Els ecosocialistes han demanat la intervenció del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que haurà de decidir si l’actuació dels Mossos va ser la correcta. Els  dos sindicalistes van ser detinguts al seu lloc de treball i van ser retinguts vàries hores a la Comissaria, segons expliquen els detinguts “incomunicats i en calçotets”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l matí del dia 25 d’abril els Mossos d’Esquadra varen entrar a l’empresa SEAT i varen detenir dos sindicalistes, delegats sindicals,  un de CCOO i un d’UGT, acusats d’haver provocat aldarulls el dia de la Vaga General del 29M. Els Mossos els varen emmanillar i els van portar detinguts a la Comissaria de Martorell i allà, segons afirmen els detinguts, els varen incomunicar i els tingueren varies hores tancats als calabossos en calçotets.

Els sindicats varen convocar una concentració de protesta davant la Comissaria i el grup d’ICV-EUIA va denunciar el fet al Parlament que aquell dia celebrava ple. Varen ser deixats anar cap a les 16 hores del mateix dia i se’ls va entregar una citació per anar a declarar als jutjats.

El 29 de març, els dos sindicalistes formaven part d’un piquet informatiu que va tallar el trànsit a Martorell; un mosso d’esquadra de paisà, estava entre els conductors dels vehicles aturats i es va produir una discussió entre el mosso i els sindicalistes. El mosso els va denunciar. A mitjans de novembre  es va celebrar el judici al Jutjat d’Instrucció nº 6 de Martorell per una presumpta falta de lesions, danys i coaccions en el que els sindicalistes varen quedar absolts.

Uns dies després de la detenció, a instàncies del grup d’ICV-EUIA, el conseller d’Interior, Felip Puig, va manifestar al Parlament que ell no havia ordenat aquella actuació i que obriria un expedient informatiu. Transcorreguts set mesos des de l’obertura de l’expedient sense que Puig hagués informat al Parlament del resultat de l’expedient, el grup d’ICV-EUIA va aprofitar la compareixença de Puig a la Diputació del Parlament el dia 3 de desembre per preguntar-li pel resultat de l’expedient.

Puig va contestar que de l’expedient no s’havia derivat cap mala actuació dels Mossos i que en conseqüència s’havia tancat el cas sense cap sanció.

El diputat baixllobregatí d’ICV-EUIA, Jaume Bosch, va manifestar que “és indignant que el Departament d’Interior avali una actuació totalment desproporcionada i il•legal d’uns Mossos d’esquadra que segurament van actuar més per ressentiments personals que no pas en aplicació de la legalitat”. Bosch va afegir que “ICV-EUIA no permetrà que els fets quedin sense càstig” i  que “el comportament de Puig torna a posar en evidencia una vegada més que el Conseller permet la impunitat policial en detriment dels drets dels ciutadans”.

Segons Jaume Bosch “aquest fet hauria de poder ser denunciat davant el Comitè d’ètica Policial”, però va recordar que aquest Comitè va ser eliminat pel Conseller Puig, igual que el Codi d’ètica Policial.  “Davant aquesta situació”, va afegir, el grup d’ICV-EUIA ha decidit posar els fets en coneixement del Síndic de Greuges, per tal que el Síndic, si ho considera oportú, obri una investigació en relació als fets i aprovi les conclusions que estimi necessàries ”.

Bosch al llarg de les properes setmanes presentarà un informe detallat sobre els fets  a la Sindicatura i no ha descartat sol•licitar la creació d’una comissió d’investigació al Parlament de Catalunya, quan la cambra recuperi el seu funcionament.

També va exigir al President Mas  “que no torni a nomenar Conseller d’Interior a Felip Puig”.

“Tenir aquesta persona de Conseller d’Interior en uns moments de nombroses mobilitzacions socials és un perill públic i un atemptat contra els drets de la ciutadania, tal com s’ha tornat a posar de manifest amb els fets de Tarragona i Barcelona, durant la darrera vaga general del 14 de novembre”,  va afegir Jaume Bosch.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here