Encarregada de gestionar les 38 platges metropolitanes, l’AMB ha reforçat els serveis de neteja i manteniment de les mateixes coincidint amb l’inici, l’1 de juny, de la temporada d’estiu. La novetat d’enguany ha estat la instal·lació de 93 contenidors semisoterrats i d’un nou dispositiu especial de recollida de residus metàl·lics petits. L’objectiu, millorar la qualitat i els serveis de les platges metropolitanes, que preveuen rebre més 8,8 milions de visitants

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va presentar ahir als mitjans de comunicació la temporada “Estiu Metropolità”, que mostra les nombroses opcions que els espais públics metropolitans ofereixen als ciutadans. L’acte va ser un repàs als serveis que, de forma coordinada, l’AMB ofereix en matèria de recuperació i conservació de parcs, platges i espais fluvials, gestió i tractament de residus, cicle integral de l’aigua i mobilitat.

L’espai escollit per a la presentació va ser la platja del Prat de Llobregat. Es tracta d’un entorn que exemplifica la gestió integrada de l’AMB. Aquest espai, a poca distància de la desembocadura del riu Llobregat, ha passat en els darrers anys de ser una zona degradada i amb un alt nivel de contaminació a un espai natural i ciutadà de primer ordre, gràcies, entre altres, a l’estació depuradora del Prat, també gestionada per l’AMB, que n’ha millorat la qualitat de l’aigua.

En aquest sentit, el servei del Cicle integral de l’aigua de l’AMB ha estat de gran importància en la recuperació de la qualitat de l’aigua del litoral i dels espais fluvials. A les platges metropolitanes, L’AMB hi ha seguit ampliant els equipaments, amb la col•lecció d’elements dissenyats pels seus propis serveis tècnics.

Les novetats d’aquesta temporada inclouen la instal•lació del mòdul de lavabo químic. Aquest equipament permet instal•lar lavabos públics als municipis que no disposen de xarxa de clavegueram que arribi fins la platja, ja que tracten els resitus en un dipòsit per mitjà de productes químics.

Altres novetats a les platges aquest any:

  • Nous aparcabicicletes, que s’hi instal•laran properament, el disseny dels quals és finalista a l’edició d’enguany dels premis Delta FAD 2013.
  • Nova área esportiva dedicada al kitesurf, a la platja de Castelldefels
  • Nou sistema de recol•lecció de residus metàl•lics. Aquest consisteix en un vehicle que passa un gran imant a centímetres de la sorra, captant monedes, hams de pesca i piles, deixalles que resulten perjudicials tant per a la seguretat dels usuaris com per la fauna dels ecosistemes.

Entre el personal de l’AMB i els operaris d’empreses concessionàries, les platges compten amb un equip de 70 persones que s’ocupen del manteniment, equipament i control de qualitat.

També es van explicar els sistemes de gestió integral dels parcs que formen part de la Xarxa de Parcs Metropolitans. L’AMB és la responsable d’aquesta xarxa en tots els aspectes. S’ocupa de realizar els estudis urbanístics sobre el terreny, de dissenyar la forma i els equipaments, d’executar-ne les obres de construcció i de fer-ne la posterior promoció i conservació. En estreta col•laboració amb els ajuntaments i els seus tècnics, l’AMB també s’ocupa del manteniment dels parcs, tenint cura de la vegetació, el mobiliari o les instal•lacions d’aigua, llum i drenatge, i realitzant obres de millora quan cal.

Un altre dels espais protagonistes de l’estiu metropolità és el riu Llobregat. El Projecte de recuperació ambiental i social del Llobregat va començar el 2007, liderat per l’AMB, i té l’objectiu de reestablir el valor ecològic i ciutadà a un espai que havia quedat oblidat i degradat durant la segona meitat del s. XX. L’itinerari recuperat, de 32 Km, troba al seu pas nombrosos punts amb un especial interès natural, històric i arquitectònic.

  • Per fer més accessible i còmoda qualsevol ruta o excursió per la riba, l’AMB ha realitzat nombroses actuacions en matèria d’equipament:
  • Adequació dels camins dels dos marges del riu, ara aptes per a bicicletes i vianants
  • Construcció d’accessos al riu des de municipis que fins ara no en tenien
  • Instal•lació de senyalització informativa
  • Zones de pícnic i descans

La majoria d’actuacions que s’han realitzat tenen com a objectiu engegar un procés de naturalització del riu, per tal que aquest vagi establint per ell mateix unes condicions que li permetin millorar sense tanta necessitat de la intervenció humana.

Per mitjà d’aquestes actuacions s’està aconseguint, per exemple, que la fauna autòctona de la zona, que havia marxat per culpa de la contaminació, vagi retornant progressivament.

L’acte va comptar també amb una demostració de la gestió dels residus que es generen a l’espai públic. Es va mostrar el funcionament dels contenidors semisoterrats que l’AMB ha instal•lat a les platges, i explicat la ruta que el seu contingut segueix fins a la Planta de Triatge de Molins de Rei, on es classifiquen per tipus de material, de manera que es puguin usar per fabricar materials nous. Aquesta feina permet recuperar 3.000 tones l’any de materials diversos i enviar-los a reciclatge, de manera que no se’ls hagi de donar un tractament finalista (deposició controlada o incineració).

Finalment, cal esmentar que l’itinerari que es va oferir als mitjans per a visitar diversos punts d’interès de l’Estiu Metropolità, es va realitzar en un dels nous autobusos híbrids de l’AMB. Aquests utilitzen un motor dièsel complementat amb un d’elèctric, fet que permet reduir les emissions de gasos contaminants en un 30% i la contaminació acústica. Actualment l’AMB ja disposa, sumant els vehicles dels serveis de gesió directa i els de gestió indirecta (TMB), amb més d’un centenar d’autobusos amb aquesta tecnologia, que permet una mobilitat més sostenible.

Aquests nous autobusos es complementen amb les opcions que tenen els usuaris per moure’s en bicicleta, gràcies als múltiples corredors verds i vies pacificades, i a la presència d’estacions del servei Bicibox, que permeten als abonats desar la bicicleta i altres objectes de forma segura i gratuïta. Aquest any també s’ha posat en marxa el nou servei AMBtempsbus per a web, smartphones i tauletes, que permet conèixer, en tot moment, el temps d’espera per a qualsevol autobús de les línies metropolitanes, en qualsevol de les 4.500 parades del territori.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here