El rebuig al fracking, el suport a la proposta del dret a decidir del Parlament, mesures per reactivar l’economia i l’ocupació, la demanda d’una renda mínima garantida de ciutadania, i la declaració de l’any 2013 com a any del riu Llobregat; també van ser protagonistes a diverses localitats

El Ple d’Abrera reclama unànimement la 3ª escola

El Grup Municipal del PP d’Abrera va portar al ple una moció sobre la 3a Escola d’Abrera, que va ser votada a favor per tots el grups municipals del consistori.

La moció exigeix a la Generalitat de Catalunya i en especial a la Sra. Irene Rigau que compleixi el compromís que va adquirir en l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat de l’any 2012, que contemplava la construcció de la 3a Escola d’Abrera.

Diverses AMPA de la localitat, així com representants de l’ajuntament abrerenc, es van reunir a finals de febrer a la seu del Departament d’Ensenyament del Baix Llobregat, a Sant Feliu de Llobregat, amb representants de la Generalitat; per tal de tractar aquest tema que s’ha convertit des de fa anys en una reivindicació de la comunitat educactiva de la vila.

Begues aprova catalogar totes les masies del seu terme municipal

Durant el ple ordinari celebrat el 19 de març es va aprovar provisionalment el Pla Especial del catàleg de Masies, Cases Rurals i altres edificacions d’interès en sòl no urbanitzable del municipi de Begues.

Aquest Pla Especial és una eina que servirà per catalogar totes les masies del terme municipal que estan fora del sòl urbà o urbanitzable, estiguin habitades o no. Els objectius principals del pla són dos: en primer lloc, regular els usos i activitats d’aquestes edificacions, seguint els criteris adients pel que fa a aprofitaments de l’aigua, valor històric, impacte paisatgístic i respecte per al medi ambient. D’altra banda, el Pla Especial també classifica quines són les masies que es poden reconstruir i amb quines limitacions.

Abans, el dia 6 de març, s’havia fet una sessió per exposar el catàleg de masies a tothom que havia presentat al·legacions, un acte que va comptar amb l’assistència d’una quarantena de persones.

Castelldefels aprova, amb el vot en contra del PP, una moció de rebuig a l’avantprojecte de llei de l’administració local

El Ple va presentar, entre d’altres punts, diverses mocions sobre el funcionament de les guinguetes de la platja; la planificació escolar a Castelldefels i en defensa de l’escola pública; l’avantprojecte de llei de l’administració local i la recepció del senyal del TDT a Castelldefels.

El Ple de l’Ajuntament de Castelldefels va aprovar, entre d’altres punts l’expedient de contractació i el ple de clàusules administratives per a la instal·lació i explotació de quioscos de premsa, i articles de platja i xurreries i l’aprovació de la convocatòria del concurs obert d’aquests establiments. El punt va comptar amb l’aprovació del PP, CiU i l’AVVIC i el vot en contra de PSC e ICV-EUIA.

D’altra banda el ple també va resoldre una reclamació presentada referent a la concessió i gestió de l’explotació del servei d’estacionament de vehicles a la la via pública de la zona de la platja amb el vot a favor del PP, CiU i AVVIC, el vot en contra del PSC i l’abstenció d’ICV-EUIA.

Pel que fa a les mocions, el Ple va aprovar una moció presentada pels grups municipals ICV-EUIA, PSC, CIU i AVVIC de rebuig a l’avanprojecte de la llei d’administració local, que va comptar amb el vot en contra del PP y el vot afirmatiu de la resta de forces polítiques.

També es va aprovar, amb el vot favorable del PSC, ICV-EUIA i el vot en contra de l’equip de govern, una moció sobre les guinguetes de la platja. Finalment, tots el grups van aprovar per unanimitat sengles mocions sobre la planificació escolar de Castelldefels presentada per la Federació Coordinadora d’Ampas de Castelldefels, en defensa de l’escola pública i de rebuig sopbre el tancament d’escoles, i una altra moció sobre la recepció del senyal del TDT (Televisió Digital Terrestre) a Castelldefels.

El Ple de Castellví de Rosanes demana a la Generalitat que convoqui la Mesa del Medicament per afrontar el tema de l’impagament de la despesa farmacèutica

El ple de la localitat va instar la Generalitat, a través d’una moció, “a la convocatòria immediata” de la Mesa del Medicament de Catalunya “per arribar el més aviat possible a una proposta consensuada d’estructura de finançament del sistema, que fixi les prioritats i distribueixi els recursos de manera equilibrada entre tots els actors implicats”.

