A l’acte hi han participat a més del President del Consell Comarcal, Joaquim Balsera, els diputats German Rodríguez (PSC), Lourdes Ciuró (CiU), Joan Coscubiela (ICV) i la senadora d’ERC, Esther Capella

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]”[/dropcap]Els pressupostos generals que prepara l’Estat per a 2014 són un ofec a les possibilitats del Baix Llobregat per recuperar-se i millorar la seva economia”. Així ha definit avui el president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera, la proposta de pressupostos que prepara l’Estat per l’any 2014. “Volem denunciar -ha afirmat Balsera- la discriminació que any rere any l’Estat sotmet a la comarca del Baix Llobregat”.

Les declaracions les ha fet el president de la institució comarcal en una conferència de premsa a la seu del Consell, acompanyat de quatre vicepresidents de la institució (de PSC, ICV, ERC i CiU) i dels diputats al Congrés German Rodríguez (PSC), Lourdes Ciuró (CiU), Joan Coscubiela (ICV) i la senadora Esther Capella (ERC).

Els pressupostos generals de l’Estat preveuen per a 2014 una notable davallada de les inversions a la comarca, que rebrà 17,7 milions d’euros davant dels 33,4 de l’any passat. La inversió per habitant passa a ser de 21,9 euros quan el 2010 eren 166,21 euros. L’Estat ha ajornat inversions previstes en infraestructures, ja que no es contempla cap assignació per exemple per a l’acabament de la variant de Vallirana, per la línia de rodalies a l’aeroport, cap solució per a la connexió entre la C32 i la B23 Sant Boi-Cornellà, o del túnel de la B40-Abrera, ni per a la línia de rodalies Castelldefels-Cornellà.

Per a Joaquim Balsera, els pressupostos de l’Estat no tenen en compte les necessitats d’una comarca que és un motor econòmic a Catalunya (representa el 10% del PIB de Catalunya), amb la qual cosa considera que “s’ha arribat a uns límits denunciables perquè les inversions han de servir no només per mantenir l’economia sinó per fer competitiva la comarca”. Balsera ha subratllat la necessitat d’invertir en infraestructures per a la mobilitat de mercaderies i de persones i que els pressupostos deixen sense cobertura les reclamacions de tota la comarca.

A més, Balsera ha destacat que “dels 17,7 milions pel pròxim any, 12 serviran per pagar l’accés viari al Port des de la Ronda Litoral” per la qual cosa “aquesta proposta de pressupostos suposa el desmantellament progressiu de les inversions de l’Estat per al Baix Llobregat”.

El diputat socialista al Congrés German Rodríguez ha manifestat que l’Estat incompleix les inversions previstes a Catalunya i ha afegit que són “antisocials i incoherents”. “No demanem un augment -ha indicat- sinó que es redistribueixi d’acord amb la importància que té Catalunya com a motor”. Una afirmació que ha estat compartida per tots les persones participants a la conferència de premsa.  Rodríguez ha criticat que “no es doti el Baix Llobregat d’inversions en obres projectades que són claus per a la reactivació econòmica i per la mobilitat sostenible”. Per al diputat del PSC, “no es tracta de demanar més diners, sinó de fer una redistribució més justa i orientada a superar la crisi, ja que Catalunya és el motor d’Espanya i el PP no ho vol veure”.

Lourdes Ciuró (CiU) ha assenyalat que el govern del PP “no té en compte la realitat de Catalunya, a la que està perjudicant amb una caiguda de les inversions de quasi un 8%, i per tant amb la pèrdua de competitivitat que això suposarà. “Els motors s’han d’engreixar, no gripar com fa el PP”, ha afegit Ciuró. La diputada de CiU també ha definit els pressupostos com a “dramàtics per Catalunya” i ha explicat que “tot i ser els qui més aportem, els diners no retornen i anem perdent competitivitat. Catalunya és un motor que cal engreixar i no gripar-lo”. També ha dit que “el Baix Llobregat té mancances viàries i ferroviàries històriques”.

Joan Coscubiela (ICV) ha titllat els pressupostos com “els de la desigualtat social, ficticis i fills de la resignació política”. Per a Coscubiela, el més greu és el risc de la desigualtat que ocasionaran els pressupostos i la manca d’inversions en accions que fomentin la reactivació econòmica i la formació. El diputat ecosocialista, ha qualificat els comptes de “poc creïbles” i entén que “són fills de la resignació política amb conseqüències socials molt dures que acabaran sent pares i mares de la desigualtat social, condemnant-nos a tenir una societat fracturada i en risc de pobresa”. Conscubiela també considera “deficients les infraestructures a la nostra comarca” i ha mostrat preocupació perquè “ens abandonen mentre fan servir diners públics per salvar les concessions d’autopistes en fallida”. Coscubiela ha lamentat que “els pressupostos es destinin a pagar deute. Si això no canvia, el pes del deute ens arrossegarà pel fang durant molt de temps”.

Finalment, la senadora Esther Capella (ERC) ha dit que “amb aquests pressupostos, les inversions en infraestructures entren en situació de fallida tècnica” així com que no es té en compte l’aportació que Catalunya fa a l’economia espanyola”. Per a la senadora, s’abandonen els projectes estratègics, no es dediquen recursos al manteniment de l’activitat econòmica i s’incrementa el greuge ja acumulat amb Catalunya. Capella entén que “aquests pressupostos són injustos, maltracten els Països Catalans i s’intensifica l’expoli fiscal”. Segons la diputada republicana, “la inversió a Catalunya entra així en fallida tècnica”.

Tant ella, com la resta de representants polítics, han avançat que presentaran esmenes però no es mostren gens esperançats en què el PP les tingui en compte.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here