Avui, 1 de desembre, es commemora el Dia Mundial Contra la Sida i el Comitè 1r de Desembre alerta que està en risc la continuïtat de les organitzacions i dels serveis que ofereixen

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]L[/dropcap]es entitats auguren que les retallades en l’àmbit de la salut provocaran un repunt de casos de Sida “en quatre o cinc anys”, segons ha explicat a l’ACN la presidenta del Comitè 1r de Desembre, Montse Pineda.

Pineda ha alertat que la crisi està provocant un esgotament del model que es feia servir fins ara i que havia donat resposta contra l’epidèmia ja que les entitats es veuen obligades a deixar d’oferir serveis que afecten directament a les persones. Ha afegit també que l’entrada en vigor del decret estatal que limita l’accés a l’atenció sanitària pública perjudicarà el diagnòstic i tractament dels immigrants. A més, ha alertat que està en risc la continuïtat de les entitats contra la Sida.

Avui es commemora el Dia Mundial Contra la Sida i el Comitè 1r de Desembre, plataforma unitària que aglutina les entitats que treballen en aquest camp, ho commemora amb la preocupació sobre el seu futur i l’atenció a les persones afectades. I és que, segons explica Pineda, la crisi ha provocat que les entitats i les polítiques de prevenció “estiguin molt tocades” com a conseqüència de les retallades tant per part del Govern com de l’executiu espanyol.

Pineda ha explicat que les entitats catalanes no només han patit les retallades “dràstiques” de les subvencions sinó que en el cas català encara no han cobrat la subvenció del 2012, que són uns 900.000 euros. Això està debilitant les entitats que ja s’han vist obligades a acomiadar gent però també a reduir els serveis que fins ara oferien. Per exemple, no s’estan fent campanyes d’informació i sensibilització entre alguns col·lectius, s’ha reduït la informació a les escoles, els programes de prevenció en llocs on habitualment es practica la prostitució i es fa menys atenció psicològica i social.

La presidenta ha alertat que aquests són serveis necessaris que han contribuït fins ara a la reducció de la SIDA i a la sensibilització per portar pautes sexuals segures. Per això, ha dit que la reducció dels mateixos afecta directament a les persones i fa preveure, com ha assegurat que ja ha passat en altres llocs, que hi haurà “un repunt espectacular” dels casos en els propers anys.

A banda de les retallades en les subvencions a les entitats, Pineda ha recordat que l’entrada en vigor del decret estatal que limita l’accés a la sanitat pública també té un efecte directe sobre aquesta qüestió ja que provocarà que els immigrants que puguin estar infectats pel VIH no ho detectin fins molt tard i això dificultarà el seu tractament.

Sobre la situació de la Sida a Catalunya, Pineda ha explicat que han constatat una estabilització general dels nous casos de VIH però a la vegada hi ha un cert repunt en determinats col·lectius vulnerables. Pineda ha insistit en la importància de la detecció precoç i l’educació des de les escoles.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here