En el darrer any han desaparegut un 22,7% dels llocs de treball ocupats fins ara per joves. Precisament l’atur i la precarietat laboral entre el jovent, centraran les protestes sindicals del 7 d’octubre

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]egons dades de l’IDESCAT sobre el padró d’habitants residents a l’estranger, entre els anys 2009 i 2012, més de 10.000 joves d’entre 15 i 34 anys han marxat de Catalunya per manca d’oportunitats, el que suposa un increment del 30% en aquest període.

Una tendència que continuarà a l’alça si tots els indicadors actuals es mantenen. I és que la taxa d’atur entre persones joves de 16 a 29 anys es va situar en el 37,1% en el segon trimestre de 2012, i d’aquests, el 14,6% ja es poden considerar aturats de llarga durada. A més, i segons dades de l’informe “Situació laboral de les persones joves a Catalunya”, de l’Observatori Català de la Joventut, en el darrer any han desaparegut el 22,7% dels llocs de treball que fins ara estaven ocupats per joves, la xifra més alta des del 2007.

Aquesta realitat ha fet que el 68% dels joves catalans estiguin disposats a marxar a l’estranger per millorar les seves condicions laborals, i que el 32% no mostrin perspectives de tornar.

[level-premium]

Les causes

Daniel Garcia, portaveu nacional de l’AVALOT-Joves de la UGT de Catalunya. Font:ACN

“Catalunya s’ha convertit en un país exportador de mà d’obra qualificada”. Així ho denunciava el sindicat UGT que assegurava, en base a dades de l’IDESCAT, que en els darrers tres anys, entre 2009 i 2012, més de 10.000  joves d’entre 15 i 34 anys han marxat de Catalunya per manca d’oportunitats, un 30% més. Entre les causes, el sindicat destacava l’alt nivell d’atur entre aquest col·lectiu, les dificultats d’emancipació, o el fet que molts joves universitaris hagin d’acceptar feines per sota de la seva qualificació.

En el segon trimestre de 2012 la taxa d’atur per a les persones joves de 16 a 29 anys es va situar en el 37,1%, i el 22,7% dels llocs de treball ocupats per joves s’han destruit en el darrer any. Daniel Garcia, portaveu nacional de l’AVALOT-Joves de la UGT de Catalunya, lamentava que la crisi econòmica estigui obligant molts joves a marxar a l’estranger per poder treballar o per fer-ho en unes condicions “dignes”.

Una circumstància, va dir, que “empobreix” a Catalunya i al conjunt de l’estat espanyol perquè perd persones qualificades desprès d’invertir molts diners en la seva formació i que està fent de Catalunya “un país exportador de mà d’obra qualificada”. En aquest sentit, Garcia va recordar que l’any 2011 l’Estat va invertir 915.000 milions d’euros en formació universitària, una inversió que en l’actual context no reverteix en benefici del país.

Tracy Shildrick, especialista en joves de l’Associació Europea de Sociologia creu que l’èxode de talents pot ser un fracàs per l’Estat

Tracy Shildrick, especialista en joves de l’Associació Europea de Sociologia . Font:ACN

La coordinadora de la xarxa d’investigadors ‘Youth and Generation’ de l’Associació Europea de Sociologia (ESA), Tracy Shildrick, creu que l’èxode de joves talents a l’estranger pot ser un fracàs per l’Estat si no poden retornar en un futur.

Segons Shildrick, no tots els joves tenen l’oportunitat de marxar i, per tant, “s’ha de ser curós quan els polítics encoratgen el jovent a emigrar a l’estranger per millorar les seves capacitats”. En aquest sentit,va instar el govern espanyol a defensar els col·lectius més vulnerables. Shildrick ho va dir durant la conferència “Youth in crisis? Linking research, policy and practice”, organitzada per l’Observatori Català de la Joventut i l’ESA.

Shildrick creu que la situació dels joves espanyols és “molt complicada” per l’actual situació econòmica, però també per les polítiques d’austeritat del govern de l’Estat que, segons va dir, “tenen les pitjors conseqüències en els grups més vulnerables”.

En aquest sentit, l’especialista en joventut de l’Associació Europea de Sociologia va destacar la importància de les polítiques de joventut que s’estan duent a terme al conjunt d’Europa.

El 7 d’octubre

D’esquerra a dreta, Gallego (CCOO) i Àlvarez (UGT) Font:ACN

Els secretaris generals de CCOO, UGT i USOC, Joan Carles Gallego, Josep Maria Àlvarez i Antònia Gil, van avançar dimecres que l’atur i la precarietat laboral juvenil centraran les protestes sindicals que s’han convocat pel 7 d’octubre. Els representants dels treballadors han cridat a una “mobilització sostinguda” de la ciutadania davant les “agressions” del govern espanyol i han posat d’exemple el projecte dels Pressupostos Generals de l’Estat, que “retallen sobre retallades” drets com les pensions o la prestació d’atur. Gallego va assegurar que “la vaga general està cada vegada més a prop” i que els sindicats pactaran l’eventual aturada amb els moviments socials i sindicals d’altres països europeus.

La manifestació de diumenge 7 d’octubre s’iniciarà a les 11.30 hores a la Plaça d’Urquinaona i acabarà al Pla de Palau. Els líders sindicals van destacar que la lluita contra l’atur i la precarietat laboral dels joves són reivindicacions “molt presents” en una economia amb més del 20% d’aturats i on un de cada dos joves que vol treballar no troba feina.

“El treball digne passa per tenir ocupació i de qualitat”, va assenyalar Gallego, que va recordar que la mobilització del 7 d’octubre coincideix amb el Dia Mundial del Treball Digne.

En aquest sentit, Àlvarez va lamentar que l’atur juvenil és “un trastorn i una ruïna pel país”, ja que “porta a l’emigració dels joves d’una generació que és la més qualificada de la història per anar a generar riquesa a un altre país”. Gil ha indicat que “el primer esglaó de l’Estat del Benestar és tenir feina” i que “no hi ha cap política del govern espanyol enfocada a resoldre el problema de l’atur, més que la immoralitat de debatre si se suprimeix l’ajuda de 400 euros als aturats de llarga durada”.

[/level-premium]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here