La Diputació de Barcelona, i les entitats i els organismes que gestionen la Xarxa de Parcs Naturals, han organitzat per el cap de setmana del 24, 25 i 26 de maig, més de 50 activitats gratuïtes per celebrar aquest dia. El Baix Llobregat compta amb tres Parcs Naturals -Montserrat, Collserola i el Garraf-, i les Reserves Naturals Parcials d’alguns espais del Delta del Llobregat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]H[/dropcap] i trobareu caminades a peu, rutes guiades, jornades de portes obertes, matinals festives, tallers infantils, exposicions, audiovisuals, concursos de fotografia, recitals poètics, rutes literàries, etc. En algunes, però, us hi haureu d’inscriure prèviament.

El 24 de maig de 1909 es declaraven els primers parcs nacionals europeus a Suècia. Uns quants anys més tard, el 1918, es declaraven a Espanya els primers parcs nacionals (Covadonga i Ordesa y Monte Perdido), amb un intent no reeixit d’afegir el Montseny a la llista. Tanmateix, el 1928, ara fa vuitanta-cinc anys, veuria néixer el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d’un espai natural a Catalunya, a la qual va seguir, el 1972, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el primer espai declarat parc natural a tot l’Estat espanyol.

Per recordar aquella primera declaració i difondre’n els valors entre la ciutadania, la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC), que aglutina trenta-vuit estats, va declarar el 24 de maig Dia Europeu dels Parcs.

Aquest any 2013, la Federació EUROPARC invita novament tots els estats europeus i les organitzacions no governamentals de conservació de la natura a divulgar aquest esdeveniment i a organitzar activitats destinades a donar a conèixer els espais protegits i la seva importància per a la societat, amb el lema ‘My park. My passion. My story’ (El meu parc. La meva passió. La meva història).

Els objectius del Dia Europeu dels Parcs són, en definitiva, els mateixos que regeixen el tarannà de la Xarxa de Parcs Naturals: treballar per la protecció dels valors naturals, agrícoles, forestals, culturals i paisatgístics del nostre entorn, fomentant l’ús públic responsable i l’equilibri territorial i ambiental dels nostres municipis.

Al nostre país tenim un espai declarat parc nacional: el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al qual s’ha de sumar la vintena de parcs naturals i uns altres 150 espais agrupats en diferents figures jurídiques de protecció. En tot l’Estat espanyol són uns 1.600 els espais naturals protegits: poc més de sis milions d’hectàrees terrestres, un 12% de la superfície espanyola, i 250.000 marines.

El Baix Llobregat compta amb tres Parcs Naturals  que són el Parc Natural de Montserrat, El Parc Natural de la Serra de Collserola i el Parc Natural del Garraf; així com amb les Reserves Naturals Parcials d’alguns espais del Delta del Llobregat, com la zona de Remolar-Filipines, o de Ricarda-ca l’Arana

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here