L’executiu català va adjudicar la gestió del servei de subministrament d’aigua el 27 de desembre però AGBAR va recórrer la decisió. PSC i ICV-EUiA ja han exigit la compareixença dels responsables polítics de l’adjudicació, al Parlament

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l Govern ha estimat parcialment el recurs d’Agbar contra l’adjudicació d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona, a partir d’una resolució de l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC). Fonts de Territori i Sostenibilitat han confirmat que els serveis jurídics del Govern estudien la repercussió legal de la decisió de l’OARCC i han recordat que Acciona podria recórrer aquesta resolució davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El Govern va adjudicar a finals d’any a un consorci liderat per Acciona el contracte per a la gestió del servei que presta l’ATLL per a un període de 50 anys.

Segons el contracte, Acciona havia de començar a explotar l’ATLL a partir de l’1 de gener del 2013. L’operació està quantificada en 1.000 milions d’euros, 300 dels quals es van abonar en el moment de la formalització del contracte. Els 700 milions restants s’haurien d’abonar de manera progressiva durant els 50 anys que duri la concessió.

Territori i Sostenibilitat va adjudicar al mes passat la gestió de l’ATLL perquè el consorci liderat per Acciona Agua S. A. “ofereix un millor preu de l’aigua”, segons va puntualitzar el Departament. L’objectiu del procés de privatització d’ATLL és garantir la viabilitat del servei durant els 50 anys que dura la concessió.

El PSC exigeix “transparència” en la privatització d’ATLL i demana la compareixença de Vila al Parlament

El grup del PSC ha demanat la compareixença al Parlament del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, perquè doni explicacions sobre la privatització d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) després que l’òrgan de control dels contractes públics hagi emès una resolució que dictamina que l’empresa adjudicatària, Acciona, hauria d’haver quedat exclosa del procés. Així ho ha reclamat el diputat socialista Jordi Terrades, que ha considerat que “un servei que afecta 5 milions de catalans i catalanes necessita la màxima transparència, que és el que ha faltat en tot el procés”.

Segons Jordi Terrades, aquest cas “és molt greu i no pot passar desapercebut” perquè “el decret es firma el dia 27, el dia 1 entra en vigor, i el 2 el màxim òrgan administratiu de control dels contractes de Catalunya els diu que no s’han fet les coses bé, que l’adjudicació vulnera el principi d’igualtat i transparència de la llei de contractes del sector públic”. El diputat socialista ha considerat que “estem parlant del subministrament als 5 milions de persones. Atès que l’augment del preu de l’aigua acordat per CiU ja és vigent, seria un bon moment per aturar-se a reflexionar sobre la privatització d’un servei públic essencial com aquest”.

És per això que Terrades ha subratllat la importància de la compareixença del conseller “perquè s’expliqui fins i tot abans que es constitueixin les comissions” i ha recordat que el PSC “havia demanat les ofertes de les dues empreses aspirants a la gestió d’ATLL per poder-les comparar”. “L’afany de privatitzar fa perdre de vista al Govern la vocació pública dels serveis”, ha conclòs.

ICV-EUiA demana la compareixença al Parlament de Recoder, Vila i Mas-Colell arran de la privatització d’ATLL

La diputada d’ICV-EUiA durant les declaracions d’avui sobre ATLL. Font:ACN

Dolors Camats també demana les explicacions dels directors de l’ACA i d’ATLL i del president de l’AMB, Xavier Trias.

Segons ha declarat la portaveu parlamentària, Dolors Camats, ICV-EUiA  ha demanat la compareixença al Parlament dels consellers implicats en la privatització d’ATLL perquè donin explicacions sobre el procés d’adjudicació a Acciona que s’ha vist aturat per una resolució de l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC).

ICV-EUiA vol que compareguin Lluís Recoder i Santi Vila, consellers entrant i sortint de Territori i Sostenibilitat, i el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell així com els directors de les entitats que  relacionades, ACA, ATLL i AMB. Camats ha qualificat la privatització com una  ”una baralla de llops” i critica que s’hagi dut a terme amb el govern en funcions.

