La claraboia El caçador d’ocells, situada a l’antiga masia Coll, a Pallejà, és una de les obres cabdals feta en vidre esmaltat del dibuixant i pintor noucentista Xavier Nogués

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a claraboia, creada l’any 1928, està formada per tres grans plafons centrals, vuit laterals i vuit en els angles. Els vidres estan muntats damunt d’una carcassa de ferro de grans dimensions i reforçats per una graella emplomada. En el plafó central s’hi representa un caçador, el seu gos i un poble al fons.

En els laterals i en el cantó més llarg hi ha representats ocells i isards, i en el cantó més curt, vaixells amb les veles al vent. Tot el conjunt està emmarcat per unes sanefes vegetals i unes altres de geomètriques. Malgrat el lamentable estat d’abandó de la casa, la claraboia estava força ben conservada fins fa uns anys, però recentment se n’han trencat molts vidres, principalment els de la part superior, on hi ha representada l’escena principal, i alguns de laterals.

Xavier Nogués és un dels noms cabdals de l’art noucentista. Artista complet, va destacar com a dibuixant, pintor —de cavallet i mural—, gravador i figurinista, i té una important part de la seva obra dedicada al vidre, en forma de vasos decorats i també de vitralls, especialitat en què col·laborava amb l’especialista Ricard Crespo.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here