El text s’aprovà amb motiu de l’acumulació d’impagaments del Catsalut envers les oficines de farmàcia, que “ha deixat el sector en una situació molt propera al col·lapse”. Aquest impagament, a més de tenir una repercussió negativa sobre els titulars de les oficines de farmàcia -la majoria, treballadors autònoms o petits empresaris- pot arribar a comportar “des del tancament definitiu de negocis fins al perill de desprovisió de la ciutadania”.

A Castellví només hi ha una farmàcia, al nucli urbà, a la qual s’ha fet arribar el recolzament municipal davant d’aquesta situació.

El Ple també va aprovar de forma unànime, una moció de rebuig a la reforma de l’administració local plantejada pel Govern de l’Estat. El text considera la proposta “un atac sense precedents a l’autonomia local i el camí cap a la privatització dels serveis públics” i insta el govern estatal a retirar l’actual esborrany d’avantprojecte. Al mateix temps, es revindica el paper dels ajuntaments com a “administració més propera als ciutadans i ciutadanes i prestadora de serveis públics de proximitat i de qualitat” i es fa fa ressaltar que “el Govern de l’Estat espanyol no creu en els ajuntaments petits i els buida de competències amb un suposat estalvi que en realitat serà un increment de despesa per als ciutadans i les ciutadanes, que hauran de desplaçar-se per resoldre els seus problemes”.

En el marc d’aquesta reforma plantejada pel Govern de l’Estat, Castellví considera “especialment preocupant la redacció de l’article 6.1 bis: Intervenció de municipis amb població inferior als 5.000 habitants, que podria provocar la intervenció i desaparició de facto del 83% dels ajuntaments espanyols”.  El ple, en el document aprovat, també reclama a la Generalitat que “defensi les seves competències exclusives en règim local i que tramiti de manera urgent la nova Llei de Governs locals i Hisendes locals catalans” que “blindin els municipis catalans” alhora que “en garanteixi el seu finançament”.

Taxes municipals, dret a l’habitatge i suport al procés sobiranista, al darrer Ple municipal de Collbató

La sessió ordinària del ple municipal deixava, entre d’altres qüestions, l’aprovació de diferents aspectes relatius a les taxes municipals o a la tinença d’animals, però també servia, a través de diferents mocions, per a mostrar el compromís municipal amb qüestions com el dret a l’habitatge o amb la declaració de sobirania impulsada al Parlament de Catalunya.

En tot cas, la primera d’aquestes mesures que s’obria al debat dels representants municipals era l’aprovació de les modificacions de l’ordenança que regula la taxa per a la prestació de serveis a la piscina municipal i la taxa per serveis generals i la modificació de l’ordenança relativa a la de tinença d’animals domèstics. Aquestes modificacions eren aprovades amb els vots a favor de tots els grups amb representació municipal i l’abstenció del regidor del PP.

Pel que fa a les diverses mocions, presentades, la primera d’elles, conjunta dels grups del PSC, CiU, GIC i ERC, feia referència als ajuntaments i el seu futur immediat, demanant la retirada de l’avantprojecte de Llei per a la racionalització i sostenibilitat de l’administració local impulsat pel govern central. La proposta s’aprovava amb els vots a favor de tots els grups municipals i el vot contrari del PP. Aquest vot es reproduïa amb la segona moció relativa, en aquest cas, a garantir el dret a l’habitatge i que era presentada pel grup socialista.

Per la seva banda el GIC presentava a la consideració del Ple una proposta destinada a declarar Collbató com a municipi lliure de la fractura hidràulica horitzontal, popularment coneguda com fracking, i que es fa servir com a tècnica per a localitzar gas i hidrocarburs.

La moció rebia el suport de la resta de grups mentre que el regidor del PP s’abstenia al respecte. Aquest també era el resultat del vot de la segona moció presentada pel GIC i que tenia com a objecte reclamar el desenvolupament d’una llei del mínim vital per a les persones. En canvi, no s’assolia en tot cas un acord respecte a la moció relativa a la transparència, la qualitat democràtica i el bon govern al món local que va presentar el GIC. L’equip de govern format per PSC i CiU va presentar una moció similar en considerar que el text dels independents “vulnerava el dret a la presumpció d’innocència en un dels seus punts” i considerava que no “s’havia disposat de temps per tal que els serveis jurídics municipals fessin un informe al respecte”.

