Gavà i Sant Feliu, són algunes de les localitats baixllobregatines que han acollit aquests actes, en els que han participat membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), mentre a Viladecans, s’ha constituit la Taula contra els desnonaments de l’habitatge

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]ant Feliu, ha celebrat durant una setmana unes jornades sobre drets humans a la ciutat titulades “Exclusió social i pobresa en temps de crisi”, que han versat sobre com està afectant la crisi als sectors més vulnerables de la nostra societat; organitzades per la Universitat Social Lliure i Autogestionada (USLA) i l’Associació per al Foment de l’Amistat entre els Pobles (AFAP), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Feliu, el Consell Solidari de de la ciutat, l’Associació CINEBAIX i la Diputació de Barcelona.

Dilluns passat, aquest cicle de conferències va acollir una xerrada sobre la dació en pagament amb caràcter retroactiu, i la Iniciativa Legislativa Popular, que ha impulsat la PAH. Hi van assistir més d’un centenar de persones, i es va formar un nucli promotor, per tal que la PAH es constitueixi a la capital baixllobregatina.

A Gavà, la xerrada, va ser organitzada per l’entitat Mata de Jonc, i va comptar amb el suport d’ERC -el diputat Pere Aragonés hi va intervenir-, i de Miquel Salip, membre de la PAH. Es va celebrar dimarts al Casal d’Entitats Sant Jordi, i va ser una xerrada centrada en el problema dels desnonaments i la futura llei hipotecària.

Salip va explicar com funciona el seu col·lectiu “empoderant les famílies i creant xarxes entre les persones de manera solidària” i com treballen “per denunciar la injustícia que suposa l‘actual llei hipotecària i exigint a les administracions que facin el què calgui per canviar-la”, i va valorar positivament l’acció que dimarts mateix es va fer en una oficina de La Caixa a Gavà “perquè s’ha assolit un acord per l’afectada per a la dació en pagament i el lloguer social”.

Sobre la sentència del Tribunal Europeu, Salip va considerar que “és un triomf perquè arracona als dirigents populars. Ara són els únics en aquest país que, en contra de la opinió de la resta de partits i de la opinió pública, segueixen considerant intocable aquesta llei. Ara cal seguir pressionant perquè quan es debati al congres la ILP, amb més 1.400.000 signatures, s’aprovi”.

Viladecans, va constituir també dimarts, la Taula contra els desnonaments de l’habitatge

La taula té com a objectiu principal  impulsar mesures que evitin que la ciutadania perdi el seu habitatge habitual. L’acte de constitució va ser presidit per l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i pel diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva.

La Taula aplega els serveis socials, d’habitatge i econòmics de l’Ajuntament; serveis de mediació públics i privats, com Càritas; el Servei d’Orientació Jurídica de la Diputació de Barcelona i el Col·legi d’Advocats de Barcelona; el Jutjat de Gavà; col·lectius ciutadans, com la Federació d’Associacions de Veïns de Viladecans i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Viladecans; i entitats financeres, que no van ser a l’acte de constitució i a la primera reunió de treball posterior perquè estan pendents d’assignar els seus representants. De moment, sis entitats bancàries s’han mostrat favorables a participar en la iniciativa.

L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, es va mostrar optimista per la voluntat “d’abordar amb cooperació i sensibilitat els reptes d’aquest problema social per prevenir la pèrdua de l’habitatge i l’exclusió social que l’acompanya en molts casos”. I va fegir que “fins ara, les institucions competents no han estat capaces de respondre: ni quan van permetre el sobreendeutament de les famílies i l”orgia’ hipotecària, ni quan les persones estan patint les conseqüències”, va dir, “però als bancs se’ls ha ajudat a sortir de la situació i estem obligats també a fer-ho amb les famílies”. Així, va assegurar que “cal una resposta política i la societat ens està indicant el camí amb la Iniciativa Legislativa Popular que es tramita al Congrés”.

El diputat Josep Oliva va demanar el “compromís i sentit de responsabilitat de totes les organitzacions davant de la societa”», per això, va dir el diputat, “la Diputació se suma a la Taula Local i posa al seu servei els programes que impulsa en matèria d’habitatge i inclusió social, i de suport als serveis socials municipals, que són els que detecten i atenen aquestes persones”. Com a exemple, el diputat Oliva va recordar els 35 punts del Servei d’Orientació Jurídica desplegats a la demarcació de Barcelona, que en col·laboració amb els Col·legis Oficials d’Advocats van atendre 250 persones a Viladecans i 5. 750 a tota la demarcació durant l’any 2012.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here