La Comissió de Salut del Parlament va acordar per unanimitat, “prioritzar” el projecte de l’Hospital de Viladecans “tan aviat com les disponibilitats pressupostàries ho permetin”

Ampliada 20h

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]D[/dropcap]urant tot el debat, membres de la junta de personal de l’Hospital de Viladecans van ser presents a la sala i van poder seguir de ben a prop les negociacions entre els diversos grups polítics que han conduït als acords unànims de tots els grups.

El portaveu d’ERC-Gavà Andreu Pérez va valorar molt especialment “el fet extraordinàriament positiu que tots els acords relatius a l’Hospital i a la sanitat pública de Gavà s’han adoptat per unanimitat de tots els grups parlamentaris”. Així mateix, Pérez agraeix als grups del PSC, ICV-EUiA i PP que hagin acceptat esmenes d’ERC que han permès complementar i ampliar l’abast dels acords parlamentaris, i va agraïr també molt especialment la feina feta per les diputades Anna Simó i Alba Vergés, que han gestionat amb eficàcia les propostes sogides de la secció local d’ERC de Gavà.

Segons Andreu Pérez “és molt positiu que hagi quedat clar, primer, que l’hospital de Viladecans s’ampliarà; segon, que no es tranformarà en cap cas en un hospital lleuger, és a dir, que seguirà mantenint especialitats amb un cert grau de complexitat; tercer, que els alcaldes i la junta de personal participin en la redefinició del paper que ha de tenir l’hospital en el futur sanitari català; i quart, que es prengui i s’adopti, com a punt de partida, el projecte d’ampliació de l’hospital que es va redactar l’any 2008″.

Per la seva banda, Mercè Jou, diputada de Convergència i Unió, va remarcar que des de la federació nacionalista sempre “s’ha apostat per l’Hospital de Viladecans, per la seva viabilitat i la seva continuïtat”. Jou ho ha va afirmar ahir al migdia a la Comissió de Salut del Parlament.

La diputada va reiterar que “CiU mai ha posat en dubte la continuïtat d’aquest equipament sanitari” i que el principal objectiu és “l’atenció de les persones”. Segons Jou, la zona del Baix Llobregat té diferents equipaments com l’Hospital Moisès Broggi o el de Sant Boi de Llobregat i ha concretat que “es poden ubicar els recursos d’una altra manera perquè l’atenció sigui millor”.

“Ara hem d’aconseguir que es consolidi la situació actual i que l’hospital segueixi sent de referència”, va manifestar Josep Vendrell, diputat ecosocialista d’ICV-EUiA. Vendrell junt amb la Lorena Vicioso, diputada pratenca d’ICV-EUiA, van fer al juliol una roda de premsa a l’Hospital de Viladecans juntament amb regidors i regidores i membres de la coalició d’ICV-EUiA dels cinc pobles afectats; en  presència de membres de la Junta de personal de l’esmentat Hospital.

Vendrell va denunciar aleshores els propòsits de la Conselleria de Salut d’eliminar serveis de l’Hospital públic de Viladecans per desviar-los a l’Hospital privat de Sant Boi, sense comunicació amb transport públic des de cap de les poblacions afectades.

Per la seva banda, José Luís Atienza, regidor d’ICV-EUiA de Viladecans, s’ha mostrat satisfet davant la decisió, ja que “el principal perill era que es mutilés  l’actual  catàleg de serveis de l’Hospital” però ha alertat que “ara manca el compromís de la Conselleria de Salut”.

Atienza també va explicar que ahir va haver-hi una reunió de la Junta de l’Hospital de Viladecans i de la Plataforma en defensa de l’hospital, amb els Ajuntaments de Sant Boi i Viladecans, per programar una manifestació per reivindicar l’acord adoptat al Parlament, el proper dia 30 d’octubre, amb la que es pretén pressionar a la Conselleria per a que es comprometi de manera inequívoca a assumir la instància parlamentària.

A la mobilització hi participaran, no només entitats, sinó també les institucions de les cinc localitats directament afectades, en el cas de que prèviament no hi hagi una  concreció per part de la Conselleria.

La Comissió de Salut va aprobar les següents Transaccions:

Transacció 1:

“Mantenir dins de la programació el projecte d’ampliació de l’Hospital de Viladecans d’acord amb les necessitats efectives i els recursos existents en el territori de la comarca del Baix Llobregat”.

 Transacció 2:

“Prioritzar el projecte de l’Hospital de Viladecans, d’acord amb aquestes necessitats, tan aviat com les disponibilitats pressupostàries ho permetin”.

El tercer cap de Gavà

D’altra banda i pel que fa al tercer CAP de Gavà, a través de diversos acords també s’ha concretat que es construirà tan aviat com les disponibilitats pressupostàries ho permetin i que la seva ubicació respondrà a criteris de distribució de la població actual i a mitjà termini.

L’Ajuntament de Gavà ja fa temps que va reservar una dotació d’espai al barri de Can Ribas per a ubicar aquest equipament, però la comissió va decidir aprovar per unanimitat la proposta de resolució presentada pel grup d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) mentre que va rebutjar la presentada pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) per 10 vots a favor i 11 en contra (CiU i ERC).

Tot i que “molt similars”, tal i com reconeix la diputada del PSC Marina Geli, les propostes d’ERC i PSC presentaven un matís important, ja que la del grup republicà ubicava la construcció del tercer CAP al barri de Gavà Mar mentre que la del PSC el situa al barri de Can Ribas. El matís es va resoldre finalment aprovant la ubicació del tercer CAP “d’acord amb la distribució de la població actual i a mitjà termini”.

Geli va declarar no acabar d’entendre el fet de que “hem aprovat una proposta d’ERC perquè Convergència i Unió volia votar-la i en canvi una nostra idèntica en molts punts ha estat rebutjada per Convergència i per Esquerra”. No ho veu igual la diputada d’ERC Anna Simó, que va argumentar que “si hi ha uns diners reservats per fer el tercer CAP a Gavà, no té cap sentit que es faci en un lloc on hi viu ningú, per tant el que nosaltres demanàvem era una reconsideració d’aquesta planificació en funció de l’estructura de Gavà per barris en el curt i mitjà termini, i en aquest sentit nosaltres partim de la base de que Gavà Mar necessita un servei sanitari que no té ja que el dispensari està tancat”.

Tot i aquesta qüestió de matisos, Geli va mostrar la seva satisfacció ja que “el més important és que avui els grups del PSC i d’ERC al Parlament hem aconseguit arrencar del govern un compromís ferm que s’ha de fer un tercer CAP a Gavà”.

 

(properament s’ampliarà la informació amb reaccions de les institucions, el personal i partits polítics)

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here