Socialistes i convergents proposaven la creació d’una comissió de treball per a elaborar aquest codi ètic de manera consensuada govern i oposició. El text s’aprovava finalment amb els vots favorables de PSC, CiU i ERC, l’abstenció del GIC i el vot en contra del PP. La sessió es tancava amb l’aprovació d’una moció donant suport a la declaració de sobirania i al dret a decidir.

Esplugues aprova bonificacions fiscals per crear llocs de treball i noves empreses

El Ple municipal va aprovar per unanimitat el Pacte per l’Ocupació i la Dinamització Econòmica, que inclou 33 actuacions per revitalitzar l’activitat econòmica, generar nous llocs de treball i augmentar la competitivitat empresarial a la ciutat. A més d’aprovar-ho formalment, el Ple va modificar dues ordenances fiscals: l’impost sobre construccions, perquè en el cas d’obres declarades d’interès social puguin tenir bonificacions les empreses que contractin persones d’Esplugues a l’atur; i la taxa d’activitats i instal·lacions, amb descomptes del 40% per a empreses de nova construcció i d’altre 40% per a cooperatives i altres empreses d’economia social.

També es va donar llum verda al II Pla d’igualtat de gènere 2012-2015, que  pretén aprofondir en la promoció de la igualtat entre els homes i les dones d’Esplugues, entre d’altres coses incorporant la perspectiva de gènere en les polítiques municipals. Partint de l’experiència del primer pla, el nou planteja la necessitat d’insistir en la formació per detectar la violència masclista i accions de sensibilització adreçades a la població juvenil. Tots els grups van coincidir en la necessitat d’aquest pla perquè encara existeixen importants desigualtats de gènere que cal combatre.

En la mateixa línia, a la sessió també es va aprovar una moció conjunta dels cinc grups amb motiu del Dia Internacional de les Dones , demanant que les administracions públiques no retallin prestacions socials com les de dependència, que majoritàriament reben dones. També es reconeix “una aposta clara i decidida” pel dret a la interrupció voluntària de l’embaràs.

PSC, CiU, ICV-EUiA i ERC van subscriure una moció que recull l’acord aprovat pel Parlament d’instar a la Generalitat a “iniciar un diàleg amb el govern de l’Estat per tal de possibilitar la celebració d’un consulta a la ciutadania catalana per decidir sobre el seu futur”. El PPC va votar-hi en contra.

Finalment, el Ple va aprovar una moció presentada per PSC, ICV-EUiA i ERC que demana la retirada del avantprojecte de llei del govern estatal per reformar l’administració local, perquè “traspassar competències dels ajuntaments a les diputacions allunya el centre de decisió de la ciutadania” i, a més, envaeix les competències en matèria de règim local de la Generalitat. CiU va donar suport al text, mentre el PPC s’hi va oposar al·legant que només és un avantprojecte.

El Ple de Gavà reclama per unanimitat la conversió de l’escola de Gavà Mar en un institut escola

L’AMPA de l’Escola de Gavà Mar i els sis grups municipals que integren el Consistori volen la conversió d’aquest equipament educatiu en un institut escola, per tal que l’alumnat del barri pugui realitzar al barri totes les etapes educatives. A la sessió plenària de març, es va aprovar per unanimitat una Declaració Política impulsada per l’AMPA i signada per tot el Consistori en aquest sentit.

El document dóna suport a “la conversió de l’Escola de Gavà Mar en un Institut-Escola per ser el model desitjat per la mateixa escola, pels pares i mares dels alumnes i perquè econòmicament és molt més factible que la construcció d’un nou institut”. Així mateix, es demana a la Generalitat de Catalunya que accepti el terreny ofert per l’Ajuntament fa dos anys per aquesta realitat, que quantifiqui quina seria la inversió necessària per posar-ho en marxa i el cost annual.

Finalment, es demana al govern autonòmic que una vegada fets aquests estudis econòmics “es planifiqui conjuntamnet amb l’Ajuntament quan l’Escola Gavà Mar es podria convertir en un institut escola i de quina manera es faria”.  Tots els grups municipals van expressar el seu posicionament favorable.

En aquesta sessió plenària també es van aprovar dues Declaracions Polítiques més, una relativa a la futura reforma de l’administració local que impulsa el govern central  i l’altra en defensa del model de comerç català i de suport a la proposició de llei d’horaris comercials.

