El Conseller Santi Vila, va adquirir aquest compromís el passat 10 d’octubre en la reunió que van mantener els alcaldes i regidors d’Olesa, Esparreguera, Monistrol i Abrera, amb el conseller de la Generalitat de Catalunya i el president de l’Agència Catalana de l’Aigua, per tractar aquesta qüestió que tant preocupa als ajuntaments de la zona

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]I[/dropcap] és que s’exigeix una immediata intervenció sobre una infraestructura, que en un deficient estat de manteniment evident, transporta els residus salins de les mines de l’empresa Iberpotash a Súria i Sallent, fins al mar Mediterrani, sempre paral·lel al riu Llobregat. Això suposa que, en cas d’accident o fuita, es vegi afectada la fauna i flora de l’entorn, i si l’afectació arriba als aqüífers d’on s’extreu aigua potable, també a la ciutadania.

Per tractar aquesta qüestió, alcaldes i regidors d’Olesa, Abrera, Monistrol i Esparreguera es van reunir amb el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, per fer-li arribar el malestar dels ajuntaments de la zona Nord del Baix Llobregat per l’estat de conservació del col·lector de salmorres.

La reunió es produïa després dels episodis de repetides fuites del mes de maig, de les mocions aprovades als diferents consistoris exigint una solució, el passat mes de juny, i de la reunió amb el director de l’Agència Catalana de l’Aigua del passat mes de juliol en que també hi participaven els alcaldes d’Olesa, Abrera i Monistrol.

Una sèrie d’accions però que no servien per assolir cap compromís sobre una actuació immediata sobre el col·lector per l’estat de deixadesa en el que es troba i el risc que suposa pel medi natural i per la població, tal com s’exigeix des dels ajuntaments.

En la trobada però, si que es va aconseguir el primer compromís de la Generalitat: estudiar la viabilitat econòmica de l’actuació a curt termini i intentar trobar una font de finançament que permeti actuar-hi. D’aquí dos mesos es coneixeran les conclusions de l’estudi.

En la reunió també es va parlar breument d’una altre reivindicació del territori: l’ampliació de la zona de pre-parc del Parc Natural de Montserrat per incloure-hi part del terme municipal d’Olesa i d’Esparreguera, aturada per qüestions econòmiques; i sobre la sinistralitat a la c-55.

En tot cas i després de la reunió, s’obre ara un període de dos mesos, des d’ara fins a finals d’any, perquè el Departament de Territori i Sostenibilitat elabori un informe sobre l’estat del col·lector de salmorres, els costos de la inversió per la seva millora, i les vies de finançament.

Si es concreta tot plegat, es podria acabar amb els constants episodis de fuites que s’han viscut els darrers anys, 300 des de l’any 2010, que han provocat destrosses en la fauna i flora de l’entorn del riu, i que en més d’una ocasió han obligat a aturar l’extracció d’aigua per prevenir una afectació sobre la població. Una situació que des dels ajuntaments d’Olesa, Esparreguera, Monistrol i Abrera se n’ha responsabilitat a l’Agència Catalana de l’Aigua, “per deixadesa”, i a la Generalitat de Catalunya, “per innacció”.

 

Font: Departament de Comunicació de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here