol reivindicació nacional i convertint-lo en acte descafeïnat, com així ja va quedar palès en els parlaments de l’alcalde” el 2011.

No “podem oblidar que dia rere dia el PP a Castelldefels fa una política anticatalana votant contra les mocions en favor de l’ensenyament en català”, ni que el consistori, segons ERC, està “reduint i fins i tot eliminant l’ús del català en tots els àmbits públics al mateix temps que imposant el castellà a les associacions i entitats”, conclou el comunicat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here