Els geganters i les geganteres de l’Agrupació Cultural Folklòrica (ACF) de Sant Feliu de Llobregat estan d’aniversari i per celebrar-ho han organitzat diverses d’activitats que s’inicien aquest dissabte 18 de maig. Hi participaran personatges reconeguts com Tortell Poltrona, Jordi Tardà o Els Comediants

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]ls gegants de l’Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Feliu celebren aquests dies els seus 25 anys d’existència, amb un seguit d’activitats

L’ACF té al seu càrrec dues parelles de gegants construïts per a la representació de la Festa Berguedana de l’any 1988: el Jordi i la Montserrat, i el Llorenç i la Laia. Posteriorment s’hi van anar afegint altres figures: els gegantons Banyetes i Rebanyuda i els gegantets Picatrons, Correfoguera, Tonet i Fada Natura.

El constructor dels gegants i dels gegantons va ser Josep Cardona, conegut com a Nona, un dels ninotaires més singulars i prolífics del món de la imatgeria popular i tradicional catalana.

Amb la voluntat de compartir amb la ciutadania la commemoració del 25è aniversari dels gegants de l’ACF, s’han organitzat un seguit d’activitats obertes i de caràcter variat que s’inicien aquest dissabte 18 de maig al’Auditori del Palau Falguera de Sant Feliu  a les 18 hores , amb una Taula rodona que porta com a títol “En Nona i els nostres gegants”.

La Taula comptarà amb la participació de Manel Carpi, un dels fundadors de la Colla; Jaume Bernadet, Francesca Solà, la Paca i Rita Kuan-Jin Hua, Els Comediants, i Pere Cardona, fill del constructor. El pallasso Tortell Poltrona i el periodista musical Jordi Tardà, participaran a la taula amb entrevistes gravades.

A partir dels testimonis de diverses persones que el van conèixer de prop, s’evocarà la figura i l’obra de Josep Cardona Nona (1955-2000). Aquest artista polifacètic va participar activament en la recuperació de les tradicions populars i en la promoció de la cultura de carrer durant els primers anys de la democràcia, vinculat al grup teatral Els Comediants.

A les 19h, s’inaugurarà a la Sales d’exposició del Palau Falguera, l’exposició “En Nona i els nostres gegants”, que es podrà visitar des del 18 de maig fins al 2 de juny, i és una mostra de la tasca creadora de Josep Cardona Nona, a partir del patrimoni festiu creat per a l’Agrupació Cultural Folklòrica que, a banda dels gegants, també inclou La Mula i altres capgrossos.

Amb recolzaments gràfics i textuals, la mostra recull un bon nombre d’obres artístiques creades per en Nona, com ara capgrossos, motllos, màscares, figures petites, figures a mida natural (com la de Pau Casals), entre d’altres. També es mostrarà la història gràfica dels geganters i de les geganteres de l’ACF, des dels seus inicis i fins l’actualitat.

Els actes comptaran amb la presència de l’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, el regidor de Cultura, Manel Martínez, i el president de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, David Roi, entre d’altres.

Però això no és tot, el proper cap de setmana (24 i 25 de maig de 2013) Sant Feliu s’omplirà un cop més, de festa i de fal·lera gegantera. Dissabte 25 de maig a la Plaça de Lluís Companys de Sant Feliu, a partir de les 17 hores, hi haurà una cercavila de gegantons, encapçalada pels gegantons i gegantets de l’ACF, en la qual participaran totes les colles i les escoles de la ciutat. També hi haurà animació infantil i s’hi representarà el conte “Els gegants de l’ACF”.

L’endemà, diumenge 26 de maig, la Plaça del Vuit de Març de la capital baixllobregatina, acollirà a les 11.30 hores, la Trobada de gegants Nona, encapçalada pels gegants de l’ACF i en la qual hi participaran totes les figures d’arreu de Catalunya creades per en Josep Cardona.

Aquesta trobada  també servirà per commemorar el 12è aniversari de l’elecció de Sant Feliu com a Ciutat Gegantera, l’any 2001.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here