La jornada va defensar el paper del cooperativisme en una nova economia que prioritza els valors. Hi van participar les localitats baixllobregatines del delta: Sant Boi, El Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l dijous 24 d’octubre va tenir lloc a l’equipament municipal de La Gralla el Fòrum Delta de l’Economia Social i Cooperativa. Aquesta trobada professional, organitzada pels ajuntaments dels cinc municipis del delta del Llobregat (Sant Boi, El Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels), va analitzar el paper de les iniciatives empresarials socials i cooperatives en l’actual context econòmic.

Les persones participants en les ponències i espais de debat de la jornada van coincidir a afirmar que una altra manera de fer economia és possible i han destacat la solidesa del moviment cooperatiu malgrat la davallada econòmica registrada els darrers anys, entre altres factors gràcies a la col·laboració i la capacitat de treballar en xarxa.

Es va parlar del paper de l’economia en la transformació del model econòmic i de la necessitat d’un canvi cultural en les maneres de gestionar les empreses i en les maneres de produir i consumir. Aquest canvi ha de fonamentar-se en la importància dels valors.

L’alcalde de Sant Boi, Jaume Bosch, va obrir la sessió del fòrum, que ha comptat amb la presència de més d’un centenar de professionals. L’alcalde va explicar que “la crisi ens ha mostrat que estem en un canvi d’època on emergeixen noves necessitats socials i que, per tant, hem d’acompanyar les idees i els projectes emergents que representen noves formes de fer economia”.

El president de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Perfecto Alonso, va protagonitzar l’acte d’inauguració i la responsable del programa @Emprensocial de la Generalitat de Catalunya, Maravillas Rojo, va fer una ponència sobre “L’economia social i cooperativa en el marc de les estratègies de desenvolupament local”. Representants de la cooperativa Calidoscoop, SCCL i la patronal PIMEC Joves van contraposar punts de vista en una taula rodona sobre el futur de l’economia social.

El tinent d’alcalde de Governança i Ciutadania de l’Ajuntament de Sant Boi, José Ángel Carcelén, va presentar al públic assistent el Laboratori Cívic d’Emprenedoria Social de Sant Boi (CoBoi), una innovadora experiència impulsada pel govern municipal. Finalment, la cloenda del fòrum va anar a càrrec del director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya, Xavier López.

Sant Boi, que s’ha posicionat explícitament com a “municipi cooperatiu”, aposta en l’actual context econòmic per fer costat a les empreses cooperatives i les iniciatives d’emprenedoria social per avançar cap a un doble objectiu: la recuperació de l’economia i el foment de la cohesió social. Aquest doble objectiu guia bona part de les polítiques municipals de l’actual període de govern.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here