Gaudeix d’una jornada d’exhibició de peces, demostracions de tècniques de ceràmica, portes obertes i visites guiades gratuïtes al Museu Can Tinturé i al Museu de Ceràmica “La Rajoleta”, a Esplugues

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’Associació Catalana de Ceràmica organitza la seva cita anual d’exhibició i intercanvi de peces a Esplugues de Llobregat, al jardins de Can Tinturé, durant tot el matí, de 10 a 14 hores.

Esplugues és una ciutat fortament vinculada a la tradició ceramista catalana

La ciutat d’Esplugues va ser una gran productora de ceràmica, que va proveïr a diversos arquitectes modernistes de prestigi. Avui dia es pot visitar l’antiga fàbrica La Rajoleta, així com el museu de ceràmica Can Tinturé, un museu únic en el seu gènere i que explora la història de la cermàmica des de l’edat mitjana fins a l’actualitat

Un passeig per l’antiga fàbrica de ceràmica Pujol i Bausis, coneguda tradicionalment com La Rajoleta

Can Tinturé presenta la col·lecció de rajola de mostra de Salvador Miquel, amb la qual cosa esdevé el primer museu monogràfic d’aquest tema al món. Salvador Miquel (Barcelona 1900-1983) va ser pioner en l’interès per la rajola de mostra. Autor del primer inventari de rajola de mostra, va ser fundador i primer president de l’Associació Catalana de Ceràmica Decorada i Terrissa.

Aquesta col·lecció descobreix la importància com a expressió artística i patrimoni cultural de les rajoles de mostra, que van constituir els revestiments ceràmics de molts habitatges de Barcelona, d’arreu de Catalunya i de la Península Ibèrica des dels temps medievals fins al moment en què es va industrialitzar el seu procés de fabricació.

ofereix una visió del llegat ceramista d’Esplugues. La Rajoleta fou una de les empreses més notables a Catalunya en el sector de la ceràmica en la segona meitat del segle XIX i començaments del XX.

Les qualitats argiloses de les terres d’Esplugues van propiciar l’establiment d’algunes bòbiles. La fàbrica Pujol i Bausis, que s’havia iniciat amb la producció de maons, s’anà especialitzant, progressivament, en la fabricació de rajoles i elements decoratius.

La Rajoleta va proveir de materials ceràmics l’obra d’Antoni Gaudí i la d’altres arquitectes modernistes de prestigi com Domènech i Montaner, Gallissà i Puig i Cadafalch.

La fàbrica, amb la seva última denominació “Industrial Cerámica Vallvé, S.A.”, va deixar de funcionar l’any 1984 clausurant definitivament una empresa que havia estat puntal de la ceràmica industrial al nostre país. En l’actualitat, Pujol i Bausis és un espai de patrimoni cultural en el que s’han reconvertit les estructures existents en un espai museístic dedicat a la ceràmica i a l’arqueologia industrial.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here