Un any més, ja s’apropa el Barrejant 2013: Trobada de la Solidaritat de Sant Boi, que tindrà lloc els dies 4, 5 i 6  d’octubre a Can Massallera i a L’Olivera. El lema d’enguany és “Sant Boi de Llobregat, ciutat defensora dels drets humans” i la ciutat acollirà a 6 persones defensores dels drets humans de diferents indrets del món, que també recorreran altres municipis de la comarca, gràcies al projecte “Ciutats Defensores dels Drets Humans”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l grup està format per Marco Antonio Arana Zegarra, defensor de drets humans peruà, perseguit per la seva defensa del medi ambient; María Doris Rivera Ríos , membre de la Comissió de Drets Humans i Dret Internacional del Bajo Ari, en Colòmbia; James Torh, membre de la Comissió Nacional Independent de Drets Humans de Libèria; Idagja Lachgare , defensora dels drets del poble sahrauí perseguida per les autoritats marroquines; Alma Masic , defensora de Drets Humans de Bòsnia-Herzegovina; i Estela de Carlotto, presidenta d’Abuelas de la Plaza de Mayo.

En aquest Barrejant ’13 es vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores dels Drets Humans, amb l’objectiu de millorar el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans en la ciutadania santboiana.

cartell-barrejant-280x400Els defensors i les defensores dels Drets Humans són persones que, de manera individual o col∙lectiva, treballen per promoure o protegir els Drets Humans, normalment a escala local o regional. El que els identifica com a “defensors/ores” és la finalitat de la seva tasca, per bé que la naturalesa de les seves activitats pot ser molt diversa: membres d’entitats no governamentals; treballadors/ores públics de l’àmbit de la justícia, les procuradories, defensories o similars; sindicalistes; membres del sector privat, d’organitzacions internacionals, professionals d’altres àmbits, etc.

La tasca dels defensors i les defensores pot consistir a reunir i difondre informació sobre violacions de Drets Humans, la realització d’activitats de mobilització de l’opinió pública, la capacitació o formació d’altres persones o sectors en temes de Drets Humans, el suport a les víctimes de violacions de Drets Humans, l’enfortiment dels mecanismes de rendició de comptes… És a dir, una varietat multidisciplinar de tasques que tenen com a característica comuna el compromís per ajudar als altres, compromís basat en les normes internacionals de Drets Humans i en els principis d’igualtat i no discriminació i en la dignitat humana. Un compromís que sovint comporta un risc per a la vida i la seguretat dels defensors i defensores i/o de les seves famílies, tant per part d’agents governamentals com per part d’altres actors (terratinents, paramilitars, “càrtels” de delinqüència organitzada, etc.).

Com cada any, hi podreu trobar: taules rodones, exposicions, concerts, la fira d’entitats de cooperació i solidàries, activitats infantils, cercavila, teatre, cinema… Aquí teniu la programació

Ciutats Defensores dels Drets Humans

És un projecte conjunt entre l’Ajuntament de Sant Boi, la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats, l’Institut dels Drets Humans de Catalunya. El projecte compta amb la participació d’altres municipis catalans (Santa Coloma de Gramenet, El Prat de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Castelldefels, Viladecans, Gavà, Sant Cugat del Vallès, Barberà del Vallès i Lliça de Vall), i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per donar a conèixer la feina dels defensors i defensores dels Drets Humans, amb l’objectiu de millorar el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania dels municipis participants. També hi col·laboren el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Casa Amèrica de Catalunya i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

ciutats_defensoraL’Ajuntament de Sant Boi, l’ AMB i TMB han signat dos convenis per donar suport al projecte. L’alcalde de Sant Boi ha dit que valora molt positivament que des de l’AMB i TMB “hi hagi sensibilitat de cooperació, malgrat la crisi, i que no siguin merament organismes tècnics”. Jordi Portabella ha agraït que l’Ajuntament de Sant Boi s’hagi dirigit a l’entitat que representa per col·laborar en aquest projecte”.

L’AMB aportarà finançament al projecte (19.997 euros) i donarà suport tècnic i logístic. D’altra banda, TMB es compromet a la difusió del projecte mitjançant els seus canals de comunicació escrits, audiovisuals i digitals. TMB organitzarà una exposició il·lustrativa del projecte a l’espai Mercè Sala (estació de metro de Diagonal). “Defensores: el testimoni oblidat” és una mostra de fotografies de Sofia Moro que es podrà visitar del 7 d’octubre al 12 de novembre de 2013.

Els sis defensors i defensores participaran en diferents activitats com xerrades i col·loquis als diversos municipis (calendari).

A més, seran rebuts per Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya, i es reuniran amb diferents organismes de defensa dels Drets Humans a casa nostra com el Síndic de Greuges de Catalunya i el Fòrum de Síndics i Defensors locals de Catalunya.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here