El 21 de setembre es commemora el dia mundial de l’Alzheimer, data triada per l’Organització Mundial de la Salut i la Federació Internacional d’Alzheimer. El propòsit d’aquesta commemoració és donar a conèixer la malaltia i difondre informació sobre aquest tema, sol·licitant el suport i la solidaritat de la població en general, d’institucions i d’organismes oficials

Què és l’Alzheimer?

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa progressiva que s’ha convertit en la forma més comuna de demència en persones grans. De moment, resulta incurable, degenerativa i terminal. Acostuma a afectar persones majors de 65 anys i l’esperança de vida un cop detectada pot variar d’entre 3 a 10 anys, segons el cas.

Des del moment de la detecció, els malalts d’Alzheimer comencen a patir una disminució de les seves funcions intel•lectuals, a oblidar fets i persones i a experimentar canvis de conducta. El deteriorament els porta a una última fase en què depenen totalment del cuidador per fer les necessitats bàsiques. La mort els sol arribar per infeccions respiratòries, embolismes pulmonars o sèpsies urinàries.

Fins el moment, la comunitat científica no ha aconseguit trobar una medicació que curi o aturi la malaltia. La neuròloga de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell Carme Serrano explica que “cada vegada queda menys per poder diagnosticar-la. Fins avui, l’única manera de diagnosticar-la era a través de la necròpsia, és a dir, un cop el pacient ja havia mort”. Serrano recorda que “actualment hi ha fàrmacs que endarrereixen el procés causant de l’Alzheimer: l’acció de determinades substàncies que interrompen la connexió entre les neurones”. Exercitar l’intel·lecte i fer exercici poden, això sí, ajudar a frenar la seva aparició.

Avenços recents

Les investigacions segueixen avançant i els darrers dies s’ha conegut que la Fundación Neural i la Universitat Politècnica de València han dissenyat un sistema informàtic que podria endarrerir l’avenç de l’Alzheimer sempre que aquest es detecti en fases inicials. Seria possible gràcies a l’estimulació cognitiva de la persona malalta, a través de l’ús d’icones i elements que hagin format part de la seva vida.

Per altra banda, els hospitals Clínic i Sant Pau de Barcelona i la Fundació Maragall participen en un projecte internacional que ha assajat amb èxit una prova analítica al pacient abans que se li manifesti la malaltia, fet que podria obrir les portes a tractaments inicials més efectius que no pas els actuals, que s’apliquen en fases avançades. Aquest projecte de detecció precoç, consistent en una punció lumbar, podria començar a aplicar-se l’any 2015 en malalts que tenen els primers símptomes.

El Baix Llobregat commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer

Collbató

Collbató se suma a la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer, amb diferents activitats destinades a donar conèixer aquesta malaltia neurodegenerativa i a contribuir en la seva lluita. La primera de les dues activitats programades va ser el passat 17 de setembre, amb la conferencia L’Alzheimer de la A a la Z, destinada a donar a conèixer com es manifesta la malaltia, quines són les seves característiques i com afrontar-la. En la mateixa sessió es van presentar els grups de suport emocional per a les persones cuidadores que s’establiran a Collbató properament.

Tothom tindrà també la possibilitat de realitzar les seves aportacions el dia 22 de setembre, al mercat dominical de la rambla Mansuet. Allà trobareu taules informatives i petitòries on, a més d’aprofundir en el coneixement de la malaltia, també s’hi podran fer aportacions econòmiques per a combatre-la.

Martorell

L’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer (AFA) del Baix Llobregat farà coincidir el Dia Mundial de l’Alzheimer amb la instal•lació, aquest dissabte 21 de setembre, de quatre taules amb voluntàries que assessoraran i orientaran i que recaptaran fons per a la investigació a la plaça de la Vila, al carrer de Francesc Santacana, cantonada amb el carrer de l’Aigua, el Mercat no sedentari de Buenos Aires i el Mercat de les Bòbiles, des de les 10.00 h i fins les 13.00 h.

A les parades hi haurà llibres i material informatiu sobre la malaltia, que ja és el quart problema de salut de major envergadura mundial i que, a Catalunya, afecta unes 112.000 persones.

L’activitat commemorativa del Dia Mundial de l’Alzheimer continuarà el proper dia 9 d’octubre amb una conferència al Centre Cultural titulada L’Alzheimer de la A a la Z. La xerrada, que començarà a les 18.00 h, vol donar a conèixer com comença la malaltia, quines característiques té, els seus símptomes i tractaments actuals, a més de la manera com es pot afrontar amb la família. Les conferenciants seran la Doctora Anna Bartomeus, geriatra del Complex Assistencial de Salut Mental Benito Menni, i la Doctora Ana Garijo, infermera del CAP Cooperativa-Molí Nou de Sant Boi de Llobregat.

Sant Feliu

Sant Feliu commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer amb diverses activitats que tenen com a objectiu donar a conèixer la malaltia, sensibilitzar la ciutadania sobre les seves conseqüències i promoure la prevenció d’aquesta patologia que actualment és el quart problema de salut al món i a Catalunya afecta més de 112.000 persones.

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Alzheimer, el divendres 20 de setembre es van instal·lar a Sant Feliu diverses taules informatives on persones voluntàries de l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Baix Llobregat van informar a la ciutadania sobre aquesta malaltia neurodegenerativa progressiva.

Una altra de les activitats incloses en la programació és la projecció de la pel·lícula Intocable, i el debat posterior, que tindran lloc el dimecres 25 de setembre, a les 18 h, al Casal de la Gent Gran.

Busca la teva localitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here