Brussel·les pot castigar l’Estat a partir de l’any que ve si permet “l’exculpació, negació o trivialització flagrant intencionada i pública dels crims” de règims totalitaris. Sembla que aquest avís de la Comissió Europea podria tenir a veure, entre d’altres, amb l’homenatge a la División Azul realitzat a Sant Andreu de la Barca, en el que va participar Llanos de Luna el passat mes de maig

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]T[/dropcap]oc d’atenció de la Comissió Europea a Espanya per la banalització del nazisme. “L’exculpació, negació o trivialització flagrant intencionada i pública” dels crims comesos per règims totalitaris “han de ser sancionables penalment”, ha advertit l’eurocomissària de Justícia, Viviane Reding, segons ha pogut saber l’ACN.

Sembla que un dels detonants d’aquest avís ha estat la denúncia dels eurodiputats catalans per l’homenatge a la División Azul a la caserna de Sant Andreu de la Barca, en què va participar la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna; que va entregar el passat mes de maig un diploma a la ‘Hermandad de Combatientes de la Divisón Azul’ en un acte organitzat per la Guàrdia Civil.

Fonts pròximes a la Guàrdia Civil van defensar aleshores que es tractava d’una associació registrada legalment i que se’ls hi havia entregat un diploma per motius “històrics i culturals”, però en cap cas per raons ideològiques. No obstant, les critiques no es van fer esperar i Govern i diversos partitis polítics -com CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i C’s- van demanar la destitució o el cessament de Llanos de Luna.

Fins i tot l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, present en l’entrega de diplomes, va matitzar que hi era  “institucionalment”, com a alcalde del municipi i no a nivell personal; i que no sabia que es faria un reconeixement a aquest col·lectiu, sentenciant que no va marxar de l’acte per no “muntar un número impressionant”.

Aquest fet denunciat a la comissió per eurodiputats catalans, també cal sumar-hi les comparacions de l’independentisme o dels membres de la PAH amb l’Alemanya nazi, que han realitzat diversos càrrecs del PP, entre ells la mateixa vicepresidenta, María Dolores de Cospedal.

Brussel·les, davant d’aquests fets, ja avisa que a partir de l’any que ve podrà castigar els estats membres que no sancionin “penalment la incitació a la violència i l’odi”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here