ERC i ICV-EUiA van presentar resolucions sobre el macroprojecte “Viladecans The Style Outlets”, que demanen l’elaboració d’estudis d’impacte del projecte, que es mantingui informats als agents i institucions implicats i s’hi dialogui, i que es duguin a terme mesures reals i efectives en favor del comerç urbà de proximitat al Baix Llobregat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l comerç local del sud de la comarca del Baix Llobregat i, per extensió el de la comarca sencera, ha hagut de sobreviure a l’amenaça constant de creacions de centres comercials arran de la C-32. L’anunci de la instal·lació d’una gran superfície comercial Outlet al municipi baixllobregatí de Viladecans, ha provocat la preocupació del sector del comerç del Baix Llobregat que ja està patint de forma greu les conseqüències de la crisi  econòmica.

Per primera vegada el comerç del Baix Llobregat s’ha posicionat i la reivindicació del comerç de proximitat ha passat al primer pla. Les associacions de comerciants de la zona han constituït la plataforma Comerç del Baix Llobregat.

Davant de les reticències, no tan sols del comerç local, sinó de diverses organitzacions polítiques, de defensa del delta del Llobregat, etc; els grups parlamentaris d’ERC i ICV-EUiA, van decidir portar les seves demandes sobre el tema a la Comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament, que es va celebrar ahir.

Per a ICV-EUiA, “el Govern de la Generalitat practica una retòrica de protecció al petit comerç però promociona en la pràctica la implantació d’un alt percentatge de grans àrees comercials per kilòmetre quadrat. Tot i que el Conseller d’Empresa i Ocupació ha justificat que la llicència es va demanar l’any 2011 quan la llei ho permetia, és evident que aquest és un projecte protegit i promocionat pel Govern de la Generalitat com ho demostren les declaracions del Conseller de Territori i Sostenibilitat garantint nous accessos per carretera per abans del 2015”.

Per la seva banda, ERC va explicar que “aquest projecte esdevé una esperança per a moltes famílies per la promesa de llocsde treball. Ara bé, la creació d’aquests llocs de treball pot comportar l’eliminació de molts d’altres en el comerç de proximitat i la desertització de les ciutats de l’entorn. El comerç de proximitat és un element bàsic per al model de pobles i ciutats catalanes, una garantia per a la cohesió social i una necessitat per a la vitalitat dels municipis”.

La greu situació d’atur que pateix el Baix Llobregat ha fet concebre esperances de millora de la situació a diversos sectors, especialment a Viladecans, ja que s’ha anunciat la creació de 1000 llocs de treball. Així el sindicat CCOO del Baix Llobregat
ha declarat que la implantació de la Outlet “pot representar un positiu impuls en la creació de llocs de treball” però ha expressat també la seva “prevenció davant l’impacte que pot significar pel comerç de la zona” i ha reivindicat alhora “ocupació de
qualitat2 i ha advertit que es mantindran “atents al desenvolupament real d’aquest projecte”.

Segons els ecosocialistes, “de tot el que s’ha exposat es dedueix la necessitat de que abans de tirar endavant el projecte es produeixi l’imprescindible estudi dels seus diferents impactes (en el comerç, en la mobilitat, en el aqüífers, en la creació o destrucció de llocs de treball) i es faciliti la informació necessària a les administracions locals, comerciants i agents socials alhora que es busca un consens social sobre el tema”.

ERC, a més, defensa que “tot i que el projecte d’implantació del Viladecans The Style Outlets disposa de la llicència comercial i de contracte de compra venda dels terrenys de l’INCASÒL a l’empresa impulsora de 1’outlet, no compartim que els terrenys a ca n’Alemany no es destinin a projectes industrials i de recerca i investigació, com estava previst des del 2003, ja que la implantació de 1’outlet tindrà un impacte molt negatiu en el comerç de proximitat del Baix Llobregat”.

Proposta de Resolució d’ICV-EUiA:

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

1. Realitzar tots els estudis d’impacte que siguin necessaris, i en tot cas els relatius a les repercussions en el comerç de la comarca, en el medi ambient i els aqüífers del Delta, en la mobilitat i les vies de comunicació i en la possible creació o destrucció real i quantificada de llocs de treball, del projecte de ubicació d’una gran superfície Outlet al municipi de Viladecans (Baix Llobregat) – Aprovat amb els vots de ICV-EUIA, ERC, PSC, PP, Cs i CUP i l’abstenció de CIU.

2. Mantenir informats al Parlament, als ajuntaments afectats i al Consell Comarcal, als comerciants del Baix Llobregat i a la resta d’agents socials de la comarca sobre els resultats dels estudis d’impacte relacionats en el punt primer – Aprovat per unanimitat.

3. Iniciar de forma immediata un procés de diàleg i negociació amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat, els ajuntaments afectats i els comerciants i agents socials de la comarca, inclosos els sindicats CCOO, UGT i la Unió de Pagesos, que inclogui la potenciació del comerç de proximitat, així com la elaboració d’un projecte de turisme sostenible dels espais naturals del Delta, amb la promoció de la restauració a la zona i dels productes de proximitat del Parc Agrari – Aprovat per unanimitat (acceptada l’esmena de CIU que demanava no citar sindicats concrets sinó agents socials)

Proposta de Resolució d’ERC:

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

1.

a) Dur a terme mesures reals i efectives en favor del comerç urbà de proximitat al Baix Llobregat, perquè són necessàries per mantenir l’aposta pel model català de comerç de proximitat i, si s’acaba duent a terme, per tal de contrarestar l’impacte negatiu que la implantació del Viladecans The Style Outlets pugui tenir sobre el teixit comercial

b) Blindar el model de comerç de proximitat que ha definit aquest país, a través de la Llei reguladora de l’activitat de comerç, serveis i fires, establint mesures necessàries que impedeixin l’atorgament de llicències i la implantació de projectes que agredeixin el model de forma frontal.

c) Vetllar per la reserva d’espais per al desenvolupament productiu i industrial que genera riquesa i llocs de treball en el mig i llarg termini i, més concretament, fer que l’INCASÒL destini els terrenys de Ca n’Alemany disponibles per a projectes industrials així com de recerca, desenvolupament i innovació en el sector industrial – Aprovat amb els vots de ICV-EUIA, ERC, PSC, PP, Cs i CUP i l’abstenció de CIU.

2. El Parlament de Catalunya, amb tot el respecte per l’autonomia municipal, demana a l’Ajuntament de Viladecans que reconsideri la implantació del Viladecans The Style Outlets i que tiri endavant mesures reals i efectives en favor del comerç urbà de proximitat i qualitat – Aprovat amb els vots d’ERC, PSC, PP, Cs i CUP i l’abstenció de CIU i ICV-EUiA.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here