Fins dimarts, 25 de juny, festiu local, els carrers i places d’Olesa s’ompliran de festa, de fires, de balls, d’exposicions, d’activitats infantils… La regidora de Cultura i Festes, Pilar Puimedon, ha destacat la il·lusió que viu el consistori per aquesta Festa Major 2013, i ha demanat a tothom que en gaudeixi, que surti al carrer, que participi, sempre amb civisme i responsabilitat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]P[/dropcap]ròpiament dit, la Festa Major d’Olesa 2013 arrenca avui. Però ja ahir, els olesans i olesanes van poder tenir un petit tastet amb una activitat nova, que ha estat batejada com a “Pisss…Cinema” i que va combinar el bany nocturn a la piscina municipal d’estiu amb la projecció d’una pel·lícula, “La vida de Pi”; amb la possibilitat de veure la pel·lícula des de l’aigua.

També divendres, a les 6 de la tarda, es va inaugurar l’Exposició de Pintors dels socis de la Fundació Agrícola Olesana. La mostra es pot visitar fins al dia 30 de juny, al local social de la Fundació Agrícola Olesana, al carrer Anselm Clavé, 90.

 Una altra de les novetats d’aquesta Festa Major és la Primera Fira Artesanal que s’instal·larà els dies 22, 23 i 24 de juny al carrer de Lluís Puigjaner, i que inclourà tallers infantils per a la canalla.

La fira inclourà tant productes d’artesania com també gastronòmics, i ha estat gestionada per l’empresa Management, que s’ha encarregat de portar firaires no només d’arreu de Catalunya, sinó també d’Espanya. Jaume Martínez, responsable de l’empresa Management, ha explicat que una part estarà destinada a la gastronomia, d’arreu de Catalunya i també de diferents indrets d’Espanya, i una altra part a l’artesania. També es faran tallers per a la canalla: un de dibuixar una coca, un altre de maquillatge, i un de pintura.

Els paradistes olesans han tingut beneficis especials en aquesta fira artesana, ja que no els suposava cap cost. Dos dels productors olesans que hi participen, Jordi Díaz i Martí Guinovart, ho destaquen, i han valorat molt positivament el canvi de format de la fira, que permet que hi hagi varietat d’oferta.

Dissabte, al llarg de tota la tarda, el Camp Municipal de les Planes acollirà els partits de Festa Major organitzats pel Club l’EFO 87, i a les 6 de la tarda, l’Auditori de la Casa de Cultura serà l’escenari del concert de dos pianos a càrrec de Joca Kalerp Duo organitzat per l’Escola Municipal de Música.

A dos quarts de 7 de la tarda, i a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, arrencarà la 34a Trobada de Gegants d’Olesa, que enguany inclou el primer concurs de Balls de Gegants, i que donarà inici a a la cercavila de gegants que, a partir de dos quarts de 8 del vespre, recorrerà diferents carrers d’Olesa.

Dissabte, a les 9 del vespre de dissabte, es donarà el tret de sortida oficial a la Festa Major 2013 amb el tradicional pregó, que enguany anirà a càrrec de l’actor olesa Quimet Pla. Serà un pregó més festiu que satíric, i protagonitzat per Quimet Pla, no pas per un personatge creat per a l’ocasió.

També dissabte, a les 9 del vespre, els olesans tenen una altra cita els amants del senderisme. Serà amb la caminada nocturna amb lluna plena organitzada per la UEC d’Olesa, que tindrà sortida des del local de la UEC.

En la nit de dissabte hi ha una triple oferta musical adreçada a un públic divers. Així, a la Plaça de l’Oli el jovent podrà gaudir amb l’11ena Festa de la Ràdio, a la Plaça de Catalunya es farà el típic “Ball de Festa Major”, i el Parc Municipal acollirà una nova edició de les “Barraques”.

El DJ Rafa Martínez és l’ànima de la Festa de la Ràdio, que enguany arriba a la seva 11ena edició. Segons defineix Martínez, aquesta és una festa que s’adreça al jovent del poble, però que gràcies a les xarxes socials cada cop són més els joves d’altres municipis de la comarca que vénen fins a Olesa per gaudir d’aquesta multitudinària festa.

La festa de la ràdio començarà a les onze de la nit a la Plaça de l’Oli. A aquella mateixa hora i ben a prop d’allà, a la Plaça de Catalunya, hi ha una cita que vol recordar les músiques dels tradicionals “Balls de festa major”. Anirà a càrrec de Jordi López, que ha detallat que la música més nostàlgica serà la protagonista, en una festa en què es vol recuperar una vella tradició: el ball del fanalet.

I la tercera proposta musical per la nit de dissabte, també començarà a les onze, però al Parc Municipal, allà l’UEC, el CAU, el Club de Rol, la PAH i La Fona hi ha organitzat les “Barraques”, en què s’hi combinarà la música en directe dels grups “My Brother” i “Escassa llibertat”, amb les propostes de diversos DJs. Serà aquesta la festa que més tard acabarà, cap als volts de les sis del matí, i que fins i tot inclou un esmorzar popular. Les barraques arriben a la seva segona edició i segueixen amb la voluntat de ser una festa autogestionada, segons ha destacat un dels coordinadors, Pol Rodríguez.

