Els municipis que perdin les competències no podran prestar serveis no obligatoris i trigaran 5 anys a recuperar-les. El Govern defensarà les competències de Catalunya en l’àmbit local aplicant una llei pròpia, que segons el Ministeri d’Hisenda, serà respectada

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l projecte de Llei de règim local que el Ministeri d’Hisenda presentarà aquest dimarts als municipis amenaça 5.930 ajuntaments a tot l’Estat i establirà un cost estàndard per als serveis obligatoris que presten que, si se supera, implicarà la pèrdua de les competències d’aquests serveis per un període de cinc anys.

Per calcular aquest cost estàndard, el govern espanyol farà un càlcul de la mitjana a tot l’Estat espanyol que, segons admeten fonts del Ministeri, no tindrà en compte les diferències del cost de la vida a comunitats més cares, com és el cas de Catalunya.

Les taxes municipals seguiran el camí dels serveis i passaran a mans de les diputacions o consells comarcals.

El Govern defensarà les competències de Catalunya en l’àmbit local aplicant una llei pròpia

El conseller i portaveu de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat que el Govern defensa les seves competències “per la via d’exercir-les” i ha argumentat que l’executiu català està elaborant la Llei de governs locals que regularà, entre d’altres, les competències dels ajuntaments catalans.

D’aquesta manera, ha respost a la llei de règim local que prepara el govern espanyol i que preveu retirar les competències dels municipis si els serveis obligatoris que presten superen un “cost estàndard” que fixarà el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.

L’executiu espanyol calcula que gairebé 6.000 municipis de menys de 20.000 habitants ara no complirien amb aquest criteri.

Hisenda assegura que les competències estatutàries prevaldran sobre la Llei de Règim Local

El ministeri descarta incompatibilitats entre la Llei catalana i l’espanyola però insta a recórrer al TC en cas que n’hi hagi.

La Llei de Règim Local que prepara l’executiu espanyol respectarà les peculiaritats de tutela financera contemplades als estatuts d’autonomia de tercera generació i el repartiment de competències.

Així ho ha dit textualment el secretari d’estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, després de la reunió de la Comissió Nacional de l’Administració Local que s’ha portat a terme aquest dimarts al ministeri d’Hisenda.

Per tant, en el cas de Catalunya prevaldrà la normativa autonòmica en matèria d’administració local, per sobre de la nova Llei de Règim Local que prepara el govern espanyol.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here