El tradicional enlairament de la Senyera a la serra de les Torretes amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya tindrà aquest any una novetat: s’hi afegirà un triangle blau amb un estel blanc per convertir-la en la tercera estelada més gran. El triangle gegant, fet de PVC, amb unes mides de 14,4×7,20 metres, serà de treure i posar. El compositor Daniel Gasulla estrenarà la sardana ‘Un estel a les Torretes’

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’acte que es farà la Diada de l’Onze de Setembre a partir de les 8.15 h el promou la Secció Sardanista de Martorell des de fa 36 anys i hi participen unes 500 persones de mitjana.

La iniciativa sorgeix de la secció local d’Òmnium Cultural. Un dels seus integrants, Andreu González, explica que “ho vam proposar a la Secció Sardanista de Martorell, que és qui organitza l’acte d’enlairament de la Senyera, i després d’una votació interna, van acceptar”. L’empresa martorellenca Toldos Casas ha confegit el triangle blau, diversos membres de la Secció Sardanista de Martorell i d’Òmnium Cultural s’han encarregat de pintar-hi l’estel gegant, de 5 metres de diàmetre.

González reconeix que “ara mateix és necessari enarborar també una bandera que indiqui que estem en peu i que no estem disposats a recular. La Senyera, que és la bandera constitucional i autonòmica i si esdevenim un estat d’Europa serà la que s’ensenyarà pel món, no ho expressa tan clarament com ho fa l’estelada, que va néixer com una bandera de combat i que actualment ho és de lluita democràtica, cívica i pacífica”.

Una estelada popular

Les entitats promotores de l’estelada gegant han estat nou: la Secció Sardanista, Òmnium Cultural, la territorial de l’Assemblea Nacional Catalana, els Grallers del Diable, els Gegants i els Capgrossos de Martorell, La Xarxa, els Amics de Sant Antoni Abat i les Caramelles.

Entre totes han venut 1.000 participacions de 2 euros per sufragar el cost de la bandera. Les participacions conté un número que entrarà en un sorteig d’un lot de productes que es farà durant la ballada de sardanes a la plaça de la Vila.

Els assistents al 36è enlairament de la Senyera es concentraran a un quart de nou del matí de dimecres a la plaça de la Vila per, tot seguit, pujar a la muntanya de les Torretes. Allí es desplegarà l’estelada i es llegirà el manifest de la Diada, que serà retransmès en directe per Ràdio Martorell.

Les altres banderes gegants

L’estelada més gran és propietat de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC) de Martorelles. Es va presentar en societat a Vic, l’any 2009, en el marc dels actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Fa 50 metres de llargada per 25 d’amplada i pesa més de 300 quilos.

Un altre municipi del Vallès Oriental, la Garriga, té ara la segona més gran. La coneguda com a Estelada del Bages fa 33×15 metres i es va desplegar al Camp Nou en el partit entre el FC Barcelona i el Reial Madrid del 7 d’octubre de 2012.

El compositor Daniel Gasulla estrenarà la sardana ‘Un estel a les Torretes’

El compositor Daniel Gasulla (Martorell, 1970) estrenarà aquest dimecres en motiu de la Diada de l’Onze de Setembre la sardana Un estel a les Torretes. Ho farà cap a les 11.00 hores, a la plaça de la Vila de Martorell durant la ballada de sardanes amb la cobla Vila d’Olesa.

Gasulla ja va composar la sardana Català a l’atac, que es va presentar en un acte el març passat de Sardanes per a la independència, i porta uns quants mesos treballant en aquest encàrrec fet per la Secció Sardanista de Martorell. Un estel a Torretes es podrà escoltar per primer cop aquesta Diada.

Un tema original amb molta empenta

Gasulla explica que “la idea i proposta va venir de la Secció Sardanista i el títol me’l vaig inventar jo. Em va satisfer molt la idea, perquè la senyera a la muntanya de Les Torretes és una cosa que la tinc molt interioritzada”. El resultat és una peça que comença “amb molt xivarri, coincidint amb els curts. Després agafa un to més melòdic amb els llargs i acaba amb la mateixa força que a l’inici”.

L’autor ha estat treballant els darrers mesos en aquest projecte, amb el qual s’hi sent molt identificat. Per ell, la Diada d’enguany és molt important perquè “aquest cop la senyera guanya un estel per simbolitzar la llibertat d’un poble, i l’estel a Les Torretes és el meu granet de sorra”.

Una llarga carrera lligada a la sardana

Als 17 anys, Gasulla va començar a estudiar harmonia i fiscorn amb el compositor Tomàs Gil i Membrado, i posteriorment amb contrapunt, composició i instrumentació per a cobla. Va debutar com a instrumentista de fiscorn a la cobla Juvenil Ciutat d’Igualada, on va passar a la Ciutat de Terrassa. També ha tocat el trombó de pistons a la Ciutat de Cornellà (fins al 2004). Ha dirigit la cobla-orquestra Nocturna, d’Igualada, (1997-2000), cobla Ressò (2003-2006), cobla Contemporània (2006-2012) i la Banda de Música d’Igualada (2003-2006). Com a trombonista de vares ha tocat en l’Standard Big Band i en la Banda Municipal de Martorell.

Amb aquesta darrera, Daniel Gasulla ha escrit vuitanta-vuit sardanes i ha conreat amb força èxit el camp de la sardana revessa, amb composicions basades en melodies extretes, en alguns casos, de pel·lícules i sèries de televisió com Mary PoppinsWest Side Story i Nissaga de Poder o d’altres músiques populars com Si tu vas al cel o Murallas de Tarragona. També és autor d’arranjaments de ball per a cobla i ha escrit una marxa de processó per a Setmana Santa (Passió al Barri de Fàtima). Ara està començant a treballar en una nova sardana que té previst estrenar al novembre a Barcelona.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here