El Pla de Ciutat i l’Observatori de Ciutat ja són en format “open data”. “Govern obert” és un terme que designa una nova forma de governar basada en la transparència, l’eficiència i la promoció de la igualtat d’oportunitats

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l Pla de Ciutat 2012-2015 i el portal estadístic Observatori de Ciutat estan disponibles a partir d’aquesta setmana en format de dades obertes (en anglès, “open data”). L’obertura de dades públiques és una iniciativa capdavantera en el camp de l’administració electrònica que respon al compromís per una democràcia de qualitat i un govern transparent.

El Pla de Ciutat 2012-2015 recull les principals prioritats, compromisos i objectius del govern municipal de Sant Boi per a aquest període, enriquits mitjançant més de 3.000 aportacions de la ciutadania. El portal del Pla de Ciutat posa a disposició de tothom dades obertes sobre aquesta eina de planificació política a quatre anys vista, sobre el seu seguiment i avaluació periòdica i sobre els plans d’actuació anuals que programen accions i mesures concretes vinculades al pressupost de cada any.

L’Observatori de Ciutat és un portal amb informacions i dades numèriques sobre diferents aspectes de la realitat santboiana (xifres sobre l’economia i l’ocupació, evolució demogràfica, enquestes i estudis sobre hàbits de compra o ús de les noves tecnologies…). Els continguts s’actualitzen de forma periòdica i són interactius i, a partir d’ara, també oberts. Qualsevol persona o entitat pot fer comentaris i incorporar-hi dades, estudis o informes.

El “govern obert” constitueix un canvi de mentalitat política que molts governs d’arreu del món impulsen per evolucionar des d’un model de govern tancat, jeràrquic i vertical a un altre obert, col·laboratiu i horitzontal. El “govern obert” és més transparent i més eficient i promou la igualtat d’oportunitats.

L’aposta de l’Ajuntament de Sant Boi per les dades obertes permet posar la informació del municipi a l’abast de tothom de manera estandaritzada i comprensible. Ciutadans i ciutadanes, entitats i empreses hi poden accedir de forma senzilla per informar-se o per crear nous serveis, tot contribuint a generar riquesa i coneixement. La reutilització de les dades i la participació són aspectes clau d’aquest model.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here