Diumenge, les activitats de Festa Major arrencaran amb una tradicional cita esportiva: la Cursa del Foc, organitzada pel Club Atletisme Olesa i la regidora d’Esports, i que enguany arriba a la seva 7a edició. Seran quilòmetres de recorregut que es cobriran a partir de les 10 del matí amb sortida i arribada a la Plaça de l’Oli.

Es tracta d’una prova consolidada dins el circuit de curses d’aquesta distància al territori català i que serà la millor manera, pels amants de l’atletisme, de preparar-se per a la revetlla de Sant Joan que es celebrarà per la nit. Entre les curses pels més petits i l’absoluta, s’esperen que hi participin uns 500 atletes.

A partir de dos quarts de 10 del matí començaran les curses de promoció. Els més petits faran una cursa de 600 metres, els infantils hauran de recórrer una distància de 1500 metres, i finalment, es farà la cursa absoluta de 10 quilòmetres.

El recorregut serà diferent al de l’any passat. Els atletes sortiran de la Plaça de l’Oli en direcció est fins al Polígon de Vilapou, tornaran per la carretera de les Carpes fins agafar el carrer Calvari direcció la Riera. Tot seguit, travessaran el Casc Antic fins la Plaça de les Fonts i pel carrer Coscoll arribaran al carrer Argelines. Un cop completat aquest carrer arribaran al barri de Sant Bernat, passaran pel carrer Almeria i baixaran pel carrer Ripollès. Aleshores buscaran el barri de la Flora i voltaran pel polígon de la Fou per tornar al barri dels Closos. Finalment, faran una ziga-zaga pels carrers d’aquest barri fins tornar a trobar l’avinguda Francesc Macià i arribar a la Plaça de l’Oli, on acaba el recorregut.

Raül Agudo, membre de l’organització, destaca que ja pràcticament ho tenen tot apunt per la cursa que es celebrarà diumenge pels carrers d’Olesa. Els últims detalls que queden per tancar són la disposició dels col·laboradors en els diferents punts de control i rebre les últimes inscripcions. De fet, Agudo ha reconegut que en els últims dies ha augmentat de forma substancials el nombre de participants.

També diumenge, però a les 7 de la tarda, tindrà lloc el primer espectacle infantil de la Festa Major 2013. Serà a la plaça de la Sardana, on Noè Rivas amenitzarà un espectacle d’animació.

A les 8 del vespre i a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay arrencaran els actes de la flama del Canigó. La Cobla Vila d’Olesa oferirà primer una ballada de sardanes, per amenitzar la vetllada fins a l’arribada de la Flama del Canigó a l’ajuntament, cap a dos quarts de 10 de la nit. Quan arribi, es procedirà a la lectura del manifest i cant de Els Segadors, i ballada de sardanes, gegants i actes de cultura popular. A les 10 de la nit, es farà l’encesa de la foguera al pati de la Casa de Cultura, amb la participació dels Diablots d’Olesa. Organitza Olesa Sardanista i la CAL d’Olesa.

Ja a la nit de diumenge, ball de revetlla a la plaça Catalunya amb l’Orquestra Girasol. Lluís Ferrer, un dels fundadors de l’orquestra (nascuda fa 31 anys), ha assegurat que la Girasol vol fer ballar a tothom, i per això els seus membres divideixen les seves actuacions en dues parts: una primera en què toquen cançons més “ballables”, i una segona amb grans èxits adreçats a un públic més jove.

I a partir de les 12 de la nit, un altre grup actuarà al Parc Municipal. Són “The Papa’s and the Popo’s”, un grup de versions esparreguerí que actuarà després de “The Randles”. “The Papa’s and the Popo’s” van néixer de manera espontània a una festa dels Castellers d’Esparreguera, quan un grup d’amics van decidir preparar unes quantes versions de grans clàssics, i des d’aleshores han fet un gran nombre de concerts arreu de Catalunya. Segons Ferran Visa, guitarrista del grup, són un grup d’amics que volen passar-ho bé, i fer-ho passar bé.

Dilluns, diada de Sant Joan, i al llarg de tot el dia, la plaça de Fèlix Figueras i Aragay acollirà la primera Fira de la Cervesa Artesanal.

Dos dels organitzadors conjuntament amb l’Ajuntament d’Olesa, Jordi Centelles i Emili González, han destacat que s’hi trobaran vuit productors de cervesa artesanals tant d’Olesa com de pobles de la rodalia, que donaran a tastar fins a una trentena de cerveses de diferents varietats. Centelles ha aconsellat els visitants a què, abans de triar la cervesa que vulguin tastar, mirin el catàleg i segueixin el seu instint. I que mirin de tastar cerveses de diferents tipologies.

Es farà un got commemoratiu que es podrà adquirir al preu de 2 euros. Amb aquest got, es podran tastar diferents cerveses, els preus de les quals rondaran entre 1,5 i 2,5 euros.