C’s se suma a PSC i ICV i també demana la compareixença de Vila i Recoder

Rivera exigeix explicacions per una situació “molt excepcional” i que crea “inseguretat jurídica i política” amb la revocació de la concessió d’ATLL. El president de C’s, albert Rivera, ha anunciat que el seu grup parlamentari se suma al PSC i ICV-EUiA i també demanarà la compareixença al parlament del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el seu predecessor, Lluís Recoder, per explicar la revocació de la concessió d’Aigües Ter-Llobregat a Acciona.

En una entrevista a ‘L’Oracle’, de Catalunya Radio, Rivera ha assegurat que, amb aquesta decisió, s’ha creat una situació “molt excepcional” perquè no sol ser habitual que un govern “s’autorevoqui”. El líder de C’s ha preferit mostrar-se caut abans de criticar la decisió, però sí que ha dit que crea “inseguretat jurídica i política” i que, per tant, s’han de donar explicacions. La revocació de la concessió d’Aigües Ter-Llobregat a Accions ha fet reaccionar ràpidament la major part dels partits de l’oposició.

PSC, ICV-EUiA i C’s ja han demanat que l’actual conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el seu predecessor en el càrrec, Lluís Recoder, compareguin en seu parlamentària per explicar les circumstàncies que envolten aquest cas. Així ho ha afirmat el president de Ciutadans en una entrevista al programa radiofònic ‘L’Oracle’, de Catalunya Ràdio, que, tot i haver-se mostrat “caut” i abans de criticar la decisió, ha exigit explicacions per part dels responsables.

Albert Rivera ha assegurat que és “excepcional” revocar una venda d’aquest tipus i, sobretot, que un govern “s’autorevoqui”. A més, ha afegit que una revocació d’aquest tipus “dóna inseguretat jurídica i política a qualsevol concessionària o inversor”. Si aquesta revocació té a veure amb una petició d’ERC a CiU, Rivera ha dit que “seria molt arbitrària”. Més enllà d’aquest cas concret, el líder de C’s ha assenyalat la transparència en les concessions administratives com un dels reptes pendents a Catalunya i l’estat espanyol.

El PPC també vol que Recoder, Vila i Mas-Colell donin explicacions sobre la privatització d’ATLL al Parlament  

El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo. Font:ACN

El PPC s’ha sumat a les peticions del PSC, ICV i C’s i aquest dijous ha demanant formalment la compareixença al Parlament de l’exconseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, de l’actual, Santi Vila, així com del conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell per donar explicacions sobre la privatització d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL).

El portaveu dels populars, Enric Millo, considera que el procés de privatització s’ha fet “molt malament” i enmig d’una campanya electoral. Ara que el procés s’ha hagut d’aturar, el PPC vol que el Govern expliqui quins perjudicis econòmics suposarà per als catalans. També ha avançat que exigiran que s’assumeixin responsabilitats polítiques.

El procés de privatització de l’empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL) ha quedat aturat aquest dijous després que s’hagi conegut que el Govern ha estimat en part el recurs d’Agbar contra l’adjudicació del servei Acciona, l’altra empresa que s’havia presentat al concurs i que el va guanyar. L’adjudicació es va concretar el passat 27 de desembre i la concessió del servei era per a 50 anys. Amb l’operació, la Generalitat calculava ingressar 1.000 MEUR, dels quals 300 MEUR ja els ha cobrat.

El portaveu del PPC també s’ha dirigit a ERC i li ha demanat que “no ajudi a tapar una irregularitat tan greu” i que contribueixi a què l’operació sigui “transparent”. “Volem que es comprometi a ajudar a què els catalans sapiguem la veritat i el perquè s’ha actuat malament”, ha demanat Millo

 

Anirem ampliant les reaccions a mesura que els partits es vagin posicionant

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here