Sant Boi va acollir a principis de mes una jornada per donar a conèixer experiències de l’àmbit de l’ocupació juvenil, que poguessin inspirar als agents que hi treballen per tal de donar impuls als seus projectes. Ara, s’ha iniciat el programa “Joves per l’ocupació”, en el que participen dinou ajuntaments de la comarca, coordinats pel Consell Comarcal

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l programa “Joves per l’ocupació” busca potenciar l’ocupabilitat de nois i noies de 18 a 25 anys en situació d’atur, amb dèficits formatius i baixa qualificació, amb l’objectiu d’oferir-los una nova oportunitat de formació per millorar les possibilitats d’accés al mercat laboral.

El procés de selecció de les persones que participen en aquest programa va iniciar-se a finals del 2012, quan es va fer una crida a tots els nois i noies de 18 a 25 anys interessats en participar-hi. Per optar al programa, s’havien de complir determinats requisits, com estar a l’atur i tenir assignatures pendents de 4t d’ESO o haver abandonat els estudis després de l’escolarització obligatòria.

El programa els ofereix la possibilitat d’obtenir el certificat d’educació secundària obligatòria als i les joves que no el tenen, a més d’una formació professionalitzadora com a caixer/a – reposador/a, mosso/a de magatzem, ajudant de cuina, atenció sociosanitària per a persones dependents en institucions socials, o producció d’hortalisses ecològiques – fructicultura.

Els i les joves que hi participen realitzaran pràctiques en empreses, i rebran una beca per dia assistit al programa, a més de tenir assessorament individualitzat de cara a l’orientació formativa i/o laboral.

Les places assignades per municipi han estat en funció del nombre d’habitants, però hi ha una llista d’espera creada amb els i les aspirants que complien els requisits, però que no han pogut entrar al programa, per si hi ha alguna baixa. El projecte compta amb el suport econòmic del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Diverses experiències municipals

A la jornada es va dur a terme la conferència sobre la Xarxa TET en el Baix Llobregat: aprenent de l’experiència, a càrrec de Jordi Longás, pedagog i educador social i la presentació del Sistema d’Indicadors de Joventut, a càrrec de Rubén Pérez, sociòleg i tècnic de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat.

Però sobretot, la jornada va servir per conèixer les experiències que a nivell local s’estan duent a terme per fomentar l’ocupació juvenil al Baix Llobregat.

El Programa Aurora, de l’Ajuntament de Sant Boi té el repte de millorar l’ocupabilitat de les dones joves i, en moments de crisi, el servei és fa més necessari que mai.

El Dispositiu Local de Transició Escola Treball (TET) de Sant Vicenç dels Horts està impulsat pel departament d’Educació, en col·laboració amb Joventut. L’objectiu és donar suport als alumnes de 3r i 4rt d’ESO amb dificultats d’aprenentatge i en risc de fracàs escolar. El programa ofereix orientació i acompanyament en el procés de transició de la formació a la recerca de feina.

El Projecte Pont de Molins de Rei intenta afavorir la igualtat d’oportunitats entre els joves a partir d’un treball en xarxa d’àmbit intermunicipal. L’estratègia és implicar a tota la comunitat en l’atenció educativa als adolescents amb risc d’exclusió, alhora que el jove té un contacte directe amb el món laboral real.

Programa Èxit, d’atenció educativa a la diversitat d’Esplugues de Joventut, treballa amb l’alumnat d’ESO en risc de fracàs escolar per tal d’adaptar el currículum per a la seva integració escolar, social i laboral.

Sant Just Desvern disposa d’un Projecte de Recerca de Treball amb Netvibes, una eina que ofereix ofertes de feina actualitzades constantment a través de RSS de tota la província de Barcelona. Els joves poden subscriure-s’hi per rebre alertes i novetats.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here