El lema de la Vaga General serà: “Ens deixen sense futur. Hi ha culpables. Hi ha solucions”

El secretari general d’UGT, Cándido Méndez, i el de CCOO, Ignacio Fernández Toxo. Font:ACN

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]ls secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, han fet una crida aquest divendres als treballadors, pensionistes i aturats que se sumin a la vaga general del 14 de novembre i als actes de protesta contra unes mesures d’austeritat que “no funcionen” i que només han servit, afirmen, per deteriorar l’estat del benestar. Tots dos ho han fet després de la reunió del Consell Social que ha tingut lloc a Madrid i que ha aprovat per unanimitat convocar la vaga sumant-se a la jornada d’acció i solidaritat de la Confederació Europea de Sindicats (CES). Toxo i Méndez han apuntat que aquesta és una mobilització “cívica” i han apuntat també a una vaga de consum.

Tan bon punt va acabar la reunió del Consell Social -format per CCOO, UGT, COAG, USO, FELGTB i CELEM- els sindicats van deixar veure el primer cartell de convocatòria de la vaga, que porta per lema: “Ens deixen sense futur. Hi ha culpables. Hi ha solucions”.

[level-premium]

La vaga vol forçar el govern espanyol a fer marxa enrere en l’aplicació d’unes mesures que segons el secretari general d’UGT, Cándido Méndez, “estan posant contra les cordes els serveis socials, afecten de manera greu l’estructura productiva, creen més atur” i no suposen una eina per reactivar l’economia espanyola.

Cándido Méndez va destacar, a més, que la situació econòmica i la manca de solucions des dels poders públics estan creant a més una onada de “desafecció en relació a les institucions democràtiques” per part d’una “part molt substancial de la població espanyola”.

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va recordar que aquesta jornada de mobilització “és una fita del moviment sindical europeu” que es convoca com a resposta al deteriorament social a tots els països de la Unió des de l’Ecofin del maig del 2010.

Segons Toxo, el que ha passat en aquests dos anys demostra que l’austeritat “no funciona” i que cal posar en marxa mesures per plantar cara a la crisi des d’una altra òptica. “Hi ha alternatives”, va dir, per reduir el dèficit i el deute de manera compatible amb el creixement i la creació d’ocupació.

Vaga ciutadana i de consum

Els sindicats no només volen que aquesta sigui una vaga als centres de treball, sinó que animen els ciutadans a no consumir per deixar constància de la profunditat de la protesta. Cándido Méndez ha apuntat que aquesta vaga ha de ser “més que una aturada laboral” i ha apuntat a una “protesta cívica general”.

En tot cas han rebutjat que aquesta vaga pugui ser perjudicial per a l’economia. Segons Toxo, “cap vaga, per molt lesiva que sigui per l’economia, acabarà fent tant de mal a l’economia com les polítiques que està duent a terme el govern espanyol”.

Demanen a Rajoy que “utilitzi” la vaga davant Merkel

Després que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, hagi advertit aquest divendres des de Brussel·les que la vaga general no beneficia en absolut l’Estat, Cándido Méndez ha afirmat que en aquests moments part de la ciutadania té la sensació que Merkel “juga als daus” amb el seu destí.

Per tant, segons Méndez, si Rajoy “utilitzés de manera intel·ligent” la vaga general com una carta de resistència davant les polítiques “dures” de la canceller Alemanya, això podria servir per frenar els anhels d’austeritat sense fi.

Fernández Toxo ha recordat a Rajoy que convé “no tensionar més” la situació en un país que ja està en un punt “explosiu” amb un atur que “ofega milions de persones i ha fet que 1,7 milions de llars de l’Estat no tinguin cap tipus d’ingrés en aquest moment”.

“Acabarà donant fruits”

Els dos secretaris generals rebutgen els plantejaments que apunten que les vagues generals -i en especial l’última contra la reforma laboral- no han aconseguit absolutament cap dels seus objectius. Segons Méndez i Toxo, la vaga “acabarà donant fruits” tard o d’hora.

Les reaccions del PP

Sáenz de Santamaría creu que convocar una vaga general no és “la millor manera d’ajudar a crear ocupació”. La vicepresidenta espanyola demana als sindicats que facin “un exercici de responsabilitat”.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Font:ACN

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va dir que el govern espanyol no creu que “la millor manera d’ajudar a crear ocupació” sigui “convidant a no treballar un dia concret”, en referència a la vaga general que han convocat els sindicats per al 14 de novembre.

En la roda de premsa de després del Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va recalcar que “no hi ha política primera ni més important que crear ocupació al nostre país” i va demanar als sindicats que comparteixin aquesta opinió. Per la vicepresidenta, “en un moment de grans dificultats, tots els agents polítics, econòmics i socials estem cridats a fer un exercici de responsabilitat”.

 

[/level-premium]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here