Ja a la tarda de dilluns, a les 18h a la Pl.Felix Figueras hi haurà Diada Castellera amb els Castellers de Terrassa i d’Esparregueraa; i a les 7 de la tarda, la plaça de la Sardana acollirà l’espectacle d’animació infantil Karibu, amb Carles Cuberes. Organitza el projecte Mosaic del departament de Diversistat i Convivència.

També dilluns, l’Esbart Olesà estrena l’espectacle de dansa “Aires d’un temps” al Teatre de La Passió. Previst per les 8 del vespre i amb entrada gratuïta, és un any més, la gran festa anual d’aquesta històrica entitat olesana. Manel Martín, president de l’Esbart Olesà, espera que la platea s’ompli per gaudir d’una representació que serà interpretada per primera vegada per al públic d’Olesa.

“Aires d’un temps” va començar a preparar-se a finals de l’estiu passat i amb el punt de mira posat a la Festa Major 2013. Han estat molts mesos de feina concentrat en aquest proper dilluns, dia de Sant Joan, on a les 8 del vespre està previst el inici de l’espectacle al Teatre de La Passió.

Una mica abans, a les 7 de la tarda, arrencarà al Parc Municipal una nova edició del Mercasal Musical. A aquella hora es farà una Jam Session amb la JamBand de l’Escola de Música. I a les 11 de la nit hi haurà concert jove. Organitzen el Bloc Juvenil, Jazz Casal i el departament de Joventut.

I ja a dos quarts de 12 de la nit, ball a la plaça Catalunya amb l’orquestra La Privada.

L’ultim dia de Festa Major, el dimarts, 25 de juny (festiu local), les activitats arrencaran a les 7 de la tarda a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, amb l’espectacle infantil de circ “Roda, món”, a càrrec de la companyia Mumusic Circus. Mingo Vallès, responsable de La Xarxca (que ha col·laborat amb l’ajuntament en l’organització de les activitats infantils de la Festa Major) ha destacat que es tracta d’un dels millors espectacles de circ al carrer que es pot veure actualment.

No hi ha Festa Major a Olesa de Montserrat sense obra teatral, i enguany no és cap excepció. “Sí primer ministre”, una sàtira política de molta actualitat i interpretada per Joan Pera, Carles Canut I Ferran Rañé, entre altres, és la proposta prevista per dimarts a les 7 de la tarda i al teatre de La Passió. Per només 10 euros l’entrada anticipada i 12 a taquilla, més de dues hores de riures assegurats.

També repeteix enguany, i amb la previsió d’assolir un èxit similar o superior al de l’any passat, els “Tastets de la nostra cuina”. Una proposta que permet als olesans gaudir d’una tarda a la fresca, a l’entorn del parc Municipal, i alhora descobrir la riquesa culinària del municipi gràcies a la implicació de sis restauradors del nostre municipi. Serà un gran aperitiu popular previ a l’enlairament de fanalets.

Enguany, els “Tastets de la nostra cuina” arriben amb novetats: una distribució diferent pensada per evitar aglomeracions, 4 tiquets a un preu popular de 5 euros i un nou restaurant implicat, tot pensat perquè la celebració sigui de nou un èxit.

Serán finalment els restaurants Cal Tallón, Cal Montoro, Olea, Café del teatre, Tap de Suro i Cal Caspe els encarregats de cuinar per a tots els olesans i olesanes que s’acostin a l’entorn del Parc Municipal. Es manté, però, la incògnita sobre els plats que es cuinaran.

Per segon any consecutiu el comiat de la Festa Major es farà, dimarts a la nit, amb l’espectacle “Nit de llum i desigs”, on està previst que s’enlairin uns 750 fanalets.

Segurament una de les propostes més sorprenents de la Festa Major de l’any passat va ser, precisament, quan es va substituir el tradicional castell de focs per cloure la Festa Major, per l’enlairament dels fanalets. I, de fet, va ser un gran èxit en tres sentits: de públic (s’hi va participar de manera massiva), estètic (el resultat va agradar moltíssim) i de seguretat (afortunadament, la previsió amb què es va treballar va assegurar que no es produís cap incident), i per aquest motiu enguany es tornarà a repetir amb la fórmula.

Enguany, però, seran uns 750 els fanalets que es repartiran, un 50% més que l’any passat. Pel que fa a la resta, tot el format serà idèntic. A les nou del vespre es podrà sopar a base de “Tastets de la nostra cuina”, i a partir de les onze es farà l’enlairament dels fanalets al mateix indret: el llac del parc municipal. A més, enguany es compta amb la seguretat que els fanalets no impliquen cap risc, i és que l’any passat va comprovar-se que el risc d’incendi és molt baix.

Exhaurits els fanalets, aquelles persones que no tinguin tiquet reservat poden provar la mateixa nit de l’espectacle, a l’estand que hi haurà al Parc Municipal. Els tiquets es podran bescanviar des de dos quarts d’11 de la nit i fins a les 11, i els que sobrin es repartiran entre els que no tinguin tiquet, per estricte ordre d’arribada. Les instruccions per manipular correctament el fanalet figuren al tiquet.

Després de fer enlairar els fanalets, i demanar un desig, es donarà per finalitzada la Festa Major d’Olesa 2013.

 

Font: Departament de Comunicació de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here