La incubadora s’ubicaria a l’edifici RDTI del Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels i preveu acollir, en un període de cinc anys, una quarantena de projectes empresarials d’arreu del món

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]quest matí, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcalde de Gavà, Joaquim Balsera; el vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i alcalde de Cornellà, Antonio Balmón; el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Antoni Giró; l’alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, i el president de Caixa Capital Risc, Marcelino Armenter; han signat un conveni de col·laboració per presentar conjuntament una candidatura per acollir a Barcelona un centre d’incubació de l’Agència Europea de l’Espai.

Per al president de la Diputació, Salvador Esteve, aquesta candidatura “és una oportunitat per configurar un centre de desenvolupament empresarial i tecnològic que contribueixi al procés de transició de les empreses del territori cap a nivells superiors d’innovació i de competitivitat». En aquest sentit, també s’ha pronunciat l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, qui ha assegurat que «és una aposta de futur, una aposta per tenir una àrea metropolitana forta”.

Esteve també ha volgut remarcar que el suport de la Diputació “és per responsabilitat amb el territori i també per tradició i experiència en la dinamització econòmica local. Sabem què és impulsar l’economia col·laborant amb les empreses i amb el món acadèmic”. A l’acte de presentació, que ha tingut lloc a l’Ajuntament de Barcelona, també ha assistit el vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil, i la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, entre d’altres representants municipals.

La futura incubadora de l’Agència Europea de l’Espai es convertirà en un centre multidisciplinari que acollirà projectes empresarials que aprofitin les tecnologies de l’espai per desenvolupar aplicacions, serveis i productes amb usos diversos, tant industrials com per al consum diari de persones o empreses. Es preveu que en un període de cinc anys s’instal·lin una quarantena de start up d’àmbit internacional i esdevinguin un pol d’atracció de talent emprenedor.

Serà el primer Business Incubation Centre de l’Agència Europea de l’Espai instal·lat a Espanya i se sumaria a la xarxa formada, a dia d’avui, per set incubadores ubicades a països europeus com Holanda, Anglaterra, Alemanya, Bèlgica i Itàlia.

Si s’accepta la candidatura, la incubadora s’ubicarà a l’edifici RDTI del Parc UPC al Campus del Baix Llobregat, a Castelldefels, que pertany a la Universitat Politècnica de Catalunya i que, en estar ja construït, permet posar en marxa el centre a curt termini i amb una inversió reduïda.

Les empreses de recent creació amb menys de cinc anys d’activitat que s’instal·lin a la incubadora tindran accés al coneixement tècnic de l’equip i el personal científic de l’ESA (European Space Agency) i de la Universitat Politècnica de Catalunya i, a més, comptaran amb l’assessorament expert i el suport tècnic a nivell empresarial de Barcelona Activa i el Parc UPC.

Així mateix, cada projecte empresarial rebrà fins a 50.000 euros/any per desenvolupar la seva tecnologia, sempre que assoleixi les fites marcades. En aquest sentit, també tindrà accés a finançament privat, proveït per Caixa Capital Risc -la gestora de capital risc de “la Caixa”-, mitjançant un préstec participatiu.

Acollir aquesta incubadora beneficiarà l’ecosistema emprenedor i empresarial, permetrà donar suport al talent local, posar en valor el coneixement cientificotècnic del territori i generar noves oportunitat tant a les empreses com a les universitats. A més, contribuirà a situar l’Àrea Metropolitana de Barcelona i les comarques barcelonines com un punt de referència a Europa en el desenvolupament de tecnologies de l’espai aplicades a diferents vessants productives.

Durant l’acte de signatura del conveni, en el seu parlament, Joaquim Balsera, ha subratllat “la importància d’aquest col•laboració entre administracions per poder fer realitat un projecte a la comarca que permeti situar-la com a referent en emprenedoria vinculada amb la innovació i la tecnologia a nivell internacional”

Què significaria per al Baix Llobregat?

Els ESA BICs són centres d’incubació d’empreses totalment multidisciplinaris on les iniciatives empresarials aprofiten les tecnologies de l’espai per a desenvolupar tot tipus de serveis i productes per infinitat d’usos i activitats, actualment existeixen set ESA BIC a tota Europa, el de la comarca del Baix Llobregat seria el vuitè.

La instal•lació del ESA BIC al Baix Llobregat suposaria posicionar la regió com a referent en emprenedoria vinculada amb la innovació i la tecnologia a nivell internacional.

Per tal d’assolir aquest objectiu la candidatura posa en valor la capacitat i la especialització que està assolint el territori amb la realització del Mobile World Congres o els centres formatius universitaris en el sector aeronàutic que la Zona Delta de la comarca té dins del Campus UPC a Castelldefels. Segons Balsera, “aconseguir el ESA BIC per a la comarca suposaria reforçar el posicionament a nivell català de la Zona Delta, com a nucli científico-tecnològic i d’innovació que facilitaria la implantació d’empreses innovadores al territori”. Així com la vinculació i associació de la Zona Delta del Llobregat amb un sector altament tecnològic i innovador com és el sector espacial.

En aquesta estratègia aquesta assignació hauria de funcionar com a pol d’atracció d’empreses que voldran tenir proximitat a l’agència i a tot el que envolta al negoci vinculat a la alta tecnologia i al sector espacial. Segons l’experiència a través de d’altres ESA BIC instal•lats en d’altres regions europees com són els de Lazio, Noordwick o Flanders, es podrien crear 40 noves empreses implantades al BIC en un termini de 5 anys. Aquest impuls hauria de poder ser aprofitat per donar suport al talent local per a la creació d’empreses i fomentar l’esperit emprenedor dins del territori.

Ubicació

L’edifici RDIT té una superfície total de 10.000 m2 i es troba ubicat al Campus del Baix Llobregat de la UPC, en un entorn d’alta concentració de recerca, tecnologia i transferència de coneixement. A pocs metres de l’edifici RDTI estan situades l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) i l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB).

El Campus, impulsat i participat en el seu moment pel Consell Comarcal del Baix Llobregat entre altres, desenvolupa també la seva activitat múltiples empreses de base tecnològica i s’hi ubiquen importants centres de recerca punters com ara l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), l’Institut de Geomàtica i el Centre International de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE).

L’edifici, integrat al Parc UPC, gaudeix de tots els serveis bàsics i de valor afegit per al desenvolupament d’iniciatives intensives en recerca i innovació. La possibilitat de realitzar projectes col•laboratius amb la universitat, la disponibilitat d’equipament científic-tècnic i el suport d’investigadors de reconegut prestigi, han estat elements altament valorats en la proposta de candidatura realitzada a l’ESA.

 

Foto titular: Joan Roca de Viñals / Diputació de Barcelona

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here