Aquest documental aprofundeix sobre qui hi ha darrere dels grans casos de corrupció internacionals.  S’estrena al Cinebaix aquest proper dissabte a les 19.30h, amb un debat posterior amb Fernando Pindado, membre de la Junta de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC)

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]egons el Banc Mundial, cada any es paguen un trilió de dòlars en suborns arreu del món. És possible jutjar i condemnar els culpables? El Documental del Mes descobreix la Xarxa, un organisme internacional creat per lluitar contra els grans casos de corrupció, política i empresarial.

“Les grans multinacionals empobreixen els països desenvolupats amagant transaccions financeres a través de paradisos fiscals. Aquesta corrupció manifesta contribueix a la preservació del colonialisme i a l’ampliació del forat que separa els països rics dels pobres. Lluitar contra la corrupció és clau per aconseguir una societat més justa i democràtica.” afirma l’Eva Joly, la magistrada noruega fundadora de la Xarxa, un grup de treball súper exclusiu format pels caçadors de corrupció més professionals i agosarats del món, equilibristes entre la covardia política i la fe en un món més just.

Segons defensen els primers integrants de la Xarxa, creada el 2005, la corrupció a gran escala és sempre internacional, i requereix, per tant, solucions internacionals. Amb aquest objectiu i amb la voluntat de donar-se suport mútuament, cada 6 mesos, vint fiscals i investigadors de tot el món es troben per buscar noves eines per lluitar contra la corrupció i desenvolupar plegats les millors estratègies per a cada cas.

El nigerià Nuhu Ribadu contra el polític James Ibori, Eva Joly a Islàndia contra els banquers, la fiscal britànica Helen Garlick contra l’empresa British Aerospace, el milanès Fabio de Pasquale contra Berlusconi o Juan Carlos Cubillo contra l’expresident de Costa Rica Rafael Calderón són alguns dels exemples d’aquest grup de treball.

La majoria són càrrecs públics que molt rarament poden fer escoltar la seva veu a la ciutadania a través dels mitjans de comunicació. Molts d’ells són obligats a abandonar en nombroses ocasions quan la investigació arribava massa lluny i persones importants se sentien amenaçades. Tots ells estan compromesos amb una tasca difícil, solitària i perillosa. Una tasca que fins i tot –i això és una dada alarmant- ha acabat amb la vida de molts col·legues de professió.

Malgrat tot no es rendeixen. Cada judici és una petita victòria pel sol fet de celebrar-se. I la sola consciència de saber que hi ha companys que lluiten tant o més que ells a d’altres parts del món, els dóna força per seguir reivindicant la necessitat d’una societat més justa i d’una justícia més igualitària.

Fitxa tècnica

Direcció i fotografia: Hege Dehli

Direcció, guió i producció executiva: Hege Dehli

Fotografia: Patrik Säfström, Marte Vold, Torstein Nodland

Muntatge: Karen Gravås, Steinar Stalsberg

So: Ad Stoop, Jana Winderen

La directora

Hege Dehli és una directora i productora noruega que treballa en el món de la televisió i dels documentals des del 1985.

Va treballar més de 20 anys per a la televisió francesa als canals France Télévision i Arte, i des del 2001 té la seva pròpia productora, Mechanix Film. Entre les seves obres destaquen els llargmetratges documentals Next Stop Cuba (2006), sobre la indústria cinematogràfica cubana, i Ten Kilometers from the Sea (1998), sobre un doctor de poble a la Normandia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here