L’any 2011 l’Ajuntament de Castelldefels, on el PP ostenta l’alcaldia i governa amb CIU, va decidir substituir el nom de la Biblioteca Ramón Fernandez Jurado pel de Biblioteca Central. ICV-EUiA considera que aquest fet respon a un interès polític per part dels populars, i van presentar una proposta de resolució al Parlament demanant que es rehabilités el nom original de la Biblioteca

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]R[/dropcap]amón Fernàndez Jurado (Almeria 1914-Barcelona 1984), fou dirigent del moviment obrer, membre del POUM, lluitador contra el feixisme, condemnat a trenta anys de presó pel franquisme i alliberat l’any 1942, resistent a la clandestinitat, exiliat, membre de l’Assemblea de Catalunya, professor de català, castellà i esperanto, poeta i escriptor, regidor socialista de l’Ajuntament de Castelldefels l’any 1983, i elegit diputat del PSC al Parlament de Catalunya l’any 1984, tot i que no pogué exercir com a tal a causa de la malaltia que li causà la mort.

El Ple de l’Ajuntament de Castelldefels va aprovar el 25 de març de 1986 per unanimitat posar el nom de Ramón Fernández Jurado a la Biblioteca municipal. Vint-i-sis anys després, el 12 desembre de 2011 l’actual alcalde de Castelldefels, del Partit Popular, va aprovar un decret en el que, en motiu del trasllat de la Biblioteca a un nou edifici, es canviava el nom de la Biblioteca Ramón Fernàndez Jurado pel de Biblioteca Central.

El decret d’alcaldia argumentava que no existia cap acord de posar el nom de Fernàndez Jurado a la Biblioteca, dada totalment falsa que fou corregida en un decret posterior. L’acord de l’actual govern municipal de Castelldefels, format per CiU, PP i AVVIC, no es pot entendre d’una altra manera, segons ICV-EUiA que “com una represàlia política per la trajectòria de Ramón Fernàndez Jurado”.

La decisió ha provocat el rebuig de bona part de la ciutadania de Castelldefels que es va concretar en la presentació de al voltant de 3.000 signatures demanant que es retorni el nom originari a la Biblioteca, recollides pel Collectiu RFJ que treballa per la defensa de la continuïtat del nom de la Biblioteca municipal.

Per a ICV-EUiA és evident que la decisió de donar nom a una Biblioteca municipal és competència de l’Ajuntament; però res no impedeix que el Parlament faci constar la seva contrarietat pel fet, i més tractant-se d’un exdiputat del Parlament de Catalunya, que va ser objecte d’homenatge pel Ple del Parlament després de la seva mort i que ara veu malmesa la seva memòria. En la sessió necrològica celebrada pel Parlament de Catalunya el dia 10 d’octubre de 1984, el diputat socialista Raimon Obiols va afirmar: “Aquest home va morir essent un gran català” i el president del Parlament, Miquel Coll i Alentorn es va “associar de tot cor a la presentació d’aquesta figura i al seu elogi”.

Ara, el grup ecosocialista reclama que vinti-vuit anys després, és de justícia que el Parlament de Catalunya, sigui conseqüent amb aquell merescut homenatge i treballi per reparar la injustícia que l’Ajuntament de Castelldefels ha comés.

Així doncs, el grup parlamentari d’ICV-EUiA va presentar a a comissió d’Afers Institucionals d’aquesta setmana al Parlament de Catalunya, una proposta de resolució en la que es demanava que el Parlament rebutgés la decisió de l’Ajuntament de Castelldefels de canviar el nom de la Biblioteca municipal que portava la denominació de Ramón Fernàndez Jurado des de feia vint-i-sis anys, i que demanés a l’Ajuntament que estudiï la possibilitat de restituir el nom de Ramón Fernàndez Jurado com a denominació de la Biblioteca municipal.

La proposta també recolzava promoure un acte en record de Ramón Fernàndez Jurado, que fou elegit diputat del Parlament, l’any 1984, com a desgreuge per la decisió de l’Ajuntament de Castelldefels d’eliminar el seu nom de la denominació oficial de la Biblioteca municipal; i fer arribar a la vídua i a la resta de la família de l’exdiputat el desgrat del Parlament per la situació produïda, i lamentar que ni tan sols en fossin informats directament per l’Ajuntament.

Finalment, la proposta de resolució instava al Govern a realitzar gestions amb l’Ajuntament de Castelldefels, des del ple respecte a l’autonomia municipal, per tal que l’Ajuntament pugui reconsiderar la decisió d’eliminar el nom de Ramón Fernàndez Jurado de la denominació de la Biblioteca municipal.

La iniciativa no va prosperar, a causa dels vots en contra de CiU i PP. La resta de forçes van votar-hi a favor

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here