[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]ncara que les pluges i les collites han estat millors que l’any passat, 11,3 milions de persones estan amenaçades per la fam i 1,5 milions de nens i nenes corren el risc de sofrir desnutrició aguda

Dels fons sol·licitats per l’ONU per a la regió aquest any, a dia d’avui només s’ha rebut un 32%

A punt d’entrar en l’època de soudure o carestia (període que transcorre des que les famílies han esgotat les seves reserves d’aliments fins a la propera collita) en molts països de l’Àfrica Occidental, augmenta la preocupació d’Acció contra la Fam per la situació d’inseguretat alimentària i nutricional a la regió del Sahel.

Malgrat la bona temporada de pluges i collites, un any després de la crisi de 2012, el Sahel segueix sent l’epicentre de la fam. Segons les xifres que acaba de fer públiques Nacions Unides, 11,3 milions de persones sofreixen inseguretat alimentària en 2013  i 1,5 nens menors de cinc anys estan en risc de patir desnutrició aguda severa.

A més, prop de 440.000 desplaçats interns i més de 600.000 refugiats necessiten ajuda, molts dels quals han fugit de la inseguretat en el nord de Nigèria o del conflicte a Mali. No obstant això, la petició de l’ONU només ha rebut el 32% del finançament necessari. Àmbits d’intervenció com nutrició, seguretat alimentària i aigua, o sanejament i higiene, han rebut únicament un 35, 46 i 10% respectivament, dels diners que es requereix.

“La regió del Sahel segueix sent l’epicentre de la fam. Els països que la conformen es troben a la cua de la llista de desenvolupament humà i la població viu en contínua inestabilitat, el que els pot fer caure del costat de la crisi aguda al menor incident polític, socioeconòmic o meteorològic”, explica el Director General d’Acció contra la Fam, Olivier Longué.

 El finançament a curt termini no podrà contenir la desnutrició

“És necessari que el finançament augmenti urgentment per ampliar la resposta humanitària i prevenir així la pèrdua de vides i mitjans de vida”, assenyala des de Dakar Anaïs Lafite, representant regional d’Acció contra la Fam. “No obstant això, el finançament a curt termini per si mateix no aconseguirà fer baixar els nivells inacceptables de desnutrició aguda que assola al Sahel”.

 Preus alts, inundacions i inseguretat, les amenaces en 2013

Les bones collites han millorat la disponibilitat d’aliments, però la població no sempre pot accedir a ells. Els preus dels aliments bàsics s’han mantingut per sobre de la mitjana dels últims cinc anys en moltes endrets de la regió. Aquests alts preus tenen un efecte directe en les famílies amb menys o amb cap recurs, que depenen dels mercats per respondre a la majoria de les seves necessitats alimentàries.

A més, les inundacions en el nord de Nigèria, una zona que produeix el 50% dels cereals del Sahel, així com la inseguretat en aquesta regió i en Mali, han tingut un gran impacte en la producció i distribució d’aliments, i encara més en l’augment dels preus. Durant la crisi de 2012, centenars de milers de persones en tot el Sahel van perdre els seus mitjans de vida i es van veure obligats a vendre els seus actius o a endeutar-se per sobreviure. Un any després, la majoria d’ells no s’han recuperat totalment i estan recorrent a mecanismes de supervivència similars.

La falta del suport suficient abans de l’inici de la temporada d’escassetat significa que les necessitats augmentaran en els propers mesos, sobretot per a les famílies més pobres i vulnerables. “La resposta de la comunitat internacional i dels governs de la regió davant la crisi de 2012 no va tenir precedents”, continua Lafite “Però encara avui, 11,3 milions de persones necessiten assistència de manera urgent i desenes de milions viuen en una situació de vulnerabilitat permanent. Hem de continuar amb els avanços que es van fer l’any passat, i fer més per ajudar a la gent a recuperar-se i fer front dels diversos i recurrents cops que afecten a la regió del Sahel”.

A més d’ampliar la resposta humanitària, es requereix una inversió a llarg termini en programes que abordin les causes fonamentals de la desnutrició i la vulnerabilitat. Governs nacionals, organismes de Nacions Unides, organitzacions no governamentals, grups de la societat civil i altres parts interessades han de incrementar els esforços. Perquè es tracta de millorar l’accés permanent de la població a aliments, serveis de salut, nutrició, i  aigua, i invertir en la construcció de mitjans de subsistència més sòlids i segurs.

 

Acció contra la Fam és una organització humanitària internacional i independent que combat la desnutrició infantil alhora que garanteix aigua i mitjans de vida segurs a les poblacions més vulnerables. Intervenim en més de 40 països recolzant a cinc milions de persones. La nostra visió és un món sense desnutrició; el nostre primer objectiu, retornar la dignitat a els qui avui viuen amenaçats per la Fam.

(foto: François Lenoir/Mauritània)

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here