El Mapa fa una avaluació dels recursos que ofereixen els ajuntaments als seus webs sobre qui són els representants polítics i com gestionen els recursos col·lectius. Sant Feliu ocupa una molt bona posició -la 2ª plaça en el rànking-, així com Castellví de Rosanes, que és l’únic municipi que supera el 50% dels indicadors en la franja de municipis de 1.001 a 5.000 habitants

El mapa proporciona una fitxa de cada web municipal amb els 41 indicadors que es consideren bàsics en relació amb qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius i quina informació i eines de participació ciutadana ofereixen. El percentatge d’indicadors positius que s’ha assolit en cada cas es representa en un color definit a l'”infòmetre” que va del blanc (menys del 25%), al groc (entre el 25 i el 50%) i al verd (si ha superat el 50%). D’aquesta manera qualsevol persona disposa d’una informació entenedora sobre la puntuació que ha obtingut el web corporatiu del seu municipi i pot contrastar-la si ho desitja.

Cerca el teu municipi a http://www.infoparticipa.cat/bones-practiques/estudi.html

Per a les persones creadores d’aquest Mapa, la missió del periodisme és proporcionar informació per fer efectius el dret a la informació pública i el dret a la participació en el control democràtic. Per això, han construït aquest Mapa com una eina de periodisme polític, que ha de facilitar avaluar els recursos que els ajuntaments ofereixen als seus webs per fer efectius aquests drets, i la participació ciutadana en el control democràtic.

En aquest Mapa publiquen una primera avaluació quantitativa dels recursos que ofereixen als seus webs dels ajuntaments per informar de les actuacions dels representants polítics, al govern i a l’oposició. Mostren també les preguntes i les dades de la seva recerca, que s’ha basat en el Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública que vam elaborar l’any 2003. Volen així que els representants polítics i tècnics tinguin una guia de les actuacions que poden incorporar o millorar. I posen de relleu les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local a Catalunya per tal que serveixin de model del que es fa i es pot fer.

Amb aquest Mapa volem promoure, a més, la cultura del treball cooperatiu per a la construcció de coneixement col·lectiu. Per tant, desitgen rebre aportacions per millorar-lo i convertir-lo en un model de periodisme polític per a la participació efectiva de la ciutadania plural en el cnntrol democràtic.

El web municipal de Sant Feliu, 2n en el rànking de Catalunya d’informació a la ciutadania
Imatge de la web de l’Ajuntament de Sant Feliu

El web de l’Ajuntament de Sant Feliu ocupa el segon lloc del rànquing dels webs municipals catalans que ofereixen una informació més completa. En concret, el web de Sant Feliu obté una valoració del 95%.

En el cas de Sant Feliu, només hi ha dos indicadors que no té marcats en positiu. Un fa referència a oferir informació sobre el currículum i la biografia dels representants que no formen part del Govern. En aquest sentit, el web de l’Ajuntament de Sant Feliu ha incorporat recentment informació com les retribucions o la biografia dels càrrecs electes i properament es podran consultar les declaracions de béns patrimonials i d’activitats dels regidors i regidores i alts càrrecs de la corporació. L’altre indicador que no està marcat en positiu al mapa és el de publicar notícies contrastades entre membres del govern, oposició i tècnics municipals.

L’estudi, que serveix als consistoris per millorar i ampliar la informació dels seus webs corporatius, s’ha anat completant progressivament des dels mes d’abril passat. A mida que s’han fet públics els informes parcials, ha propiciat que alguns ajuntaments s’hagin interessat per millorar la seva qualificació i hagin introduït noves dades als webs. Així, des de la primera avaluació Sant Feliu ha passat del 68% d’indicadors positius al 95% actual. Aquesta millora li permet ocupar la segona posició després de l’Ajuntament de Sabadell.

La voluntat d’incrementar la transparència de la corporació figura al Pla d’Actuació del Mandat com a una de les prioritats de l’equip de govern format per ICV-EUiA-ISF i CiU. I amb aquesta voluntat l’Ajuntament va acordar al ple del passat mes de setembre acollir-se als indicadors internacionals ITA per avaluar la transparència de la gestió municipal.

Així, l’activitat pública i la gestió administrativa de l’Ajuntament s’han sotmès voluntàriament a l’avaluació de l’organització no governamental Transparency International (TI), dedicada a combatre la corrupció a tots els nivells de govern i a tots els països del món a partir de l’accés a la informació. La metodologia es desenvolupa en base a 80 indicadors que marca l’Índex de Transparència dels ajuntaments (ITA), eina que s’utilitza per mesurar el nivell de transparència dels ajuntaments davant la ciutadania i la societat.

En el ple de desembre, l’Ajuntament va fer un pas més cap a la millora de la transparència i va aprovar per unanimitat donar suport al Decàleg de bones pràctiques de la comunicació local pública, elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona. Es tracta d’un document que proposa una sèrie de mesures amb l’objectiu de millorar la qualitat dels mitjans de comunicació municipals en benefici de la democràcia i la transparència de la informació.

El web de Castellví, l’únic d’entre les localitats catalanes de 1.001 a 5.000 habitants que supera el 50% dels indicadors

Imatge de la web de l’Ajuntament de Castellví de Rosanes

El web municipal de Castellví de Rosanes es troba entre el 6% de webs municipals catalans que aproven en matèria de bones pràctiques de comunicació pública local, segons que ha donat a conèixer el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquest laboratori ha analitzat els webs dels 947 municipis catalans d’acord amb 41 paràmetres, i només 57 -entre ells el de Castellví- obtenen una puntuació superior al 50% d’indicadors positius.

El regidor de Comunicació de Castellví, Sergi Farré, s’ha mostrat satisfet per aquesta notícia i assenyala que “seguirem treballant per millorar la comunicació i la informació cap a la ciutadania tant a través del web municipal com a través d’altres canals, tot plegat per fomentar la transparència i la participació ciutadana”.

Castellví és, a més a més, un dels set municipis de menys de 10.000 habitants que han aprovat aquest anàlisi, i l’únic de la franja de 1.001 a 5.000 habitants. En aquest sentit, els mateixos responsables de l’informe afirmen en el seu web que “destaca Castellví de Rosanes, un municipi que compta amb 1.792 habitants el web del qual ha merescut una puntuació de 54% d’indicadors positius; la mateixa que altres webs corporatives de municipis amb una població molt superior, com el Prat de Llobregat, Manlleu i Sant Quirze del Vallès; i tres punts més que altres que també tenen molts més habitants com Manresa, capital de la comarca del Bages, Gavà, Sitges, Valliranara, Santa Coloma de Farners, Abrera, Alella i Sant Feliu de Codines”. Des del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural afegeixen, a més, que “l’informe valora especialment les bones pràctiques d’aquests municipis que tenen entre 1.001 i 5.000 habitants ja que legalment tenen menys obligacions que els més grans, excepte si són capitals de comarca”. L’any 2012, el web www.castellviderosanes.cat va rebre la visita de més de 16.000 usuaris únics, amb un total de 856.000 pàgines vistes i més de 87.000 sessions.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here