Companyies d’arreu del món presentaran els seus espectacles a aquest Festival que se celebra a la localitat baixllobregatina, i que compta amb una una trajectòria de constant creixement, celebrant enguany la seva 23ª edició

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l Festival Internacional de Titelles de Gavà és un dels esdeveniments més esperats per tots els gavanencs, no tan sols pels més menuts. El certamen, que és organitzat per l’Ajuntament de Gavà i la Fundació Xarxa d’Espectacles, és un festival plenament arrelat a la ciutat i punt de referència en el circuit internacional d’aquest tipus d’espectacles.

Una vintena de companyies provinents de tot Catalunya, de l’Estat espanyol i d’arreu del món es donen cita en aquest esdeveniment, que se celebra durant la primera quinzena del mes de maig. Enguany, grans i petits podran gaudir de les 23 propostes que presentaran 10 companyies de Catalunya (una d’elles de Gavà), 3 de França, 1 d’Andalusia i 1 del País Valencia, ja sigui a l’aire lliure o en recintes tancats com l’Espai Maragall, La Casa Gran i el Museu de Gavà.

Així doncs, el dies 11 i 12 de maig, Gavà tornarà a omplir-se de màgia i il·lusió de la mà del Festival Internacional de Titelles, un certamen bianual que arriba a la 23a edició

Es tracta d’una mostra que l’any passat va celebra-se a modus de tast i que, enguany, torna amb l’objectiu, segons ha manifestat l’alcalde Joaquim Balsera, “de continuar, en el futur, tot i que adaptat a la nova realitat”. “Això implica un pressupost més ajustat, però sense perdre qualitat”, ha afegit el president de La Xarxa Jaume Amigó. Amigó, conscient que “més enllà d’una crisi, aquesta és la nova situació a la que ens haurem d’adaptar ara, i en el futur” ha dit que “s’ha optat per portar bons grups, amb propostes variades i originals, però més properes al territori”.

Representacions des d’escenaris diferents, conjuntament amb exposicions, tallers i un mercat artesanal, encomanaran l’ambient màgic i festiu de les titelles a un nombrós públic de totes les edats.

En aquest certamen, el parc municipal de la Torre Lluc serà un dels principals escenaris, amb diferents espais per fer-hi les representacions. Un dels més espectaculars serà una carpa molt especial: la Yourte, una de les grans novetats d’aquesta edició, que acollirà els espectacles Ovni, de la Cia. The Farrés Brothers, i Le fil, de la companyia francesa L’Atelier des sognes.

A l’Espai Central, la Companyia la Baldufa presentarà Nautilus. L’Espai Jardí acollirà els espectacles de Titelles Sebastià Vergés (El fantàstic Màgic d’Oz), de Galiot teatre (El Bavastell antic), i de la Cia. Teatre Imaginari (L’elefant i l’aranya). A la Rambla (entre les places de Jaume Perich i de Josep Tarradelles), la Cia. Daniel Raffel ens presentarà La Cabane pepe, mentre que la plaça Major acollirà els espectacles de la Cia. Binixiflat amb Oiaraki, el castell dels ocells, i Xip Xap amb La veritable història dels tres porquets.

A la plaça de la Pagesia es podrà gaudir d’El Circ del Núvols, de la Cia. De Puntentes, i de La filla del Sr. Bianchi, de la Cia. Brif Braf Bruf. Funky l’olla, de Vatua l’Olla, Banda Forània, de Forani Teatre, i Zeppelin, de la Cia. La Baldufa seran els espectacles itinerants.

A aquests espectacles a l’aire lliure, s’afegeixen les representacions que acolliran l’Espai Maragall, La Casa Gran i el Museu de Gavà. Així, l’Espai Maragall es representaran L’embolic a la granja, de la Cia La Baldufa; el Carnaval dels animals, de Forani Teatre; Gramme d’Âme, de la Cie. Marie Luoise. Bouillonne, i El cel de la Jojó, d’Inspira Teatre. A La Casa Gran, trindrà lloc l’espectacle Xim, del Centre de Titelles de Lleida, i la sala d’actes del Museu: La casa del abuelo, de La Rous, i Titelles i Marionetes, de Lluerna Teatre.

Pel que fa a les entrades, es repartiran 1 hora abans de cada espectacle al punt d’informació del Festival, atès que hi haurà aforaments limitats segons espais.

Enguany cal destacar dues novetats més. Una d’elles és la organització del debat “Un Festival avui”, ja que divendres 10 de maig, la carpa Yourte del Parc de la Torre Lluch aplegarà destacats professionals del sector que reflexionaran sobre la utilitat, des de tots els punts de vista, d’un esdeveniment cultural. El ponents seran Jean Kaplan, director del Festival Marionnettissimo Migdia Pirineus; Antònia Sabartés, secretària General de l’Euroregió Pirineus Mediterrània; Ramon Molins, president de l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics; Enric Blasi, director del Festival Esbaiola’t de Valls d’Àneu; Agnès Saurat, cap del projecte Scena Centro; Ramon Simó, director del GREC, i Mònica Ruz i Maite Serrat, de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona.

L’altra, és que el Festival Internacional de Titelles també homenatjarà la poetessa Joana Raspall amb motiu del seu centenari. Ho farà amb l’espectacle Amunt i avall amb Joana Raspall, a càrrec de la companyia l’Estenedor Teatre, adreçat a l’alumnat de Gavà.

Finalment, la cloenda tindrà protagonistes de la ciutat. El grup de timbalers SonaQueTomba, creat l’any 2009 a Gavà, serà l’encarregat d’oferir el Final de Festa a la Torre Lluc.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here