La Declaració sobre la futura reforma que afecta al món local va ser presentada per PSC i ICV-EUiA amb aportacions dels representants de CCOO de l’Ajuntament i aprovada amb els vots a favor de PSC, ICV-EUiA, CiU i ERC, l’abstenció de C’s i el vot en contra de PPC. La que fa referència al comerç la va presentar Ci,  i va ser aprovada amb els vots a favor de PSC, ICV-EUiA, CiU i ERC i els vots en contra de PPC i C’S.

El Ple de Martorell aprova per unanimitat demanar que el 2013 sigui l’Any del riu Llobregat

Les cinc forces polítiques presents a l’ajuntament de Martorell van aprovar per unanimitat, una moció presentada pels cinc grups, a través de la qual l’administració local se sumaria a la creació d’una comissió que vetlli per l’estat del Riu Llobregat, i per declarar el 2013 com “l’Any del riu Llobregat”. En la sessió, govern i oposició en ple van donar el vist-i-plau a la creació d’un decret d’alcaldia que havia permès d’adjudicar un habitatge d’emergència social a una família de Martorell que es trobava en situació de risc d’exclusió social i de vulnerabilitat excepcional.

La regidora de medi ambient i habitatge de l’Ajuntament de Martorell, Sira Sanz, va defensar la moció en defensa del riu Llobregat presentada pels cinc grups al·legant “la gran importància social, històrica i ambiental del riu Llobregat per a les comarques de la seva conca fluvial, el seu paper com a vertebrador natural i com a font de riquesa econòmica i social”. La moció exposa com a causa de la situació “crítica” en què es troba actualment el riu per degradació, abocaments d’aigües residuals i processos de salinització, i recull la proposta d’un conjunt d’entitats cíviques agrupades sota la denominació de Llobregat SOStenible, coneguda com “manifest pel riu Llobregat”.

Així, els acords presos en el plenari van ser declarar el 2013 com “any del riu Llobregat”, crear una comissió mitxa entre administracions i entitats per marcar uns objectius, donar suport al programa que es consensui i transmetre aquest acord de Ple a les administracions relacionades amb el riu. Totes les forces hi van votar a favor.

Per altra banda, el ple també va aprovar amb el vot favorable de tots els grups un decret d’alcaldia que ha permès accelerar el procés perquè una família en situació de risc d’exclusió social de Martorell pugui disposar d’un habitatge per a emergència social. Tots els grups municipals van estar d’acord amb el procés, iniciat el passat 6 de març, davant la necessitat de respondre a la demanda social d’aquesta família.

Molins de Rei aprova mesures per modernitzar la contractació municipal

El Ple celebrat va aprovar la Mesa de Contractació Permanent, l’òrgan encarregat dels procediments d’adjudicació dels contractes municipals. Formen part de la Mesa els càrrecs i tècnics municipals de l’àrea d’economia i dels serveis jurídics, així com els representants de tots els grups polítics municipals. La Mesa permetrà agilitzar els processos d’adjudicació, amb un estalvi de temps i l’optimització dels recuros humans i tècnics, i garantir, alhora, la màxima transparència.

Segueixen avançant els tràmits urbanístics necessaris per facilitar la instal·lació d’ascensors als edificis d’habitatges que no en tenen i la instal·lació dels quals requereixi ocupar la via pública, gràcies a la modificació del Pla General Metropolità aprovada pel Ple.

A més, l’escola Julià Canals ja té el preus per al curs 2013-14, amb un increment del 2,7% (IPC interanual del mes d’agost). Alhora, s’han ampliat els descomptes amb tot un seguit de bonificacions per a famílies nombroses, les famílies monoparentals i per a les famílies amb menys nivell de renda.

El Ple també va aprovar el nou reglament de Ràdio Molins de Rei, un pas més en el compromís municipal per mantenir la ràdio local. El reglament garanteix un mitjà de comunicació de vocació i servei públic, plural i participatiu. Estableix els seus òrgans de govern i responsabilitat,  una organització interna adaptada a les necessitats actuals de la ràdio, així com els mecanismes de finançament per garantir que l’emissora pugui captar recursos econòmics.

