Retransmissió en directe i en alta definició des de la Royal Opera House de Londres d’aquesta mítica òpera, amb Plácido Domingo com a Nabucco. S’iniciarà a les 20:15h i té una durada de 2 hores 50 minuts

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]D[/dropcap]aniele Abbado explora temes d’identitat, exili i religió en una poderosa posada en escena de l’òpera èpica de Verdi, que es podrà gaudir aquest vespre en directe al cinema Cinebaix, per un preu de 16€.

Vegeu vídeo de presentació

SINOPSI

ACTE I – Jerusalem Dins del temple Els levites i la gent es lamenten per la desgraciada destinació dels jueus, després d’haver estat derrotats pel rei de Babilònia Nabucco, que ara es troba a les portes de la ciutat. El capellà principal Zaccaria anima els seus seguidors. Els jueus han capturat un important ostatge per mantenir-se fora de perill, la filla de Nabucco, Fenena, a qui Zaccaria va unir en matrimoni amb Ismaele, nebot del rei de Jerusalem. No obstant això, Ismaele promet a Fenena la seva llibertat, ja que temps enrere a Babilònia ell havia estat pres com a ostatge i va ser ella qui el va alliberar, perquè estava molt enamorada del jove. Tots dos estan organitzant la seva fugida quan Abigaille, una suposada filla de Nabucco, arriba al temple encapçalant una gran tropa de babilonis. Ella també està enamorada d’Ismaele, i amenaça amb explicar al pare de Fenena el seu pla de fugida amb un estranger; i al final, Abigaille declara que mantindrà silenci si Ismaele renuncia a Fenena. Però ell refusa acceptar el xantatge. Nabucco, al capdavant del seu exèrcit, irromp en escena, havent decidit saquejar la ciutat. En va Zaccaria, brandant una daga sobre el cap de Fenena, intenta detenir-lo; Ismaele intervé i entrega en mà Fenena, sana i estàlvia, al seu pare.

ACTE II – El malvat A la cort de Babilònia Abigaille s’ha assabentat d’un document que revela la seva veritable identitat com a esclava: per tant, els babilonis s’equivoquen en creure que ella és una hereva al tron. Nabucco, ocupat en una batalla, ha nomenat Fenena com a princesa regent de la ciutat, la qual cosa provoca que l’odi d’Abigaille augmenti. El summe sacerdot de Belo, aliat d’Abigaille, li diu que Fenena està alliberant tots els esclaus hebreus. Abigaille aprofita l’oportunitat i es contempla prenent el tron de Nabucco. Zaccaria, mentrestant, anuncia alegrement al poble que Fenena, enamorada d’Ismaele, s’ha convertit a la fe hebrea. Abdallo, un antic conseller del rei i de Fenena, li revela a ella les ambicions d’Abigaille i l’avisa que ha de fugir per escapar de la ira de la seva germanastra. Però no hi ha temps. Abigaille arriba al costat dels seus mags, el summe sacerdot i una multitud de babilonis. Però inesperadament, també arriba Nabucco, col·loca la seva corona fermament al seu cap i maleeix el déu dels jueus. Després amenaça amb matar Zaccaria. Fenena revela la seva conversió al judaisme, però la força a agenollar-se davant d’ell adorant-lo no com un rei sinó com un déu. El déu dels jueus li llança un llamp i Nabucco, aterrit, cau en agonia, mentre que Abigaille es col·loca la corona sobre el seu cap.   ACTE III – La profecia Els jardins flotants de la cort de Babilònia Abigaille al tron rep honors de totes les autoritats del regne. Nabucco intenta en va recuperar el tron, però és detingut pels guàrdies. En el diàleg següent entre tots dos, Abigaille, prenent avantatge de la inestable condició mental de Nabucco, li fa posar el seu segell real en un document que condemna els jueus a mort. En un moment de lucidesa, Nabucco s’adona que ha condemnat també la seva estimada filla Fenena i prega per la seva salvació. Però Abigaille fa trossos el document que afirma que ella és una esclava i es declara a si mateixa com única filla i, per tant, hereva al tron. Després ordena als guàrdies empresonar Nabucco. A la vora de l’Èufrates, els hebreus invoquen la seva pàtria llunyana i la seva terra i, una vegada més, Zaccaria intenta consolar el seu poble amb una profecia que els encoratja en la seva fe.

ACTE IV – L’ídol trencat Des de la seva presó Nabucco veu Fenena arrossegada cap a la mort juntament amb els altres jueus. En la seva desesperació, es gira cap al déu dels hebreus, convertint la seva fe. Quan Abdallo i un grup de soldats encara fidels al rei veuen com Nabucco recupera la seva força i els seus sentits, decideixen revelar-se liderats per l’antic rei. Als jardins flotants s’està tocant una marxa funerària: els hebreus condemnats a la mort estan arribant. Zaccaria beneeix Fenena, un màrtir. Però Nabucco irromp la cerimònia, l’ídol Belo cau a terra destrossat, i tots els presoners són alliberats. Una vegada més Nabucco s’asseu al tron. Abigaille, que s’està morint a causa del verí ingerit a consciència, demana el perdó de Fenena i prediu el seu casament amb Ismaele. Zaccaria profetitza el domini de Nabucco sobre tots els habitants de la terra.

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here