El 14, 15 i 16 de desembre el Prat de Llobregat acull la festa més autèntica i genuïna de la ciutat, que es complementa amb la 10a Mostra d’Entitats i la 25a Mostra Comercial

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]A[/dropcap]quest cap de setmana hi ha una cita ineludible al Baix Llobregat: la Fira Avícola de la Raça Plat, que enguany arriba a la 39a edició, una mostra de tradició agrícola i avícola que s’ha actualitzat per arribar fins als nostres dies ressaltant la qualitat de dos productes estrella de la comarca: el pollastre pota blava i la carxofa Prat.

“Mai com ara els nostres productes han estat tan reconeguts i valorats fora del municipi; la difusió feta per part de les administracions locals i comarcals i per les associacions privades ha contribuït a estrendre la seva fama com a productes de qualitat amb un alt valor gastronòmic”, afirma Lluís Tejedor, alcalde del Prat de Llobregat.

Els pollets de raça Prat, tal i com expliquen des de l’Associació de Criadors de Pollastre i Capó del Prat, s’envien arreu de Catalunya, però principalment als municipis del Baix Llobregat. També destaca el creixent interès en diferents punts de l’Estat espanyol, especialment a Andalusia, Extremadura i les Illes Balears. Enguany s’han distribuït 10.000 pollets a tot Espanya, la meitat dels quals a Catalunya.

Aquests pollets, criats en galliners a l’aire lliure de forma artesanal, seran pollastres caracteritzats pel seu plomatge color ros fosc, una cresta senzilla i dentada, una gran cua caiguda negra metal·litzada i les potes de color blau pissarra, que li han conferit el nom popular de “pota blava”.

L’aposta pels productes autòctons i de proximitat és la clau

Mostra d’aviram de la Fira Avícola | Foto: Ajuntament del Prat

La Fira Avícola és, doncs, un esdeveniment festiu, lúdic i comercial per a la ciutat del Prat, que es prepara per acollir a visitants d’arreu de la comarca, i també de fora, amb un extens i variat programa d’activitats.

En el Pavelló Avícola, Agrícola i Ramader els visitants podran admirar l’exposició d’aviram de la raça Prat, la mostra de productes agrícoles i la mostra de cavalls de tir dels pagesos locals. També hi haurà un Pavelló Gastronòmic on es podrà tastar un autèntic “esmorzar de pagès” amb ous pota blava i carxofa Prat, o bé fer un tast dels productes estrella de la Fira en companyia d’amics i familiars. La Fira també disposa d’un espai per donar visibilitat al caràcter innovador i emprenedor de la ciutat, amb la 25a Mostra Comercial i la 10 Mostra d’Entitats on participen les empreses, el comerç i el teixit associatiu local.La Fira Avícola de la Raça Prat és un element clau de reivindicació de la identitat gastronòmica de la ciutat i del Baix Llobregat, que serveix per mostrar la qualitat dels productes autòctons del delta del Llobregat, tals com el pollastre del Prat i la carxofa Prat.

“Hem de reconèixer el paper de la pagesia, mantenir el nostre entorn i poder viure dels nostres conreus”, afirmen des de la Cooperativa Agrícola del Prat, per això “demanem que la gent del Prat compri fruites i verdures produïdes al nostre poble, ja que el que és a prop és més fresc, més sa, més saborós i, sobretot, més sostenible”, expliquen.

Per tal de potenciar la vessant gastronòmica, en el Pavelló Gastronòmic, gestionat per AGT (Associació Gastronomia i Turisme), se celebrarà un “show cooking”, una demostració en viu de cuina de qualitat per on passaran restauradors que faran demostracions culinàries suggerents i innovadores.

Més enllà del recinte firal, la Fira Avícola arribarà a més de 25 restaurants del Prat, que participen en una nova edició de la campanya gastronòmica “A la Fira, el pota blava a taula! ”, fomentant l’ús dels productes autòctons en la restauració local. A més, durant el cap de setmana els restaurants que formen part de la xarxa “El Prat, degusta’l” oferiran als visitants una interessant proposta de “Menú de la Fira” en els seus establiments.

Activitats per a tots els públics i mostra d’entitats i comercial, el complement perfecte de la Fira

Enguany se celebra també la 10 Mostra d’Entitats, on participen un centenar d’associacions del Prat, que donaran a conèixer la seva tasca i que han progamat activitats per a tots els gustos i edats.

Activitats esportives a l’exterior de la Fira | Foto: Ajuntament del Prat

Les activitats de les associacions es portaran a terme en tres espais: el pavelló de la Mostra, on els visitants trobaran els estands i una plaça on es faran activitats de petit format; la sala d’actes, amb actuacions culturals i artístiques, i l’espai exterior, reservat per activitats de gran format, especialment esportives. Entre les activitats previstes hi ha una exhibició de patinatge de velocitat, un taller de tabals amb els Diables del Prat, una exposició de vehicles antics i clàssics, una exhibició de sardanes, contes infantils, tallers d’art i moltes altres.

Aquest any, el joc “Praticipa” no queda acotat només al pavelló de la Mostra d’Entitats, com passava en anteriors edicions de la Fira, sinó que s’escamparà per tot el recinte, amb origen i final a l’estand municipal. Així, petits i grans podran visitar els diferents pavellons del certamen mentre juguen per demostrar que són autèntics “#megapotablava”. El joc busca que visitants i expositors interactuïn i intercanviïn missatges i punts de vista mitjançant la superació de proves i preguntes, en grups de dos o més persones.

La fira també dedica un espai propi a la 25a Mostra Comercial, que disposa de 2.000 m2 on els visitants trobaran més de 50 expositors del sector comerç i serveis de la ciutat. En el pavelló comercial també hi haurà un espai, sota el marc del Prat Emprèn, per als projectes dels emprenedors locals.

Fomentant el sentiment de pertinença: la campanya “sóc#megapotablava”

Des de fa unes setmanes l’Ajuntament de la ciutat ha impulsat la campanya “sóc#megapotablava”, amb l’objectiu de reforçar el sentiment d’implicació de la ciutadania de la localitat amb un dels seus productes autòctons més reconeguts, el pota blava. Es tracta d’una campanya que ha comptat amb la participació de persones voluntàries que han participat en l’elaboració de les petjades del cartell de la Fira, dissenyat pel pratenc Òscar Calzada, en les sessions fotogràfiques i en els videoclips “#megapotablava”, que es poden veure en el web de l’Ajuntament.

Aquells qui vulguin durant la celebració de la Fira Avícola tenen la darrera oportunitat per participar en la campanya. Ho podran fer des de l’estand municipal, ubicat a l’exterior del recinte firal, on podran experimentar amb una aplicació de realitat augmentada molt original.

A més, fins diumenge al vespre continua obert el concurs de fotos a Instagram, on els participants han de demostrar que són “un megapotablava” realitzant fotografies amb el mòbil, pujant-les a aquesta xarxa social i etiquetant-les amb el hashtag #megapotablava. Un jurat escollirà les quatre fotografies més creatives i més “megapotablava”, que gaudiran de premis com un sopar per a dues persones al restaurant Ona Nuit o una cistella amb un lot de productes locals de qualitat.

Es pot consultar la programació completa de la 39a Fira Avícola de la Raça Prat a l’agenda d’elBaix.cat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here