L’artista, que té el seu taller a Sant Feliu de Llobregat i és veï de Sant Just Desvern, ha guanyat aquest guardó que atorga el Ministerio de Cultura

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]L[/dropcap]’escultor Jaume Plensa ha guanyat aquesta setmana el Premi Nacional d’Arts Plàstiques 2012 que atorga el Ministerio de Cultura i que està dotat amb 30.000 euros.

El jurat li ha concedit el premi com a reconeixement a la seva tasca progressiva, de projecció internacional, en el desenvolupament de la nova escultura, la utilització del llenguatge com a mitjà de reflexió així com la seva preocupació per la humanització de l’espai urbà i la seva aportació al disseny escenogràfic.

Plensa és un dels representants contemporanis més consagrats de la nova escultura i les seves obres estan en espais públics d’arreu del món. Actualment es poden veure algunes de les seves peces a Helsinki, Buffalo i París.

Entre les distincions i premis que ha rebut al llarg de la seva carrera destaca la seva investidura com a Cavaller de les Arts i les Lletres pel Ministeri de Cultura de França (1993), el Premi Nacional d’Arts Plàstiques – Premis Nacionals de Cultura del Govern de Catalunya 1997 (Barcelona, 1997), doctor honoris causa per l’Escola de l’Institut d’Art de Chicago (Chicago, EUA, 2005), i el premi 2009 de puré d’Escultura Pública (Londres, 2009). A aquesta llista se li suma ara el Premi Nacional d’Arts Plàstiques.

La seva obra escultòrica ha passat per diverses etapes desenvolupades en gran part amb materials de recuperació, com el ferro, el bronze o el coure. En el darrer període ha incorporat també materials de fusió con la resina sintètica, el vidre o el plàstic. Té també una gran producció d’obres sobre paper i gravats i col·labora sovint en treballs d’escenografia i de vestuari per a òpera i produccions teatrals.

Actualment està treballant en diversos projectes com Wonderland, per The Bow-Calgary (Canadà), l’Aeroport de Sacramento a Califòrnia (Estats Units) i la Biennal de Xangai (Xina). Regularment mostra les seves obres a la Galerie Lelong, a París i Nova York, i a la Richard Gray Gallery, a Chicago i a Nova York.

L’artista, en declaracions a Efe, ha afirmat que més que un reconeixement per a la seva obra aquest és “un premi per a tots els artistes que intenten que l’art estigui en la comunitat”. El taller de Jaume Plensa, que és veí de Sant Just Desvern, està ubicat a Sant Feliu de Llobregat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here