El mes de juny és sinònim de festa a Olesa. I la festa per excel·lència no pot ser altra que la que cada any s’organitza en honor a la patrona del municipi, Santa Oliva. Divendres van arrencar tres dies de gresca on la tradició i la cultura popular han tingut un pes important, i en els que malgrat la pluja, s’han pogut dur a terme la majoria d’activitats programades

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]F[/dropcap]ires, balls, activitats juvenils i infantils, i molta gresca van ser els ingredients del programa d’actes de la Festa de Santa Oliva 2013, organitzada per l’Ajuntament d’Olesa en col·laboració amb un munt d’entitats del municipi.

La regidora de Cultura i Festes d’Olesa, Pilar Puimedon, va remarcar que s’ha intentat fer un programa per a tots els gustos. Una bona part de les activitats es van organitzar en coordinació amb diferents entitats, a través del Consell de Cultura. Una part de la festa, la dedicada al jovent, també es va organitzar des de l’Ajuntament conjuntament amb entitats juvenils i el Grup de Joves Santa Oliva. I per a les activitats infantils es va comptar amb la col·laboració de La Xarxa.

En el marc de les festes de Santa Oliva, dissabte i diumenge, Olesa va acollir la Fira de l’Oli i del Comerç 2013. La Fira de l’Oli d’Olesa, organitzada per l’Eixida de l’Art, va tenir lloc dissabte al llarg de tot el dia, i va restar instal·lada a la plaça de les Fonts, la placeta de Joan Povill i el carrer Alfons Sala. Va incloure una Fira d’Artesania i productes de la terra. Quant a la Fira del Comerç, les paradetes dels comerciants olesans es van instal·lar ahir, a la plaça de les Fonts i el carrer Alfons Sala.

La primera, la Fira de l’Oli, organitzada per l’Eixida de l’Art, va comptar amb la presència de productors i artesans olesans, però també amb la incorporació d’artesans d’arreu que cada cop mostren més interès per ser-hi. I és que en els cinc anys d’edat d’aquesta fira la consolidació està fent que cada cop més gent la conegui, segons han destacat Montse Franch i Eulàlia Casanovas, ambdues responsables de l’Eixida. La pluja va complicar el matí, però un cop el sol ha va lluïr, les parades van poder oferir els seus productes d’artesania i de la terra als nombrosos visitants que, sobretot a partir de mitja tarda, van visitar la fira

Coincidint amb la Fira de l’Oli i el Comerç, Olesa també va acollir aquest cap de setmana una trobada de cooperatives de consum de productes ecològics i de la terra batejada com a Repera, i que en la seva cinquena edició ha escollit Olesa com a seu.

Es van realizar diferents activitats al llarg de dissabte i diumenge. L’olesà Guillem Vendranes, membre de Repera, va explicar que en aquesta trobada sobretot es fomenta el consum de productes ecològics i socialment justos. A la fira hi va haver un espai on els productors van mostrar els seus productes. També hi va haver espai per a les entitats que es dediquen al consum ecològic i a més es van realitzaran diferents xerrades.

A banda de les fires, les activitats de Santa Oliva van arrencar dissabte, de bon matí, amb un partit de Futbol 7 aleví contra la categoria aleví del F.C. Barcelona, al camp municipal de les Planes, i organitzat per la Penya Barcelonista d’Olesa, que dissabte va celebrar el seu 50è aniversari. El quadrangular va enfrontar els millors jugadors alevins olesans amb l’aleví del FC Barcelona i dos equips més convidats. La celebració va continuar a la UEC amb un dinar de germanor i una xerrada col·loqui sobre l’actualitat blaugrana amb Josep Cardoner, vicepresident del Barça, i els periodistes Quique Guasch, Pere Escobar i Jose Luís Carazo.

A causa de la pluja, la popular Baixada d’Andròmines, prevista per dissabte, es va haver de celebrar ahir.

Per acabar el dia, dissabte els olesans i olesanes tambñe van poder gaudir d’una ballada de sardanes, i de l’espectacular correfoc de Santa Oliva organitzat pels Diablots de l’Esbart Olesà i els Diables Custus Ignis, amb tabalada inclosa. I en acabar el correfoc, la música, el ritme, l’alegria dels Itaca Band, juntament amb The Rigodonians van tancar amb el concert jove les activitats de dissabte. Un concert que va organitzar el CAU amb el Departament de Joventut de l’Ajuntament d’Olesa.

Diumenge, les propostes van engegar a primera hora del matí amb la 2a Pedalada Ciclista en BTT que organitza la Unió Ciclista Olesana. Més de 200 persones van participar ahir en la 2a edició de la Ruta de Santa Oliva 2013, la pedalada ciclista BTT organitzada per la Unió ciclista Olesana. Israel Cano i Toni Castro, president i secretari respectivament de l’entitat ciclista, es van mostrar molt satisfets per l’alta participació en la cita, que va tenir la sortida i arribada a la plaça de Catalunya. Allà mateix es va fer també una exhibició de biketrial, free stile i circuït infantil per a la canalla, que va poder gaudir també d’una xocolatada.

La ruta Santa Oliva es va iniciar a les 8 del matí i tenia dos recorreguts, un de llarg, de 55 quilòmetres, i un de curt, de 17. Els participants van anar arribant esglaonadament, i passada la 1 del migdia encara n’hi havia que creuaven la línia de meta.

En la categoria femenina, el primer, segon i tercer lloc van ser per Laura Beleta, Anna Jewula i Núria Teys. I en la categoria masculina, el primer lloc va ser per a Robert Bou, el segon per a David Soler, i el tercer per a Eduard Blasco. Tots ells van rebre un guardó de mans de l’alcalde d’Olesa, Salvador Prat, i el regidor d’Esports, Pere Oleart. El primer classificat tant en la categoria masculina com femenina va rebre també de premi un pernil.

