Aquesta setmana s’ha proclamat el Premi, que enguany celebra la 39a edició i que suma un nou guardó, el “Laurus nobilis” a una iniciativa que afavoreixi la presència de la dona en les arts escèniques

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]L[/dropcap]a Penya Teatral Carlos Lemos, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Molins de Rei, atorga des de l’any 1973 un premi a la interpretació femenina més rellevant de la temporada teatral barcelonina.

En l’edició d’enguany, la guanyadora del Premi Memorial Margarida Xirgu ha estat la molinenca Sílvia Bel, per la seva interpretació de l’obra La ciutat del britànic Martin Crimp, que se centra en la relació d’una parella burgesa que viu còmodament en una casa amb jardí fins que entren en crisi degut a l’acomiadament de l’home.

Una peculiaritat d’aquesta distinció és que el jurat que tria la millor actriu de la temporada teatral barcelonina està composat, majoritàriament, per espectadors. L’acte de lliurament del premi se celebrarà la setmana vinent a l’Institut del Teatre de Barcelona, on a més d’una glossa de l’actriu guardonada, a càrrec d’Albert Roig, també es podrà sentir una reflexió de Mercè Arenga sobre la invisibilitat de la dona en el teatre.

El guardó que s’entregarà a Sílvia Bel és un anell, dissenyat per Esperança Cases i realitzat en successives edicions per Anna Font, Casa Capdevila i Ortrun Meinhard, símbol d’aquest premi des de l’any 1987. En anteriors edicions, actrius com Àurea Màrquez, Lluïsa Castell, Clara Segura i Pilar Martínez han estat guardonades.

La guardonada del Premi Memorial Margarida Xirgu 2011-2012

Sílvia Bel es llicencià en Art Dramàtic a l’Institut del Teatre i desprès de finalitzar els seus estudis es traslladà a Madrid, on protagonitzà pel·lícules com Año Mariano i Torapia. Al 2003 torna als escenaris catalans, on ha centrat la seva trajectòria en nombroses obres d’adaptacions literàries tant d’autors nacionals com internacionals. Al 2005 fou reconeguda amb el premi Crítica Serra d’Or del Teatre per la seva interpretació a La xarxa, de Joan Brossa, interpretació que també li va suposar la nominació al 2006 als premis Butaca en la categoria de millor actriu.

En els darrers anys ha treballat tant en teatre, com en televisió i en cinema. A la televisió ha protagonitzat series com InfidelsVentdelplà o El cor de la ciutat. L’any 2007 va ser la Colometa de la Plaça del Diamant, representada amb gran èxit al Teatre Nacional de Catalunya. Actualment compagina la seva faceta d’actriu amb col·laboracions literàries en diferents mitjans i espais culturals.

El premi es renova amb el guardó “Laurus nobilis”

A partir del 2012, el Premi Memorial Margarida Xirgu rep un impuls renovador i cerca noves maneres de consolidar-se, preparant-se ja per la celebració del sey 40e aniversari. Per això la Penya Carlos Lemos ha decidit atorgar, en l’edició de la temporada 2011-2012, un reconeixement a una iniciativa que afavoreixi la presència de la dona en les arts escèniques sota el nom de “Laurus nobilis”.

Segons la mitologia grega la nimfa Dafne fou transformada pel seu pare en un llorer per lliurar-se de la persecució del deu Apol·lo. Aquest, davant la inutilitat de la seva persecució, va agafar dues branques de llorer i, trenant-les, va fer dues corones triomfals que, a partir d’aleshores guarnirien els generals victoriosos. El llorer és, doncs, símbol de lloança, d’aquí que aquest sigui el nou guardó per destacar un projecte que s’inscrigui en l’ideari del Memorial Margarida Xirgu de reconeixement a les dones que, a través del teatre, es fan un lloc en la  societat.

El Laurus Nobilis 2012 ha estat lliurat al projecte impulsat per Nuevo Teatro Fronterizo i La Corseteria, amb el títol “Mujeres en la ciencia / Mujeres en escena”, que pretèn paliar el silenci entorn la figura de les dones en la ciència i en l’art dramàtic, juntant a un grup de sis dramaturgues emergents amb l’objectiu d’elaborar un text col·lectiu que focalitzi les figures de sis dones pioneres de la ciència a Espanya.

Els orígens del Premi

El Premi Memorial Margarida Xirgu és una iniciativa de la Penya Teatral Carlos Lemos, fundada per Pere Pausas i altres apassionats del teatre, com  José Manuel Piniés, Josep Mª Coral, Antoni Clapés i Maria Casas, amics i admiradors de Carlos Lemos,  l’any 1960.

La temporada 1972- 1973 la Penya va decidir crear el Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu com a reconeixement a l’actuació teatral femenina més rellevant de la temporada barcelonina. El premi consistia en un trofeu que representava les dues màscares del teatre:la tragèdia i la comèdia i la primera guanyadora va ser Maria Fernanda d’Ocón per la seva inoblidable creació de Benigna a “Misericordia” de Benito Pérez Galdós.

Al 1985, després de la mort d’en Pere Pausas, la Penya va decidir que la seva activitat se centraria únicament en algunes trobades o tertúlies i en l’entrega del Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu, una nova etapa amb Frederic Roda com a President, que comportà alguns canvis en el tarannà del Premi. El canvi més significatiu va ser el tipus de trofeu lliurat, que va passar a ser un anell distintiu.

En el teatre anglès de l’època isabelina, quan un actor veterà es retirava feia un traspàs simbòlic de «poder» a un nou primer actor ascendent. Aquest traspàs es materialitzava mitjançant el lliurament d’un anell que, durant generacions i generacions, va passar per moltes mans. Recollint, doncs, aquesta acció simbòlica i romàntica, cada any la Penya Carlos Lemos lliura el Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu i fa lliurament d’un anell personalitzat a la guanyadora.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here