L’Ajuntament d’Olesa ha iniciat un pla d’estalvi energètic que té com a principal objectiu reduir de manera significativa la despesa que té anualment el consistori en energia elèctrica

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]D[/dropcap]es de la regidoria de Via Pública s’han previst diferents actuacions, algunes de les quals ja s’han posat en marxa i d’altres que s’aniran aplicant al llarg d’aquesta legislatura. L’eliminació d’alguns punts de llum que no es consideraven necessaris o la modificació de l’enllumenat d’alguns indrets és la mesura que ja s’ha aplicat, i també es preveu, entre d’altres, la renovació dels sistemes de control d’encesa i apagada de llums i de la tecnologia de l’enllumenat públic, i un control més acurat de la despesa gràcies a la creació de la figura, dins la Brigada Municipal, del gestor energètic.

El regidor de Manteniment d’Espais Públics i Medi Natural, Francesc Rosa, ha destacat que l’equip de govern té planificades un seguit de mesures adreçades a fer un important estalvi energètic. Les primeres accions s’han centrat en el control de la despesa en l’enllumenat públic, que anualment suposa una despesa de 365.000 euros. Segons Rosa, la primera actuació ha consistit en l’eliminació d’alguns punts de llum que es consideraven innecessaris, i també a apagar una de les bombetes dels fanals dobles. Tot plegat, ha remarcat el regidor, tenint cura que no es generin zones fosques.

En total, s’han eliminat 135 punts de llum a tot el municipi, als quals cal sumar l’actuació a 102 fanals dobles. Això ha suposat, ha explicat Francesc Rosa, un important estalvi energètic de 40 kw per hora. El regidor ha destacat que aquesta actuació s’ha fet en general als diferents barris del municipi.   Una de les més “visibles” és la que s’ha realitzat a la rotonda dels Closos, on s’ha modificat la il·luminació. Francesc Rosa ha explicat que l’enllumenat que hi havia fins ara, molt espectacular, era objecte constant d’actes incívics, fet que comportava un elevat cost de reposició.

Ara, s’ha instal·lat una torre amb cinc punts de llum que, a banda d’il·luminar més, diu el regidor, suposa menys consum i no és tal fàcil de trencar com la que hi havia fins ara.   Al llarg de tota aquesta legislatura també es vol anar fent la renovació dels quadres de comandament de l’enllumenat públic que hi ha al municipi, 69 en total. Si bé no tots s’han de renovar, sí una part important, ja que la majoria estan obsolets i no permeten regular amb tanta facilitat l’encesa i apagada de les llums, un fet que, destaca Francesc Rosa, també permetria obtenir un important estalvi energètic.

Precisament, una de les estratègies que es vol seguir és dotar de tecnologia més moderna el sistema d’enllumenat públic per tenir un consum més reduït. Ara bé, segons Rosa primer es vol fer un estudi acurat (s’espera que en part pugui ser subvencionat) que determini quina és la millor tecnologia a utilitzar en cada cas.   De moment, l’Equip de Govern calcula que les actuacions fetes fins ara permetran reduir la despesa en enllumenat públic, d’aquí fins a finals d’any, d’uns 22.000 euros. El regidor responsable de Via Pública ha remarcat que la idea és anar incrementant la quantitat estalviada encara més, Per fer-ho possible, hi ha la intenció que dins la Brigada Municipal es creï la figura del gestor energètic.

Quant a la despesa energètica en els edificis municipals, Francesc Rosa ha explicat que, ara per ara, el consum és força raonable però que “es pot millorar”. Per aquesta raó també es vol recuperar la figura del responsable de l’edifici, que vetlli per l’estalvi energètic, entre d’altres tasques. Segons el regidor, des de l’Ajuntament també s’estan fent gestions en la reivindicació que sigui la Generalitat qui assumeixi la despesa de manteniment d’aquells edificis de la seva competència, com seria el cas de les escoles públiques. I és que, si bé l’ajuntament no té cap competència en Educació, sí ha d’assumir totes les despeses de manteniment dels edificis de les escoles de titularitat pública.

Tot plegat són actuacions encaminades a l’estalvi energètic que l’Equip de Govern vol anar aplicant al llarg de tota la legislatura.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here