[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l passat 3 d’octubre, a l’Ateneu Santfeliuenc es va inaugurar l’exposició de fotografies de Toni Moreno sota el títol: “Belchite/Berlín”, acompanyades per “ 6 escultures sense fronteres” de Josep Maria Mateu, obres que es poden veure fins el 20 d’octubre.

L’exposició, com va dir en la presentació Àngel Merino, representant de la USLA (Universitat Social Lliure Autogestionada), és una reflexió artística del diferent tractament de la memòria històrica de dos punts geogràficament separats, però units per una situació històrica, la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial, dos fets provocats pel feixisme i el nazisme amb conseqüències devastadores.

Però a l’Alemanya sorgida després de 1945 es va fer una lectura molt diferent d’aquest període que a l’Espanya franquista. Així el poble de Belchite, destruït durant la guerra es va degradant lentament, no només durant la dictadura franquista sinó també oblidat com quelcom incòmode amb el retorn de la democràcia a l’Estat Espanyol fins l’actualitat.

En el  tríptic que presenta l’exposició, Vicens Olmos ens explica que les fotografies de Toni Moreno “fan sentir un  univers de textures diferents”, per V. Olmos són unes fotografies amb voluntat pictòrica ( que ens poden recordar l’informalisme) i que “conformen un univers compacte” malgrat provenir de murs de llocs tan allunyats geogràficament.

Al mirar aquestes obres vaig tenir la sensació que aquestes subtils relacions que ens proposa Toni Moreno no són una línia recta o tancada, també poden unir molts altres espais, punts que romanen a la nostra memòria i que poden construir diferents relacions, circuits mentals alternatius, com el que de manera sobtada vaig tenir davant aquestes fotografies; em recorden, per exemple, l’univers i la figura de Walter Benjamin, el berlinès que va morir, fugint del nazisme, al poble fronterer de Portbou.

Un Walter Benjamin capaç de reflexionar sempre atent als detalls aparentment més insignificants, des d’un text clàssic o una humil joguina, a la que sap donar dignitat cultural, tot passejant per qualsevol ciutat eeuropea. El pensador alemany va ser, sens dubte, una persona que sabia traspassar fronteres físiques i culturals, una mena de contrabandista d’idees.

Aquestes coses passen a l’obra d’en Toni Moreno i les seves fotografies  amplien el nostre arxiu visual, permeten noves relacions i proposen una lectura oberta del món que ens envolta.

 

Francesc Prieto Rius, veí de Molins de Rei

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here