Des de la Unió Ciclista Olesana, el seu president, Israel Cano, va destacar la bona salut que gaudeix la pràctica d’aquest esport, que va assegurar , pot practicar qualsevol persona. Els interessats en iniciar-se en el ciclisme i la BTT es poden adreçar a la botiga Track Bike.

A les 12 del matí, hi va haver animació infantil amb màgia a la placeta Santa Oliva, i jornades de jocs de rol i taula a la placeta de Joan Povill. Una activitat organitzada pel Club de Jocs de Rol d’Olesa de Montserrat i que es va allargar fins les 10 de la nit.

Durant la tarda d’ahir, però, també hi va haver activitats per a grans i petits, i és que El Casal d’Olesa va acollir la cantada de l’Escolania i el Cor Jove que van interpretarles sardanes de Joan Segura. Per Mingo Vallès, aquest no va ser un homenatge a Joan Segura, sinó un oportunitat única per gaudir de l’homenatge que Joan Segura ha fet al poble i a les seves entitats posant la música a diverses sardanes olesanes.

Més enllà d’aquesta proposta, la tarda de diumenge va servir un cop més per descobrir aquells artistes anònims que existeixen al municipi. I és que un any més el departament de Joventut va organitzar la Marató d’Artistes Olesans, una gran trobada d’aficionats a la música, al ball o a qualsevol habilitat curiosa que van competir davant l’exigent públic olesà per guanyar en qualsevol de les tres categories que enguanyhan format part del concurs.

 Pilar Puimedon, regidora de Joventut, Cultura i Festes d’Olesa, va recordar que enguany, per guanyar agilitat, s’han instal·lat dos escenaris a la plaça de la sardana que van permetre oferir actuacions quasi simultànies. La Marató va començar a les 7 de la tarda a la plaça de la Sardana i enguany els participants van optar a premis de 200€ en la modalitat de dansa o grup de música i de 150€ pels guanyadors de la modalitat cantautor o duet.

Davant una plaça plena de gom a gom, els diferents participants en la VI marató d’Artistes van poder saber què significa actuar davant un públic nombrós i exigent, però també entregat. Com ja és habitual, la marató d’artistes va ser una de les activitats més concorregudes de la Festa de Santa Oliva, i va tornar a demostrar que a Olesa hi ha molt de talent en l’àmbit musical i artístic, sobretot entre el jovent.

El ja veterà grup Own Style i la jove cantant Alícia es van erigir amb el primer premi en la modalitat de dansa i cantautor, respectivament. Cadascun dels guanyadors es va endur un premi en metàl·lic de 200 euros. A més, aquest any, com que no s’ha pogut donar premi en la modalitat de grup (ja que només s’hi havia presentat un), també es van atorgar segons premis en dansa i cantautor/duo, cadascun d’ells amb un premi en metàl·lic de 100 euros. En aquest cas, els guanyadors del segon premi en la modalitat de dansa van ser els joves Clara i Sergi; i en la modalitat de cantautor, el duo Luz Negra, integrat per Alberto i Manu.

En finalitzar la Marató d’Artistes, la música no deixarà de ser protagonista. I és que la Karaoke Band i Misled Sound van passarper Olesa per oferir el seu directe. Però no un directe qualsevol. I és que la Karaoke Band va oferir la possibilitat a tots els valents i valentes que pugéssin a l’escenari per cantar els temes més destacats d’avui i de sempre.

Amb aquest concert va acabar el diumenge a Olesa, però encara no les activitats de Santa Oliva, i és que avui és pròpiament el dia de la Patrona d’Olesa.

Al llarg de tot el matí d’avui, diada de Santa Oliva, el camp de futbol de Les Planes acollirà una matinal de futbol 7 que organitza l’Escola de Futbol Olesa. I és que els més petits seran uns dels protagonistes destacats del dia. A les 11, l’oferta d’activitats s’amplia amb una xocolatada infantil a la placeta Santa Oliva, i a les 12 espectacle de titelles.

Paral·lelament, a partir de les 10 del matí, tots els olesans i olesanes que ho desitgin podran descobrir l’Ajuntament d’Olesa, els seus departaments i els òrgans de gestió, en la Jornada de Portes Obertes que s’allargarà fins les 2 del migdia, i que, segons ha destacat Pilar Puimedon, no s’havia fet mai per al públic en general, tot i que sí per als escolars.

 Més enllà de la jornada de portes obertes, a les 12 del migdia, hi ha la missa solemne de Santa Oliva cantada per l’Escolania i el Cor Jove i la Coral Santa Maria. I a 2/4 de 6 de la tarda tindrà lloc un dels actes que més ciutadans atrau: el seguici i l’ofrena floral a Santa Oliva. S’iniciarà a la plaça de Les Fonts i comptarà amb la participació de diverses entitats de la cultura popular catalana que després aniran en seguici fins als peus del Porxo, on es farà la tradicional ofrena floral i s’obsequiarà al nen o nena més Petit del barri, a l’avi o avia més gran, i al portal més ben guarnit.

Tancarà les festes de santa Oliva 2013 a Olesa de Montserrat la música de Els Cremats. Serà al parc del porxo, amb havaneres, cançó cubana i cremat, i en cas de pluja es traslladarà al local de la UEC. Al llarg de tots els dies de la festa, tindrà lloc la tradicional tómbola benèfica a càrrec de les Germanes de la Caritat de Sant Vicenç de Paül (Carrer Santa Oliva, 34).

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here