[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]ls ciutadans i les ciutadanes de la regió metropolitana de Barcelona haurem de pagar 190 milions d’euros a AGBAR per rebre el mateix servei. En un fet sense precedents, AGBAR cobrarà per adquirir la concessió d’un servei en comptes de pagar, és més, cobrarà per fer el mateix servei que ja feia, cobrarà pel valor d’uns actius que ja han estat amortitzats, i el que encara és més greu, cobrarà per prestar un servei que operava il·legítimament. És a dir, serem els ciutadans i les ciutadanes qui haurem de pagar aquest despropòsit promogut per aquells que, en teoria, vetllen per l’interès general de la ciutadania.

El passat 6 de novembre el Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar l’establiment d’un servei públic del cicle integral de l’aigua mitjançant una societat de capital mixt (SEM) formada per la pròpia AMB (15%) i AGBAR (85%). Aquesta empresa mixta té un capital social valorat amb 337M€ que prové, per una banda, de l’AMB (50,55M€) a través dels actius de l’empresa pública EMSSA (Empresa Metropolitana de Sanejament SA). I per l’altre d’AGBAR (286,45 M€), que representa el 60% dels seus actius totals (476M€), el 40% restant (190M€) seran adquirits per la pròpia empresa mixta un cop constituïda. És a dir, AGBAR cobrarà 190M€ per fer el mateix servei que ja feia fins ara.

No hem d’oblidar que en 17 dels 23 municipis de la regió metropolitana on operarà aquesta nova empresa mixta AGBAR hi opera sense concessió. L’AMB al·lega que existeix una concessió “de facto” des de 1983 però en cap cas s’ha presentat la documentació pertinent que ho avali. Sobta, encara més, que no s’hagi contemplat cap amortització dels actius que portem pagant tots el ciutadans, com a mínim, els últims 39 anys; o molts més, doncs hi ha instal·lacions que portem pagant-les des de fa 145 anys. És a dir, pagarem per uns actius que han estat amortitzats, que a dia d’avui ja són patrimoni de tots els ciutadans i ciutadanes.

A tot això, no s’ha produït cap peritatge extern dels actius aportats per AGBAR, es renoven totes les concessions als 23 municipis per 35 anys més i s’envaeixen competències de la Generalitat, l’Agència Catalana de l’Aigua i els municipis. I tot aquest despropòsit l’AMB el fa a dit, a través d’una adjudicació directe a AGBAR sense cap procés públic de licitació, obviant el principi de lliure concurrència i mostrant una negligència absoluta en la defensa dels interessos públics, dels ciutadans i ciutadanes usuàries del servei, i posa en dubte la pròpia AMB com a valedora dels mateixos.

Per tot això la Plataforma Aigua és Vida vam presentar al·legacions a aquest lamentable procés que van ser desestimades, però la gravetat de la situació és tan alarmant que hem presentat un recurs de reposició perquè l’AMB reconsideri la seva decisió.

– Podeu consultar aquí les al·legacions presentades

– Podeu consultar aquí el recurs de reposició presentat

 

Plataforma Aigua és Vida, plataforma formada per associacions veïnals, sindicals, ecologistes i solidàries per una gestió no mercantil de l’aigua a Catalunya. Article extret de la web http://plataformaaiguaesvida.wordpress.com/

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here