La Generalitat ha exclòs els pagesos del Delta baixllobregatí, de les ajudes agroambientals per a zones humides. Les Agulles–Ecologistes en Acció critica aquesta “deixadesa del Govern de Catalunya amb el Delta del Llobregat, que perjudica els pagesos i pageses, que han perdut milers d’Euros per la insuficient protecció dels espais humits”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]egons Ecologistes en Acció, totes les comarques que compten amb algun espai humit d’importància internacional han rebut milers d’euros, arribant als 7’8 milions, a excepció del Baix Llobregat. En destaquen les quantitats assignades al Montsià i Baix Ebre (Delta de l’Ebre), que sumen 7’2 milions, i l’Alt i Baix Empordà, amb 520.000 €.

Però el Delta del Llobregat n’ha quedat exclòs, i els pagesos i pageses que treballen en aquest entorn agrícola i natural no rebran cap partida de les ajudes europees (FEADER) i internacionals per a gestió agroambiental.

La causa és clara, segons l’entitat ecologista; els espais d’aiguamolls del delta del Llobregat no estan inclosos al Conveni Ramsar, ja que les diferents administracions no han impulsat mai aquesta inclusió, malgrat que els espais humits del Delta del Llobregat tenen una importància internacional inqüestionable, situant-se al nivell de llcos tant emblemàtics com els Aiguamolls de l’Empordà o el Delta de l’Ebre, malgrat la seva reduïda extensió.

És destacable recordar que l’abril de 2011, el Parlament (CiU i PP) va rebutjar una proposta ecologista que comptava amb el suport de ERC, ICV i PSC a més dels ajuntaments de Gavà, Viladecans, Sant Boi i El Prat per a reclamar aquesta inclusió a Ramsar.

Les Agulles–Ecologistes en Acció torna a reiterar al Govern de la Generalitat la urgència inexcusable d’incrementar la protecció dels espais naturals i agrícoles del Delta del Llobregat, a través de la definició de figures de protecció més potents (Ramsar) o l’ampliació de les actuals (Zones d’Especial Protecció per a les Aus – ZEPA), que repercuteixi no només en la millora dels espais naturals sinó en el manteniment i millora de les activitats agrícoles.

“L’agricultura al Delta del Llobregat és una activitat econòmica que no només genera ocupació i qualitat territorial i manté el paisatge, sinó que beneficia les espècies i els ecosistemes naturals”, ha afirmat Ecologistes en Acció.

“Els polítics han d’entendre que aquests espais agrícoles són equipaments estratègics que hem de conservar i potenciar, per a poder avançar cap a la sobirania alimentària de Catalunya”, han afegit.

Els ecologistes han recordat que amb ajudes agroambientals, es podria millorar la gestió de molts conreus del Delta, com la carxofa, fer pràctiques més sostenibles, i recuperar els tradicionals sistemes de closes per a conreus com l’arròs que són productius econòmicament i extremadament beneficiosos per a la fauna, com al Delta de l’Ebre i els Aguamolls de l’Alt i Baix Empordà.

“Vistos els intents d’especular amb el Delta, com als casos del Barça Parc i d’Eurovegas, ens sembla evident que CiU i PP no tenen cap interès a protegir aquest entorn. Ja n’hi ha prou que el Baix Llobregat siguem el pati del darrere o el lloc on tot s’hi val”, sentencia el comunicat d’Ecologistes en Acció.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here