El vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil, i els representants de 16 entitats locals de les comarques barcelonines van signar ahir al matí la renovació dels convenis per treballar conjuntament dins de la Xarxa d’Oficines Tècniques Laborals (OTL). La inversió per a les 16 OTL ha estat enguany de 550.000 euros

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]es Oficines Tècniques Laborals són uns serveis d’atenció personalitzada adreçats a persones amb trastorns de salut mental que tenen com a objectiu contribuir al seu accés i permanència en el mercat de treball.

Actualment, l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació impulsa aquesta xarxa de 16 OTL amb els ajuntaments de Badalona, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú, l’Agència Catalana de Desenvolupament del Berguedà, i els consells comarcals de l’Alt Penedès, Maresme, i Osona.

Durant l’acte de signatura, el també responsable de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Ferran Civil,va afirmar que “des de l’administració treballem per reduir l’estigma social que encara existeix envers aquest tipus de malalties i que comporta una dificultat afegida a l’hora de trobar un lloc de treball. La Xarxa de les OTL és un clar exemple de la força innovadora del món local, del compromís amb la igualtat d’oportunitats i d’intervenció d’èxit”.

La xarxa de les OTL, que van iniciar-se l’any 2002 com a projecte pilot, destaca pel model de treball amb visió integral i normalitzadora que tracta de forma individualitzada les persones afectades, però tenint en compte els diferents agents implicats: els centres d’atenció primària de salut mental, els serveis locals d’ocupació, les empreses, les famílies i, per descomptat, la persona.

Un miler de persones inserides

Des de l’any 2009 fins enguany, un miler de persones han estat inserides gràcies a les OTL, situant la taxa d’inserció en un 30%, i més de 1.700 empreses han estat ateses en el marc d’aquest servei. L’usuari tipus d’aquestes oficines és un home d’entre 31 i 40 anys que està a l’atur des de fa més d’un any i amb una experiència laboral de més de 3. Són persones amb trastorn de salut mental que no perceben cap tipus d’ajut econòmic.

Anualment, 1.500 persones passen pels dispositius de les OTL per realitzar un itinerari d’inserció laboral amb coordinació amb els serveis sanitaris del territori. Cal tenir en compte, segons dades de la Diputació de Barcelona, que entre un 70 i un 80% de les persones que parteixen o han patit un trastorn mental estan en situació d’atur.

Tal com va anunciar el vicepresident primer, Ferran Civil, gràcies als bons resultats d’aquest projecte, la Diputació formarà part del projecte coordinat des del Departament de Salut de la Generalitat per millorar l’accés a una ocupació efectiva en l’empresa ordinària de les persones amb trastorns mentals greus.

Un projecte, com va dir Civil, que «es desenvoluparà segons la metodologia de l’institut universitari americà: Dartmouth Psychiatric Research Center, en col·laboració amb els Departaments d’Empresa i Ocupació i Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya i la Fundació “La Caixa”».

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here