L’acte va tenir lloc a Sant Boi, ciutat impulsora del projecte. L’alcalde, Jaume Bosch, i el president de l’Associació Clúster de Salut Mental de Catalunya, Alfons Icart, van presentar en roda de premsa el nou organisme, a l’equipament de Can Massallera

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a raó de ser del Clúster de Salut Mental de Catalunya és esdevenir un espai on convergeixin la investigació, l’ensenyament i el guariment de les malalties mentals. El Clúster es planteja com una concentració geogràfica d’empreses, serveis i institucions interconnectats que comparteixen els reptes estratègics de l’assistència, la formació, la recerca i la creació de sinergies.

El municipi de Sant Boi de Llobregat, referent en el sector per la seva històrica presència d’hospitals psiquiàtrics, és el principal impulsor de la iniciativa.

L’esdeveniment va comptar amb la presència de representants de 22 empreses, universitats i institucions, que van signar el document de constitució com a integrants del nou organisme.

L’acte es va iniciar amb la signatura de l’acta fundacional i la benvinguda i presentació a càrrec del Sr. Jaume Bosch, alcalde de Sant Boi. Seguidament, es van iniciar els parlaments, començant amb el del Sr. Alfons Icart, president del Clúster de Salut Mental; seguit del del Sr. Alfredo Gracia, director de Market Access i Farmaco-economia de l’empresa Ferrer; del del Dr. Josep Samitier, director executiu de Health Universitat de Barcelona Campus i del parlament del Sr. Francesc Sancho, secretari d’estratègia i coordinació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Posteriorment, es va celebrar la conferència inaugural “Clúster, valor social i negoci” a càrrec del Sr. Xavier Marcet, president de LTC Project i finalment, l’alcalde també va dur a terme l’acte de cloenda.

Investigació, ensenyament i guariment de les malalties mentals

El Clúster de Salut Mental de Catalunya es planteja com una concentració geogràfica d’empreses, serveis i institucions interconnectades que comparteixen reptes estratègics en l’àmbit de la salut mental. La raó de ser és fer convergir en un mateix espai la investigació, l’ensenyament i el guariment de les malalties mentals.

La salut mental, un eix estratègic

Aquest projecte és un nou pas en la tasca que l’Ajuntament de Sant Boi desenvolupa des de fa més de cinc anys per fer de Sant Boi un referent en l’àmbit de la salut mental comunitària. Aquest objectiu és un dels principals eixos estratègics de les polítiques municipals.

Reptes del Clúster

Assistència: Desenvolupar programes transversals que promoguin la inserció sociolaboral de les persones amb malalties mentals. Convocar activitats socials com a mitjà de prevenció i tractament dels trastorns i com a element integrador per trencar barreres i superar estigmes.

Formació: Fomentar activitats de docència i capacitació en salut mental i impulsar el sistema universitari especialitzat.

Recerca: Propiciar la celebració de congressos internacionals de salut mental i fomentar l’aplicació de les TIC en el sector.

Sinergies: Signar acords de col•laboració i integració en xarxes tecnològiques estratègiques del país. Crear condicions per afavorir les inversions empresarials en l’àmbit de la biotecnologia i la biomedicina.

Organismes participants al Clúster

Formen part del Clúster de Salut Mental de Catalunya: Ajuntament de Sant Boi, Alimmenta, Ammfeina, Benito Mennni Complex Assistencial en Salut Mental- Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, Bionexo Ibérica, CataloniaBio, Consell Comarcal del Baix Llobregat, Federació FMC Salut Mental de Catalunya, Ferrer, Fundació Orienta, Fundació Marianao, Fundació Parc Taulí-Observatori de Salut Mental de Catalunya, Health University of Barcelona Campus, Innobaix, Institució Balmes SCCL, Oryzon, Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, Parc Científic de Barcelona, Lundbeck España SA, Miret Editorial, Starlab i UNED.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here