Diversos consistoris baixllobregatins, així com entitats socials i ecologistes, persones expertes i població en general, van participar en unes jornades a Molins de Rei, de debat sobre la situació del riu Llobregat al seu pas per la comarca

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’objectiu de les jornades ha estat fer una diagnosi i concretar les actuacions que cal posar en marxa per a restaurar l’estat ecològic del riu i complir amb la Directiva Marc de l’Aigua.

Aquestes jornades, organitzades per la Plataforma Llobregat SOStenible a Molins de Rei, van comptar amb conferències de persones expertes, exposicions d’experiències concretes amb projectes de restauració de l’estat ecològic del riu -com a l’Horta i la zona inundable de Martorell-, i taules rodones, com la de “Quin Llobregat ens imaginem per l’any 2020”, que va comptar amb la participació de Lluís Godé, cap del departament de Planificació de l’Agència Catalana de l’Aigua; i els alcaldes d’Olesa, Abrera i Molins de Rei, Salvador Prat, Maria Soler i Xavi Paz; entre d’altres alcaldes i alcaldesses, i regidors i regidores d’altres municipis.

L’organització de les jornades ha valorat molt positivament la seva celebració, tant per l’alta assistència, amb un promig d’unes 60 persones per dia, com dels i les ponents.

Les persones expertes van valorar una millora en la qualitat de l’aigua dels rius respecte dels anys 70, però van mostrar la seva preocupació pel còctel químic que arrosseguen, la manca de cabal, la salinització de les seves aigües a causa dels runams salins del Bages, la desnaturalització de les seves riberes,…entre d’altres aspectes que estan empitjorant.

Aquestes jornades s’emmarquen dins d’un seguit d’activitats que se celebraran durant tot aquest 2013, declarat “Any del riu Llobregat” i que estan adreçades a apropar el riu a la població, amb caminades i bicicletades populars, una marató ornitològica o una exposició itinerant per explicar les conclusions d’aquests debats, i que es poden consultar al web www.anyllobregat.cat.

Aquesta és una iniciativa d’entitats ecologistes i cíviques aplegades a la Plataforma Llobregat SOStenible a la que s’hi han sumat 19 ajuntaments de la comarca. L’objectiu és fer un reconeixement al riu que vertebra el nostre territori fent que aquest any estigui dedicat a la difusió del seu coneixement, dels seus valors i oportunitats, amb un ampli ventall d’activitats divulgatives però també participatives, i amb la creació d’una comissió de seguiment.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here