Més de 500 persones van acudir a l’acte institucional d’homenatge a l’escriptora i poetessa Joana Raspall amb motiu del seu centenari celebrat el dilluns 1 de juliol al Palau de la Generalitat. El Saló de Sant Jordi es va quedar petit i es van haver d’habilitar dues sales més des d’on el públic assistent va poder seguir l’acte a través de pantalles

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a sessió, que es va iniciar a les 19.45 h, va estar presidida pel president de la Generalitat, Artur Mas, els consellers de Cultura i Benestar Social, l’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, i la comissionada de l’Any Joana Raspall, Carme Arenas. Malgrat que l’escriptora Joana Raspall no va poder ser-hi present per motius de salut, el seu nét Ernest Cahué va rebre de mans del president Mas la Medalla Centenària que atorga el Departament de Benestar i Família a les persones que fan 100 anys. Alhora, el nét de Joana Raspall va traslladar als assistents les paraules d’agraïment de l’escriptora i el desig que les seves obres siguin utilitzades per defensar la llengua catalana.

L’acte d’homenatge es va iniciar amb la intervenció de Carme Arenas, comissionada de l’Any Joana Raspall i presidenta del PEN català, qui va lloar la sòlida formació de l’escriptora, així com la seva discreció i vocació de servei a la cultura i llengua catalanes, valors que Arenas va subratllar compartia amb altres autors de la seva generació com Salvador Espriu. Tot seguit es va projectar un emotiu documental on es recollien les declaracions de diverses personalitats que van destacar alguns dels principals aspectes de la vida i l’obra de Joana Raspall.

L’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, va expressar en el seu discurs el profund amor “feliçment correspost” entre Joana Raspall i la ciutat de Sant Feliu. Alhora, l’alcalde va destacar l’important activisme social, cívic i cultural de l’autora i la gran aportació que en aquests àmbits ha fet per la ciutat de Sant Feliu.

A l’homenatge també hi va participar l’escriptor i poeta Feliu Formosa, qui va recitar diferents poemes de Joana Raspall. Alhora, en el marc de l’acte, la consellera del Departament de Benestar i Família, Neus Munté, va presentar la Medalla dels 100 anys de vida a Joana Raspall, que el president de la Generalitat va lliurar al nét de la poetessa acompanyat d’un llarg aplaudiment del públic. Tot seguit, el nét de Joana Raspall, Ernest Cahué, va traslladar als assistents les paraules d’afecte de la seva àvia i el missatge d’amor que li havia transmès assegurant que “el seu desig és que tots ens estimem i fem de Catalunya una terra agermanada”.

El president Mas va tancar els parlaments de l’acte destacant que “aquest és un homenatge que es fa a les persones grans i, de tant en tant, les persones grans són grans persones. I aquest és el cas de Joana Raspall”. Mas també va lloar la figura de l’autora, així com el sentiment i el compromís que al llarg de la seva vida ha fet de la llengua catalana.

A la darrera part de l’acte va tenir lloc la interpretació musical de diversos temes de la cantata “L’hora perduda”, amb poemes de Joana Raspall musicats per Jordi Domènech a càrrec de la coral infantil Tic Tac sota la direcció de Berta Junqué Prats i amb acompanyament al piano de Marina Pelfort Camprubí. L’acte va finalitzar amb la interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya a càrrec de la coral i del públic assistent.

Amb motiu de l’aniversari de Joana Raspall, tota la xarxa de biblioteques (Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i Ajuntament de Barcelona) va promoure durant el dia 1 de juliol la lectura continuada de poemes de l’escriptora santfeliuenca. A més, coincidint amb el seu centenari les autoritats locals de Sant Feliu van visitar l’escriptora a casa seva per felicitar-la i li van lliurar un ram de flors.

La Comissió organitzadora de l’Any Joana Raspall ha organitzat cent activitats commemoratives al llarg de l’any coincidint amb els anys de l’escriptora. La commemoració del centenari es va iniciar el mes de febrer passat i des d’aleshores s’han celebrat arreu de Catalunya diverses activitats com ara exposicions, tallers, cantates, recitals de poesia, presentacions de llibres o conferències, entre altres.

La celebració de l’Any Joana Raspall inclourà més propostes que es duran a terme fins a finals de 2013. En aquest sentit, destaca la voluntat de difondre l’obra i la trajectòria de la poetessa santfeliuenca en diferents esdeveniments literaris de renom com ara la 4a Setmana d’Estiu a Montserrat o la Setmana del Llibre de Barcelona, que se celebra al setembre.

Durant l’any del centenari, a més, continuarà itinerant pels municipis catalans l’exposició “Escaleta de versos”, promoguda pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCat). La mostra, que es va poder veure a l’abril a la Biblioteca Montserrat Roig, ha estat sol·licitada per prop d’un centenar d’organitzacions.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here