A principis de febrer, una delegació de 5 tècnics responsables de la gestió dels parcs periurbans de l’Associació Metropolitana de l’Alta Silèsia (Polònia), que té la ciutat de Katowice com a capital, van visitar el Parc Natural de la Serra de Collserola i els seus equipaments

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’Associació Metropolitana d’Alta Silèsia (GZM) és una unitat de govern autònom establert el 2007, reunint 14 ciutats nomenades “Metropolis Silèsia”, amb una població de gairebé 2 milions de persones.

Fins a la dècada de 1980, el desenvolupament econòmic d’aquesta zona de Polònia es basava en la mineria, excavació i processament de la hulla. Malgrat aquest passat industrial, gairebé la quarta part de la Metròpoli Silèsia (1.300 Km2) està cobert per àrees verdes o espais oberts, el 22% dels quals són boscos de propietat pública estatal.

Encara avui, en el paisatge dels voltants de Katowice destaquen les torres dels ascensors que baixen fins a les galeries mineres. Això és el testimoni d’un passat recent amb una activitat extractiva, que va massacrar el territori però que ha facilitat que al segle XXI existeixin molts espais lliures que han permès recuperar la natura (boscos, llacs, prats,…) i han donat l’oportunitat de bastir una veritable trama verda que constitueix una nova imatge de qualitat d’aquesta segona àrea industrial i demogràfica polonesa.

El lligam del Parc de Collserola amb l’Àrea Metropolitana de l’Alta Silèsia es configura a través de la participació de l’associació “Fedenatur” en el projecte europeu Periurban Parks, finalitzat recentment, i que ha tingut com a lema “Integrant les àrees naturals i rurals en les nostres ciutats”.

Ara, aquesta delegació ha visitat el Parc Natural de Collersola com a exemple de gestió d’un espai natural de gran riquesa, dins una àrea metropolitana tant extensa i densa com la de Barcelona.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here