Pel que fa a les mocions, destaca la defensa de l’autonomia dels municipis i del marc competencial català arran de la reforma de les Administracions locals per part del Govern de l’Estat i la clara vocació centralitzadora d’aquest. També es van aprovar mocions en suport a una Llei pel mínim vital de les persones, per un país lliure de retallades, per exigir a l’INSS que la seva atenció telefònica sigui gratuïta i en defensa dels valors socials del fer casteller que promou la Coordinadora de Colles de Castellers de Catalunya.

L’Ajuntament de Sant Feliu rebutja l’avantprojecte de reforma de l’administració local

En la darrera sessió plenària es va aprovar, amb el vot en contra del PP, una moció dels grups municipals ICV-EUiA-ISF, PSC i CiU de suport a la Declaració de la Comissió Permanent del Consell de Governs Locals de Catalunya respecte de l’avantprojecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (ARSAL).

L’Ajuntament considera que aquesta iniciativa legislativa no és una simple actualització del nivell competencial municipal, sinó que suposa una autèntica involució del règim local que tindrà conseqüències socials, amb majors desigualtats. A més, aquesta reforma implica un deteriorament i pèrdua de competències en àmbits com els serveis socials, la promoció econòmica i l’educació, que pot obligar al tancament de serveis.

Per aquest motiu, l’Ajuntament demana respecte institucional i capacitat per prioritzar polítiques i serveis. Així mateix, considera que cal promoure una reforma de l’administració local en l’àmbit competencial, però també un marc de finançament just i suficient, i fer-ho “amb rigor, coneixement de la complexa i diversa realitat municipal i amb visió de futur”.

Per tot això, l’Ajuntament de Sant Feliu exigeix al Govern central que respecti la competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya sobre l’organització territorial i el règim local, aprovada en l’Estatut d’Autonomia, i explícitament “la no invasió competencial recentralitzadora”.

En aquesta sessió plenària l’Ajuntament també va mostrar el seu suport a la Declaració del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, contrària a l’ARSAL, presentada el passat 25 de febrer al Consell Comarcal del Baix Llobregat.

En la sessió també es van aprovar per unanimitat tres mocions de la Junta de Portaveus. Una moció per ratificar el Codi de Bon Govern Local aprovat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i l’altra per a l’impuls de la transparència i la participació en el Govern de la ciutat, que es van debatre conjuntament. La tercera moció de la Junta de Portaveus plantejava la recuperació de la Maternitat d’Elna en el marc del Memorial Democràtic, per donar suport a totes les iniciatives encaminades a la recuperació i difusió del que va representar la Maternitat d’Elna i el seu entorn en la vida de les dones exiliades.

En canvi, no va prosperar la moció del grup municipal de CiU en favor de mostrar la bandera estelada al balcó de l’Ajuntament, que es va presentar al ple amb la intervenció d’un membre de l’Associació Nacional de Catalunya.

Sant Joan Despí aprova per unanimitat un Pla per a la reactivació de l’ocupació i el desenvolupament local 2013-2015

El pla és obert a l’adhesió de les empreses i el teixit comercial i associatiu, amb la voluntat de concertar esforços per tal d’assolir més impacte, afavorint en tot moment la participació de tots els agents públics i privats de la ciutat. Les principals novetats que es plantegen per a 2013 estan centrades en oferir la ‘primera oportunitat’ laboral a persones joves menors de 30 anys amb formació, mesures per afavorir la contractació social a l’obra pública i un programa de foment de l’economia social i cooperativa.

Aquests nous programes complementen d’altres línies de treball consolidades com la formació, posant al dia les especialitats formatives en funció de la demanda del teixit empresarial, l’increment de l’oferta de tallers d’orientació i millora d’habilitats professionals per mantenir-se al dia en un mercat laboral complex i en canvi constant, i els programes específics per a les persones que estan patint amb més intensitat els efectes de l’atur: les persones majors de 40 anys i els aturats de llarga durada, els més vulnerables.

El segon eix del pla s’ha centrat en mesures orientades al desevolupament local i el foment de l’emprenedoria, sense oblidar el projecte “Comerç Despí” com a eina per encabir actuacions i campanyes de dinamització comercial, com la 14a Firadespí que se celebrarà el 26 d’octubre a les Planes.

En aquest sentit, la modernització i dinamització de l’Espai Empresarial Fontsanta, els centres d’empreses municipals i la seva capacitat d’acollir nous projectes d’empresa i l’impuls estratègic a la cooperació entre totes les activitats econòmiques de la ciutat, complementen les mesures.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here